FOSTUL ŞEF AL SERVICIILOR SECRETE AMERICANE Michael Hayden: "Statele folosesc cibernetica pentru a fura din alte locuri"

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 27 ianuarie 2014

Michael Hayden: "Statele folosesc cibernetica pentru a fura din alte locuri"

"Cea mai ameninţătoare categorie de infractori mi se pare cea a hackerilor, a băieţilor gen Guccifer"

Statele se folosesc de cibernetică pentru a ameninţa sau pentru a fura de la alte state, a declarat Michael Hayden, fostul şef al serviciilor secrete americane, vineri, într-o conferinţă care a avut loc la Banca Naţională a României (BNR).

Fostul director general al CIA a adăugat: "Statele sunt foarte bune la asta. Şi noi, americanii, am furat informaţii de la alte ţări. Şi chinezii o fac. Diferenţa constă, însă, în faptul că noi asigurăm securitatea cetăţenilor, nu ne îmbogăţim. Ei fură pentru a rămâne puternici".

Bandele criminale sunt, de asemenea, o mare ameninţare la adresa noastră, este de părere Hayden: "Statele trebuie să fie atente şi responsabile pentru acţiunile lor, pentru că există consecinţe. Grupările criminale au mai puţin control, sunt precum paraziţii. Totuşi, nu-mi aduc aminte ca un parazit să fi trăit distrugându-şi gazda".

Potrivit lui Michael Hayden, probabil, cea mai ameninţătoare categorie de infractori este cea a "băieţilor de 20 de ani", a hackerilor, "a băieţilor gen Guccifer": "Indiferent cu ce armă tragi sau ce fel de rachete foloseşti, acestea se autodistrug la un anumit moment dat, devin depăşite, pe când cibernetica este nemuritoare. Guvernul va claca întotdeauna când va încerca să vă apere de ameninţările din acest domeniu".

Fostul conducător al serviciilor secrete americane din perioada mandatelor lui George W. Bush şi Barack Obama este de părere că totul este expus atacurilor şi devine uşor penetrabil. "Chiar dacă administrezi un sistem fără vulnerabilităţi, perfect din acest punct de vedere, tot ce vei putea să faci este să te aperi cu 80% mai bine. Încă rămân 20 de procente cărora nu ai ce să le faci. Diferenţa dintre cel mai ieftin şi cel mai scump sistem de apărare nu constă în vulnerabilităţi, ci în timpul în care descoperă atacul. Totul este să ştim cum să ne ferim de ameninţări", a conchis Hayden.

Acesta nu a ezitat să continue criticile la adresa guvernului american: "Cred că este o mare greşeală a Guvernului american de a explica ameninţările asupra siguranţei cetăţenilor numai din perspectiva terorismului. Una dintre ameninţările celebrului caz al lui Snowden este de a distruge internetul aşa cum îl ştim, în forma lui actuală".

Michael Hayden a deţinut funcţii înalte în cadrul ONU, al Pentagonului şi al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, conducând CIA, NSA, Agenţia Naţională de Informaţii Geospaţiale. Timp de un an de zile a fost la conducerea National Intelligence, comunitatea care reuneşte toate agenţiile de informaţii din SUA.

Hackerul "Guccifer", suspectat că a spart contul de e-mail al directorului SRI, George Maior, este foarte cunoscut în lumea gri a hackerilor. Marcel Lazăr Lehel, al cărui ultim nume de "scenă" este Guccifer, are o activitate laborioasă în atacarea conturilor de e-mail ale unor vedete sau persoane publice, fiind prins, recent, de procurorii DIICOT, în urma unei percheziţii în judeţul Arad.

În comunicatul de presă al DIICOT se face public faptul că Lehel este condamnat definitiv de către instanţă pentru fapte similare cu cea amintită mai sus: "În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, învinuitul L.M.L. a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică, după care a schimbat parolele de autentificare, restricţionând astfel accesul utilizatorului de drept la datele informatice aflate în poşta electronică. Totodată, învinuitul a transferat neautorizat în propriul sistem informatic datele informatice aflate în conturile de e-mail compromise. Ulterior, învinuitul a divulgat conţinutul corespondenţei către public, acţiuni frauduloase săvârşite în scopul lezării intimităţii în mediul on-line şi denigrării imaginii publice ale persoanelor în cauză. Menţionăm că învinuitul L.M.L. a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unor fapte similare, aflându-se în stare de recidivă postcondamnatorie".

Conform anchetatorilor, "Guccifer" ar fi accesat conturile de e-mail şi de facebook ale unor persoane publice, printre care directorul SRI George Maior, Colin Powell, unii membri ai familiilor Bush şi Rockefeller şi oficiali ai administraţiei Obama, ale actorului american Steve Martin, ale actriţei Mariel Hemingway, dar şi ale unor membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb