Fotbalul vrea să schimbe regulile insolvenţei

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Sport / 10 aprilie 2013

Fotbalul vrea să schimbe regulile insolvenţei

Problemele financiare ale cluburilor au afectat sute de jucători de fotbal din ţara noastră. Văzută drept o salvare pentru echipe, procedura insolvenţei se transformă într-un adevărat calvar pentru fotbalişti, care mai au doar şanse teoretice să-şi recupereze restanţele salariale şi nici nu mai pot deveni liberi de contract dacă nu sunt plăţi mai mult de două luni de cluburile la care sunt legitimaţi. Prinşi în acestă procedură jucătorii rapidişti au protestat la ultimul meci de campionat, de la Bistriţa, au întârziat începerea partidei cu 10 minute, au purtat un banner pe care scria "FIFA-UEFA, LPF-FRF, We need help, ajutaţi-ne" şi au intrat pe gazon cu tricouri pe care scria "Insolvenţă=Sclavie". U Cluj şi Gloria Bistriţa se află de asemenea în insolvenţă iar clubul Dinamo, care între timp şi-a rezolvat problemele financiare, încă mai are griji din această cauză.

FIFA şi UEFA au luat la cu­noştinţă de situaţia de la noi după protestul rapidiştilor. Este evident că în scurt timp se va ajunge la schimbarea regulilor pentru ca jucătorii de fotbal să nu devină prizonierii unor cluburi intrate în insolvenţă, mai ales că UEFA militează intens pentru fair -play financiar. Situaţia este una nouă şi pentru conducătorii celor două foruri, aşa că orice schimbare va reprezenta o premieră pentru lumea fotbalului. Declararea insolvenţei la un club de fotbal a fost văzută iniţial ca o portiţă salvatoare, o mică şmecherie care să permită unei formaţii să obţină licenţa dar în acelaşi timp să aibă parte de o păsuire în ceea ce priveşte plata datoriilor. Realitatea este puţin diferită, dacă echipa are o şansă, jucătorii nu prea mai primesc niciuna când se ajunge în această situaţie. Astfel, în cazul giuleştenilor, Adunarea Generală a creditorilor a votat planul de reorganizare al FC Rapid care prevede, printre altele, ca jucătorii, înregistraţi cu creanţe salariale în dosarul de insolvenţă, să primească doar 10% din restanţele salariale în următorii trei ani. Dumitru Costin, preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Non-amatori (AFAN), este convins că nu va trece mult timp până când se va ajunge la schimbarea legii insolvenţei: "Cei de la Rapid erau îndreptăţiţi să nu joace cu Gloria. Avem o întâlnire cu domnul Mircea Sandu, în paralel avem o discuţie serioasă cu cei care conduc Rapidul, să schimbe regulile şi să revină la plata lunară a sportivilor. Din păcate, nu putem face nimic cu sumele restante înainte de intrarea în insolvenţă. Legea insolvenţei a fost făcută de hoţi şi pentru hoţi. Lucrăm la o lege, astfel, în momentul în care intri în insolvenţă, să pierzi drepturile asupra jucătorilor. Lucrăm la acest proiect şi vrem să îl trimitem pe masa primului-ministru".

Dumitru Dragomir susţine că regulamentul nu permite LPF şi FRF să îi ajute în vreun fel pe jucătorii rapidişti care au protestat: "Liga şi federaţia nu pot să ajute cu nimic jucătorii de la Rapid. Eu aş propune ceva, dar mi-e frică să nu fac iar valuri. Acest regulament ar trebui modificat în Adunarea Generală a FRF, în care să se prevadă că grupările ale căror jucători nu îşi primesc salariile să nu primească licenţa. Este o portiţă în regulament pe aşa ceva, dar nu este treaba mea. Eu sunt pus aici să fiu de partea patronilor de cluburilor. De asta sunt sindicate şi patronate. Eu iau apărarea jucătorilor, dar nu în afara legii. Mai multe cluburi vor intra în insolvenţă sigur anul viitor. Această lege le dă posibilitatea să facă ravagii în fotbal. Dacă nu schim­băm regulamentul, vom fi Liga insolvenţilor europeni".

Chiar şi echipele care şi-au rezolvat problemele financiare, forţate de criteriile pentru obţinerea licenţei, încă nu au scăpat definitiv de această problemă. O agenţie de turism şi o clinică medicală solicită Tribunalului Bucureşti deschiderea procedurii de insolvenţă pentru clubul Dinamo motivul reprezentându-l datorii neonorate. La sfârşitul anului trecut, foştii jucători ai formaţiei dinamovis­te, Liviu Ganea şi Dorel Stoica, solicitaseră intrarea în insolvenţă a societăţii, dar la scurt timp litigiul a fost stins. La SC Politehnica Timişoara SA s-a ajuns deja la evaluarea bunurile mobile şi imobile ale echipei, care nu mai are jucători legitimaţi şi nu mai activează în nicio divizie. În prag de insolvenţă mai sunt şi alte 3-4 echipe din a doua jumătate a clasamentului Ligii.

În urmă cu 17 ani fotbalul mondial a fost zguduit de un scandal care a schimbat din temelii regulile transferurilor de jucători.

În 1996 a fost adoptată "Legea Bosman". Totul a pornit după ce fotbalistul belgian Jean Marc Bosman a fost împiedicat să se transfere gratis la formaţia franceză Dunkerque, chiar dacă îi expirase contractul semnat cu RFC Liege. Bosman a dat în judecată echipa belgiană susţinând că fiind membru al Uniunii Europene, are dreptul la "libertatea mişcării" în cadrul Uniunii Europene invocând în demersul său articolul 48 din tratatul de la Roma. La finalul procesului, s-a ajuns o soluţie care a dus la mari pierderi financiare pentru cluburi: "sumele de transfer pentru jucătorii ale căror contracte au expirat sunt considerat ilegale dacă acesta doreşte să plece de la un club din Uniunea Europeană la altul asemenea. De acum încolo doar pentru jucătorii aflaţi încă sub contract se vor mai plăti sume de transfer (...) Cluburile vor avea dreptul să alinieze oricâţi jucători din Uniunea Europeană vor dori, doar numărul fotbaliştilor din afara Uniunii Europene se va putea limita".

Demersul lui Bosman a reprezentat o mare şansă pentru fotbaliştii profesionişti, care au căpătat o mai mare libertate de mişcare, dar nu i-a folosit deloc iniţiatorului, care a fost refuzat de toate cluburile profesioniste pe la care şi-a propus serviciile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb