FORUMUL GLOBAL DE NICOTINĂ - CORESPONDENŢĂ DIN VARŞOVIA Cercetătorii, puşi pe jar de ţigareta electronică

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 9 iunie 2015

Cercetătorii, puşi pe jar de ţigareta electronică

Ţigareta electronică este unul dintre subiectele pe marginea cărora cercetătorii internaţionali poartă discuţii contradictorii aprinse, părerile despre această alternativă la fumatul clasic fiind încă împărţite.

În timp ce o parte dintre studii arată că nicotina inhalată de cei care utilizează e-ţigareta (vaperi) este canceringenă şi că vaporii emanaţi de aceste dispozitive ar putea creşte nivelul de poluare cu unele substanţe toxice, alţi specialişti contrazic ipotezele de mai sus, subliniind că cercetările respective sunt nefondate.

Cercetările arată că ponderea tinerilor care încearcă ţigaretele electronice a crescut rapid într-o perioadă scurtă de timp şi că nicotina poate provoca leziuni grave creierului adolescenţilor, care este în curs de dezvoltare.

Această ultimă afirmaţie a atras reacţii dure din partea altor specialişti, care susţin că la baza studiilor amintite stau experimente pe creier de şobolan, în care s-au folosit doze neadecvate.

În acest context, pentru siguranţă, nimeni nu susţine vaparea în rândul adolescenţilor.

În general, oamenii de ştiinţă nu neagă faptul că nicotina ar crea dependenţă, însă apreciază că, în cantităţile utilizate pentru vapare, nu este dăunătoare sănătăţii. Desigur, în stare pură şi în concentraţii mari, aceasta poate fi letală, dacă este utilizată în cantităţi substanţiale, potrivit unora dintre specialişti.

Konstantinos Farsalinos, medic de cardiologie în cadrul Onassis Cardiac Surgery Center din Grecia, prezent la Forumul Global pentru Nicotină desfăşurat la finalul săptămânii trecute în Varşovia, consideră că majoritatea studiilor realizate până acum sunt lipsite de o bază solidă şi reală şi de metodologii corecte.

Subliniind că, în prezent, se re-cercetează dacă nicotina este sau nu cancerigenă, Farsalinos apreciază că majoritatea cercetărilor pe această temă crează confuzie publicului şi poate descuraja fumătorii să apeleze la o alternativă mai sigură.

"Se spune că, prin utilizarea e-ţigaretei, sunt inhalate diverse metale grele, dar o mulţime de asemenea metale se află în aer, în mâncare sau în medicamente, în aceleaşi concentraţii foarte mici", adaugă domnia sa, apreciind că mare parte dintre cercetările referitoare la efectele vapatului nu exprimă realitatea, transformându-se în adevărate campanii media.

"E-ţigareta nu a pornit de la o companie mare care a promovat-o, acest produs a fost promovat de consumatori, de la vaper la vaper, nu a avut o piaţă, şi-a creat singură piaţa, a conchis Konstantinos Farsalinos, în cadrul forumului din Polonia.

Apreciind că nicotina este reţinută în organism în proporţie de 98%, prin inhalare, John Pritchard, de la Imperial Tobacco Marea Britanie, este de părere că informaţiie despre riscul pe care îl presupune utilizarea ţigaretelor electronice sunt "conflictuale şi confuze".

La rândul său, Christopher Russel, din cadrul Centrului pentru cercetarea abuzului de droguri din UK, a spus că, printre altele, mulţi oameni se tem să utilizeze ţigareta electronică pentru că ar fi un produs chimic, nu natural, şi pentru că ar putea avea loc unele accidente de genul exploziilor.

Domnia sa a declarat, însă, că, după ce testează o săptămână e-ţigareta, multe persoane sunt tentate să folosească în continuare acest dispozitiv, realizând din experienţă proprie ce este adevărat şi ce este fals din informaţiile vehiculate în jurul produselor.

E-ţigaretele acţionează prin încălzirea unei soluţii de nicotină sau lichid, care conţine, în plus de aromă, o substanţă denumită propilen glicol.

Aceste device-uri au fost inventate în China, în 2003, după care, în 2005, au intrat în Europa şi, în 2007, în SUA.

Studiile arată că, la nivel global, ar avea loc 6 milioane de morţi premature pe an din cauza fumatului, rata anuală de succes a alternativelor la produsele de fumat fiind de sub 25%.

Ţigaretele electronice ard piaţa tutunului

Consumul de ţigarete electronice l-ar putea depăşi pe cel al produselor clasice, din tutun, în circa zece ani, era concluzia specialiştilor prezenţi la ediţia de anul trecut a Forumului Global pe Nicotină.

La acea vreme, estimările arătau că, în Europa, în jur de 29 de milioane de persoane utilizau ţigareta electronică.

Analiştii din domeniu apreciau, anul trecut, că piaţa globală a ţigaretelor electronice ar putea creşte la circa 10 miliarde dolari, până în 2017.

Recent, reprezentanţii companiei Philip Morris International au subliniat că, în Marea Britanie, 7,8% dintre adulţi utilizează e-ţigareta, în Polonia - 4,9% şi în Italia - 3,5%.

John Pritchard, Imperial Tobacco, a afirmat, vineri, că în Marea Britanie numărul celor care utilizează ţigareta electronică se ridică la 2,6 milioane de persoane, în creştere cu aproape 30% faţă de anul trecut, când numărul vaperilor se cifra la aproximativ 2 milioane.

Potrivit specialiştilor, încă din 2011au început să scadă vânzările de tutun, cu 10,7% în Japonia şi cu 2,8% în SUA, în timp ce vânzările de ţigarete electronice cresc de la un an la altul.

Terry Hu, din cadrul CECMOL China, a spus, sâmbătă, că, pe piaţa chineză, cea mai mare consumatoare de tutun, anul trecut faţă de 2013, vânzările din segmentul de e-ţigarete au crescut dramatic, cu 263%, numărul consumatorilor cunoscând un avans de 259%.

Pe principalele zece branduri de ţigarete electronice, pe un singur site din China, vânzările au crescut de la aproape 20 de milioane de euro, în 2014, la circa 58 milioane euro - cifră estimată pentru 2015.

În principalele cinci oraşe din republica Chineză, consumul de e-ţigarete se ridică la 3,4% din totalul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani.

"Piaţa are o capacitate imensă, iar competiţia este redusă, ceea ce indică un trend bun", a apreciat Terry Hu, subliniind că, în comparaţie cu ţigaretele clasice, preţul celor electronice este mai ridicat.

Faptul că ţigareta electronică se grăbeşte să ajungă din urmă produsele din tutun le-a determinat pe cele mai mari companii din piaţă să reacţioneze, acestea achiziţionând fabrici de e-ţigarete şi chiar lansând pe piaţă astfel de produse.

Reprezentanţii Philip Morris International (PMI) au subliniat că tutunul dăunează sănătăţii doar prin procesul de ardere, anunţând că preocuparea actuală a companiei este să lanseze un produs pe bază de tutun, dar cu ardere redusă, în prezent existând o serie de dezbateri pe marginea unui astfel de dispozitiv.

"Avem nevoie de studii ştiinţifice şi vom continua în această direcţie. Astăzi derulăm studii care să identifice exact gradul de toxicitate al acestor produse", a afirmat Bruce Clark, reprezentantul Centrului de cercetare-dezvoltare al PMI, Elveţia, în cadrul forumului din Polonia.

Philip Morris a investit 2 miliarde dolari pentru dezvoltarea de noi produse cu potenţial de reducere a riscului, din 2008 şi până în 2014, fără să fie luate în calcul clădirile, tehnologia şi logistica necesare acestui proces, au spus, recent, reprezentanţii companiei.

Noul produs al PMI care are potenţialul să reducă riscul pentru fumători şi pentru cei din jur se numşte IQOS şi se află în faza de proiect pilot, fiind distribuit în prezent în Japonia (Nagoya) şi Italia (Milano). Compania produce trei varietăţi de astfel de heat stick-uri, însă caută oportunităţi pentru dezvoltarea unui număr mai mare de sortimente care să corespundă diverselor tipuri de ţigarete tradiţionale.

Pe lângă IQOS, PMI mai vinde un tip de e-ţigaretă, în Spania, pe bază de nicotină şi lichid pentru vapat.

Compania mai dezvoltă trei platforme pentru viitoare produse alternative la ţigaretele clasice, însă acestea sunt în faza de proiect - unele sunt pe bază de tutun, altele nu, unele implică un dispozitiv electronic şi rezerve consumabile, altele sunt de sine stătătoare.

La finalul lunii aprilie, Japan Tobacco Inc. (JT) a anunţat implicarea sa într-un acord pentru achiziţionarea Logic Technology Development LLC, unul dintre cele mai importante branduri de ţigarete electronice din SUA. JT se aşteaptă să finalizeze achiziţia în al treilea trimestru al anului fiscal 2015.

În luna iunie a anului trecut, Japan Tobacco Inc. a anunţat, de asemenea, că a încheiat un acord pentru preluarea acţiunilor disponibile ale companiei Zandera Ltd., producătorul ţigaretelor electronice fabricate în Marea Britanie sub marca e-Lites.

Şi cel de-al treilea mare producător de produse din tutun, British American Tobacco (BAT), se orientează către segmentul ţigărilor electronice. BAT a lansat Vype, în august 2013, o e-ţigaretă dezvoltată de CN Creative. BAT a anunţat achiziţia CN Creative, din Marea Britanie, la finalul anului 2012, subliniind că obiectivul principal al grupului rămâne producţia de ţigarete clasice.

La începutul anului trecut, BAT a anunţat că intenţionează să introducă, în 2015, un al doilea tip de ţigaretă electronică, pe bază de inhalare a nicotinei. Inhalatorul de nicotină comercializat de British American Tobacco a fost licenţiat, în 2014, în Marea Britanie, ca produs medicinal.

Toate cele trei grupuri activează şi în ţara noastră, deţinând fabrici de ţigarete în România.

Paşii efectuaţi în piaţa tutunului şi în segmentul alternativelor pentru fumatul clasic vin în contextul în care o nouă Directivă Europeană în domeniu a fost aprobată de forurile europene anul trecut, urmând să fie transpusă în legislaţiile naţionale până în luna mai a anului viitor. Aceasta face referire şi la ţigaretele electronice, reglementările nemulţumindu-i pe jucătorii de profil.

Producătorii de ţigarete electronice vor fi obligaţi să informeze statele membre înainte de a introduce pe piaţă produse noi, să raporteze anual informaţii cu privire la volumele de vânzări ale produselor, la tipurile de utilizatori, precum şi la preferinţele şi la tendinţele acestora şi să respecte norme specifice privind publicitatea.

Directiva europeană restricţionează, în principal, piaţa produselor din tutun, interzicând, printre altele, ţigaretele cu arome, cele mentolate urmând să mai rămână pe piaţă până în 2020.

Textul mai prevede standardizarea ambalajelor, precum şi creşterea dimensiunii mesajelor de avertizare de pe pachetele de ţigarete la 65% din suprafaţa acestora, urmând ca marca să apară doar în partea de jos a pachetului.

Potrivit unor studii, cele mai mari cinci naţiuni consumatoare de tutun - China, Rusia, Statele Unite, Japonia şi Indonezia - cumulează 60% din volumul de ţigări vândute în 2013.

China Tobacco, ce deţine monopolul pe piaţa chineză, are un profit de peste 14 miliarde euro, potrivit lui Terry HU. În 2012, cifra de afaceri a companiei ce are ca acţionar majoritar statul chinez se ridica la 170 miliarde dolari.

Producătorul de ţigarete şi-a propus ca, în perioada 2011-2015, să se îndrepte către categoria premium a produselor din tutun, neavând niciun obiectiv pe sectorul de e-ţigarete, fapt pentru care nu există reglementări pentru acest domeniu, în China.

De altfel, o problemă ridicată în cadrul evenimentului din Polonia a fost lipsa unui cadru legislativ şi a unor standarde de producţie, care să indice efectele ţigaretelor electronice asupra organismului şi a celor din jur.

Aceeaşi problemă a fost pusă şi la prima ediţie a Forumului Global de Nicotină, în 2014, când s-a cerut definirea standardelor pentru fiecare dintre materialele din care sunt fabricate aceste produse: tipul de lichid, de coloranţi, de chimicale utilizate, nivelul de concentraţie a nicotinei, tipul de echipament, bateriile.

Reprezentanţii vaperilor au subliniat, zilele trecute, că este nevoie de reglementatori, de persoane care să întocmească standardele, mai mult decât de reglementări.

În Australia este ilegală deţinerea de nicotină, altfel decât în ţigaretele clasice, în timp ce importul de lichid cu nicotină pentru ţigarete electronice nu este interzis. Consumatorii australieni de e-ţigarete sunt, astfel, în situaţia paradoxală să poată cumpăra lichid cu nicotină, dar să fie amendaţi pentru că îl deţin.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. cand e vorba de bani, adica de scaderea profitului, gratie concurentei in crestere, apare si conflictul mediatic pt a convinge consumatorul ce e m bine sa cumpere

    tigara electronica nu deranjeaza pe cei din jur. Fumezi tu, dar nu deranjezi in jur. Iar pretul e de 10 ori mai mic. Despre asta nu zice nimeni nimic?

    1. ba deranjezi, ca nu expiri ozon pur... am vazut nesimtiti fumand electronic in timpul filmului, in cinema sau in autobuz, ca cica nu deranjeaza... le doresc doar un fizic impunator ca altfel e bai cu ei si cu multimea

      Nici cand mananci rahat nu expiri ozon pur :p

      intocmai

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb