FOTBAL ŞI BANI Încă o ratare a procurorilor: Becali, achitat în dosarul "Valiza"

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 18 aprilie 2012

"Temerea mea era că în ţara mea, premierea să fie considerată mită", a declarat Gigi Becali.

"Temerea mea era că în ţara mea, premierea să fie considerată mită", a declarat Gigi Becali.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să îl achite pe finanţatorul echipei Steaua, europarlamentarul Gigi Becali, în "Cazul Valiza", în care a fost acuzat de dare de mită. Acesta este al doilea caz legat de corupţia din fotbal instrumentat de procurori, în care cei puşi sub acuzare au fost achitaţi. De asemenea, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino au fost achitaţi în acest caz. Decizia nu este definitivă şi poa-te fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme. Gigi Becali a primit cu satisfacţie această decizie: "Am fost achitat şi îi mulţumesc Domnului Hristos că, în ţara mea, Satana nu are mai multă putere decât Dumnezeu! Mi-era puţin teamă de o condamnare cu suspendare. Temerea mea era că, în ţara mea, premierea să fie considerată mită. Dacă se întâmpla aşa ceva, însemna că eu nu mai puteam sta în ţara asta. În ţara mea premierea nu e corupţie! Nu de condamnare mi-era teamă, ci de mentalitatea ţării mele. Procurorii trebuie să facă practică, să stea câte o zi, două pe la puşcărie, ca să înţeleagă ce înseamnă, de fapt, o zi, două sau un an de puşcărie. Nu să ceară ei câte 20 de ani de puşcărie că aşa vor ei".

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului, vicepreşedintele Consiliului de Adminis-traţie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului a fost judecat şi Raul Volcinschi. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti, din 12 mai 2006. Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA. Procesul privind fapte de corupţie în fotbal a fost finalizat în 6 martie 2012, când procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a susţinut în faţa judecătorilor instanţei supreme că George Becali şi avocata Alina Ciul trebuie condamnaţi la pedepse cu executare, în vreme ce pentru Piţurcă, Marino şi Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendarea executării. Procurorul DNA a precizat că "personaje" precum George Becali au corupt fotbalul românesc şi că instanţa supremă nu trebuie să legalizeze astfel de practici prin soluţia pe care o va da, dacă se doreşte redescoperirea unor noi valori fotbalistice româneşti.

Într-un alt proces intentat de către Clubul Sportiv al Armatei Steaua celor de la Asociaţia Fotbal Club Steaua, Tribunalul Bucureşti a decis că echipa finanţată de Gigi Becali poate folosi numele "Steaua". Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Justitie de 2 lei.

    rezultatul jl stiam mai toti : un om de categoria lui becali va face gafe toata viata . dar jncet,incet va baga la cap.daca va face pe grozavu ,cum exista tendinte.,justitia stie ce are de facut.

    1. "Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti, din 12 mai 2006."

      Mita si coruptie este atunci cand platesti pe cineva sa nu isi faca treaba. Daca i-ar fi platit sa nu joace corect de exemplu. Dar daca i-a platiti ca sa fie corecti ...Prin plata nu i s-au creat avantaje. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb