Campania formaţiei Steaua în Liga Campionilor se transformă într-un eşec de proporţii, nu atât din punct de vedere sportiv cât mai ales din perspectiva relaţiei cu fanii. Un gol şi un punct după primele trei jocuri din grupe reprezintă foarte puţin dacă luăm ca reper declaraţiile staff-ului tehnic de după tragerea la sorţi. Deocamdată mai există şanse teoretice pentru prinderea unui loc în primăvara Europa League, chiar dacă ţinta o reprezentau fazele superioare ale Ligii Campionilor. Din nefericire relaţia cu suporterii este grav afectată, ceea ce înseamnă mai puţini bani din bilete şi un suport moral din ce în ce mai fragil. Totuşi, financiar, calificarea în grupe reprezintă un succes, acest lucru fiind garantat de vistieria UEFA, 20.000.000 de euro vor ajunge în conturile clubului din bonusuri şi prime.
Absenţa finanţatorului, aflat în penitenciar, de la conducerea clubului a permis managerului şi antrenorului să acţioneze mult mai liber decât în ultimul sezon. Din păcate, acţiunile nu au fost cele mai fericite iar efectele sunt deja vizibile, la meciul cu FC Basel jumătate din stadion fiind goală, ceea ce înseamnă câteva sute de mii de euro în minus. Conflictele fără miză - a atacat fostele glorii ale clubului, a ironizat adversarii dar chiar şi proprii suporteri - generate cu mare plăcere de managerul Mihai Stoica au creat o atmosferă neplăcută în jurul echipei. Nici preţul biletelor nu a fost unul foarte îmbietor, dar aceasta nu poate fi considerată o problemă de netrecut în condiţiile unei relaţii normale între club şi public. În plus, antrenorul Laurenţiu Reghecampf s-a lansat într-o bătălie cu presa, luptă în care i-a atras ulterior şi pe jucători. Toate acestea au fost taxate de publicul prezent la meciul cu formaţia elveţiană. Spre exemplu băşcălia de joasă factură prestată de fundaşul Latovlevici la conferinţa de presă de dinaintea meciului, când a răspuns în doi peri la unele întrebări, a fost sancţionată cu duritate de spectatori. Că jucătorii nu înţeleg că presa este doar o punte între ei şi public reprezintă o mare problemă care se răsfrânge asupra imaginii clubului. Dacă toamna trecută Steaua bătea record după record în materie de spectatori plătitori la meciurile de pe teren propriu, dar şi în ceea ce priveşte încasările din vânzarea biletelor, acum lucrurile sunt foarte departe de aşteptări, iar perpetuarea conflictului nu face decât să adâncească şi mai tare această problemă. Trebuie spus că managerul a avut şi la finalul meciului un conflict verbal cu membrii galeriei.
Există şi unele probleme de ordin sportiv, dar acestea au şi alte cauze, inclusiv valoarea scăzută a competiţiei interne, care nu permite echipelor să progreseze foarte mult. Câştigarea lejeră a campionatului nu înseamnă automat că echipa campioană are o valoare foarte ridicată, iar acest lucru este vizibil în meciurile internaţionale. Acest lucru a început să devină tot mai evident şi pentru antrenorul Stelei, Laurenţiu Reghecampf, care totuşi are aşteptări mari de la meciul de pe 6 noiembrie, de pe terenul celor de la FC Basel: "Şi noi ne dorim foarte mult în această grupă, numai că există o diferenţă între fotbalul românesc şi celelalte campionate. Nu vreau să găsesc o scuză, dar este o diferenţă foarte mare. Bătălia pentru locurile doi şi trei va fi foarte aprigă. Mergem la Basel să nu mai facem greşeli şi să marcăm mai multe goluri decât ei. Trebuie să fim realişti, trebuie să încercăm să facem un joc bun şi să câştigăm cele trei puncte". Apăsătoare a devenit şi statistica meciurilor echipei din Ghencea în această competiţie. Ultima victorie pe teren propriu a avut loc în urmă cu 17 ani, 1-0 cu Widzew Lodz (16 octombrie 1996) , iar ultimul succes în grupele Ligii Campionilor s-a petrecut pe 13 septembrie 2006, în Ucraina, 4-1 cu Dinamo Kiev, partidă după care a urmat o serie mai puţin fericită de 19 meciuri, 15 înfrângeri şi 4 egaluri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.10.2013, 08:15)
O echipa cu o asemenea sustinere in randul publicului ar merita o cu totul alta conducere. Steaua a devenit profitabila din punct de vedere financiar dar nu mai este frecventabila moral din cauza specimenelor care o administreaza.