Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, a declarat, ieri, că nu a întâlnit în cariera sa ţări care să realizeze uşor reforme în perioade electorale. Potrivit Agepres, Jeffrey Franks a explicat: "Nu am văzut nicio ţară în care să fie uşor de făcut reforme în perioade electorale. Aceste reforme sunt dificile, dacă erau uşoare România le-ar fi realizat deja". Oficialul a subliniat importanţa corecţiei deficitului bugetar de la 7,3% din PIB în 2009, la 5,9% din PIB în 2010 şi a afirmat că FMI poate fi flexibil asupra modului în care va fi realizată această corecţie - prin creşterea veniturilor bugetare, prin reducerea cheltuielilor bugetare sau printr-o combinaţie între cele două măsuri.
Jeffrey Franks a menţionat că, spre deosebire de Ucraina, România are unele avantaje cheie din postura de membru al Uniunii Europene - un cadru de politici, fonduri structurale, sprijin complementar de la UE la asistenţa de la FMI.
Şeful Misiunii FMI a mai atras atenţia că România are la dispoziţie fonduri europene, pe care le poate atrage pentru a stimula economia fără a adânci datoria publică şi că, din 2010, odată cu corecţia deficitului bugetar, sectorul public se poate împrumuta mai puţin şi trebuie să lase loc sectorului privat la accesul la finanţare de pe piaţa internă
1. fmi este descoperit! stand-by-ul e neratificat!
(mesaj trimis de d.i. în data de 05.11.2009, 08:16)
Esti AGeR taica, da' ce legatura are creditarea privata a "sectorului" privat cu creditarea "sectorului public"? Era o sintagma ("ce zici frantz?!" ) a carei adancime (scoasa din putzul gandirii!) este adusa in actualitatea imediata de acest "zuzu" de la FMI care, in disperare de cauza (FMI are nevoie de debusee mai abitir ca noi!) a ajuns sa faca politica fondului in politicul angajat! acest lucru nu-ti da, deloc, de gandit?! pana cand parlamentul ratifica acordul de imprumut, frantz (sic!) e-n aer pentru ca orice angajare de datorie publica externa trebuie validata de Parlament!