FOSTUL PREŞEDINTE AL FED AVERTIZEAZĂ: Economia SUA ar putea intra în recesiune la finele anului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 februarie 2007

Economia SUA ar putea intra în recesiune la finele anului

Economia Statelor Unite ale Americii, cea mai mare din lume, ar putea intra în recesiune până la finele anului, avertizează fostul preşedinte al Rezervei Federale (Fed), Alan Greenspan. Vorbind, prin satelit, în cadrul unei conferinţe pe tema afacerilor, desfăşurată la Hong Kong, Greenspan a declarat că, deşi este posibil ca economia SUA să intre în recesiune aproape de finele lui 2007, nu poate să estimeze exact momentul în care va începe trendul descrescător.

După spusele lui Greenspan, economia americană a parcurs, după 2001, un ciclu de creştere, iar acum a ajuns în vârf, astfel că acesta se apropie de sfârşit.

"Când ajungi atât de departe de recesiune, în mod invariabil te vei îndrepta către o nouă recesiune, iar noi, americanii, începem să vedem semne în acest sens", a afirmat Greenspan. Domnia sa a adăugat: "Spre exemplu, în SUA, marjele de profit au început să se stabilizeze, ceea ce reprezintă un semn că ne aflăm în faza finală a ciclului de expansiune". Astfel, subliniază fostul preşedinte al Fed, este posibil să intrăm în recesiune în ultimele luni ale lui 2007, chiar dacă mulţi dintre analişti nu fac astfel de previziuni pentru anul în curs. Specialiştii spun că SUA nu vor intra în recesiune mai devreme de 2008, iar anul acesta vor fi doar nişte semne de încetinire a creşterii economiei americane.

Fostul şef al Fed a recomandat celor responsabili cu politicile în materie să se concentreze pe crearea unui mediu economic capabil să absoarbă şocurile neprevăzute. Greenspan, care s-a retras din fruntea Fed în 2006, consideră că jucătorii de pe piaţă acordă prea puţină importanţă deciziilor lor investiţionale.

Economia SUA a crescut, în mod surprinzător, cu 3,5% în ultimele trei luni din 2006, faţă de aceeaşi perioadă din 2005. În trimestrul al treilea al anului trecut, expansiunea cele mai mari economii a lumii a fost de 2%. Potrivit unui sondaj publicat luni, de National Association for Business Economics, creşterea economică va fi de 2,7% în 2007, cel mai încet ritm de expansiune de după 2002, când acesta a fost de 1,6%.

Potrivit declaraţiilor lui Greenspan, deficitul bugetar al SUA, care a scăzut în 2006 la 247,7 miliarde de dolari, va rămâne şi anul acesta o problemă a economiei SUA. În 2006, deficitul bugetar a fost cel mai mic din ultimii patru ani. Phil Dow, director în cadrul "RBC Dain Rauscher", este de părere că cele spuse de Alan Greenspan nu se vor confirma. Dow declară: "Fostul preşedinte al Fed poate lansa avertis­mente în legătură cu o posibilă recesiune anul acesta, însă, în fapt, cifrele oficiale privind economia SUA au depăşit aşteptările". În opinia lui Phil Dow, încă există multe lichidităţi care vor fi plasate în acţiuni, astfel că piaţa va reacţiona în mod rezonabil şi va influenţa în mod pozitiv economia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb