Guvernul a reuşit, săptămâna trecută, să încâlcească şi mai mult situaţia de la Rompetrol, unde este în derulare, în acelaşi timp, o preluare a proprietarului KazMunaiGaz de către chinezii de la CEFC şi o anchetă a DIICOT, în cadrul căreia este pus un sechestru pe rafinăria de la Constanţa, iar memorandumul de înţelegere semnat în Guvernarea Ponta nu a fost pus în practică nici până acum.
Ministerul Energiei a transmis, vineri seară, un comunicat neinteligibil, plin de contradicţii şi nu a revenit cu lămuriri, la solicitarea presei.
Conform acestui comunicat, plata datoriei istorice faţă de statul român a KMG International (fosta Rompetrol) este o condiţie pentru prelungirea Memorandumului cu KMG: "Guvernul României a comunicat KazMunaiGaz că, pentru a putea discuta o nouă prelungire a prevederilor Memorandumului încheiat în urmă 4 ani, trebuie să fie îndeplinite două condiţii: achitarea datoriei istorice a companiei faţă de statul român şi soluţionarea cauzei de către justiţie. În urma discuţiei, Premierul Mihai Tudose a subliniat că cele două condiţii trebuie întrunite cumulativ, altfel statul român nu va mai putea lua în calcul înţelegerea din 2013".
Ministerul reaminteşte că, în urmă cu patru ani (15 februarie 2013), a fost încheiat un Memorandum de Înţelegere între statul român şi fostul The Rompetrol Group NV (în prezent KMG International NV), care prevedea în principal: - înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii kazah-român în sectorul energetic (n.r. de un miliard de dolari) şi - lansarea la privatizare de către statul român a pachetului de actiuni de 26% din capitalul social al Rompetrol Rafinare SA Constanţa.
Contradicţia constă în faptul că Guvernul a renunţat la datoria istorică, abandonând procesele din instanţă pe această temă şi acceptând conversia în acţiuni a unei părţi din datorie. Cu alte cuvinte, dacă statul are acţiuni Rompetrol Rafinare (RRC), atunci nu mai are de încasat nici o datorie. Sau invers, dacă are pretenţii la vreo datorie, atunci ce mai caută în acţionariatul companiei?
În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.
Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari.
Astfel, Ministerul Finanţelor a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare SA în iulie 2011, după ce KazMunaiGaz a convertit în acţiuni 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate.
Ulterior, MFP a transferat către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pachetul de acţiuni deţinut la Rompetrol Rafinare, de 44,69% din capitalul companiei.
În prezent, pachetul respectiv este în portofoliul Ministerului Energiei.
• Kazahii au înţeles pe dos
Din toată discuţia cu oficialii români de săptămâna trecută, singura concluzie comună a interlocutorilor a fost că reprezentanţii companiei KazMunaiGaz, proprietarii Grupului Rompetrol (KMGI), şi cea a companiei chineze CEFC, care va achiziţiona pachetul majoritar al Rompetrol, au avut joi o întâlnire cu premierul Mihai Tudose şi cu miniştrii Energiei, Economiei şi Finanţelor.
În urma întânirii, Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte al KazMunaiGaz, a declarat că reprezentanţii Guvernului i-au asigurat că vor urgenta demersurile pentru implementarea memorandumului agreat cu statul român în 2013.
"Ne-am întâlnit ieri (joi - n.r.) cu reprezentanţii Guvernului, cu premierul Tudose şi miniştrii Energiei, Economiei şi Finanţelor. Tema principală de discuţie a fost intrarea în vigoare a memorandumului de înţelegere din 2013 şi să ne reasigurăm angajamentele că suntem gata să punem în aplicare acest memorandum. Avem confirmarea că lucrurile vor fi accelerate şi vom vedea soluţii rapide", a spus Zhangulov.
Potrivit acestuia, Comisia de privatizare a reînceput în urmă cu două luni procedura de scoatere la vânzare a 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare.
Întrebat dacă s-a convenit, împreună cu reprezentanţii Guvernului, un calendar privind implementarea memorandumului, Zhangulov a precizat că aşteaptă acest calendar de la Ministerul Energiei într-o săptămână sau două: "Am văzut că reprezentanţii Guvernului doresc să finalizeze acordul cu noi şi să implementeze memorandumul. De asemenea, şi-au exprimat opinia că nu este în beneficiul nimănui să stăm să mai aşteptăm. Nici noi nu mai avem răbdare ca această situaţie să mai dureze ani şi ani, ci vrem să fie rezolvată cât mai repede posibil, pentru ca angajamentul luat în ceea ce priveşte investiţiile noastre aici să devină realitate".
• Ancheta DIICOT îi sperie pe guvernanţi?
În mai 2016, procurorii DIICOT au pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale "KazMunayGaz International NV" (fostă The Rompetrol Group NV), "Oilfield Exploration Business Solutions" (fostă "Rompetrol") şi "Rompetrol Rafinare", într-un nou dosar "Rompetrol", disjuns din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.
În plus, în presă au apărut informaţii că procurorii cercetează inclusiv Memorandumul de înţelegere cu Rompetrol, anul trecut, apărând informaţii că procurorii au făcut descinderi la Ministerul Energiei.
Zhangulov a spus, vineri: "Vrem să ne asigurăm că, în continuare, investiţiile noastre sunt sprijinite de către stat. Acum avem sechestru asupra activelor rafinăriei, iar primul pas ar trebui să fie ridicarea sechestrului, care în prezent împiedică investiţiile".
Această afirmaţie este puţin bizară, căci ridicarea sechestrului nu poate avea legătură cu vreun sprijin al statului pentru investiţii, întrucât ancheta în justiţie ar trebui să îşi urmeze cursul independent.
Memorandumul expiră la 31 decembrie 2017, după ce a fost prelungit de mai multe ori, însă Zhangulov susţine că oficialii companiei sunt dispuşi să prelungească din nou acest termen, dacă va fi cazul, pentru a exista certitudinea că toţi paşii se vor îndeplini.
Zhangulov a mai spus că tranzacţia prin care compania chineză CEFC preia 51% din acţiunile KMGI va fi finalizată în această lună, în prezent derulându-se ultimele detalii tehnice.
În iulie 2017, Azamat Zhangulov a spus că tranzacţia cu chinezii nu ar trebui să fie afectată de ancheta DIICOT.
Compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGaz, a cumpărat 75% din Grupul Rompetrol în anul 2009 şi restul de 25% în 2009.
CEFC s-a angajat să investească circa 3 miliarde de dolari în următorii cinci-zece ani în România, iar KazMunaiGaz, să aducă circa 125 de milioane de tone ţiţei la rafinăria Petromidia în următorii 15 ani.