Franks: România poate obţine, prin noua emisiune în euro, un preţ similar sau mai bun decât în 2010

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 iunie 2011

"Sunt un observator extern, dar nu aş fi surprins dacă randamentul care va fi obţinut de autorităţi va fi comparabil sau uşor mai bun decât cel de anul trecut", a afirmat Jeffrey Franks.

"Sunt un observator extern, dar nu aş fi surprins dacă randamentul care va fi obţinut de autorităţi va fi comparabil sau uşor mai bun decât cel de anul trecut", a afirmat Jeffrey Franks.

România poate obţine, prin emisiunea de titluri în euro din luna iunie, un preţ similar sau mai bun ca anul trecut, în urma intensificării redresării economice, iar eliminarea subvenţiilor la energie termică va accelera inflaţia, a declarat şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, citat de Mediafax. România va accesa pieţele internaţionale prima oară după vânzarea în martie anul trecut a unor eurobonduri de un miliard de euro cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat la 4,9 miliarde euro.

"Sunt un observator extern, dar nu aş fi surprins dacă randamentul care va fi obţinut de autorităţi va fi comparabil sau uşor mai bun decât cel de anul trecut", a afirmat Franks, într-un interviu acordat Reuters. Ţara noastră va începe, atăzi, întâlnirile de prezentare (road show presentation) pentru a lansa prima emisiune de titluri în euro pe piaţa internaţională prin programul MTN (Medium Term Notes), în valoare de 550 milioane euro-1,5 milioane euro.

"Prima de risc pentru România a scăzut, situaţia macroeconomică este mai bună, economia îşi revine, iar deficitul de cont curent rămâne relativ scăzut", a arătat Franks. Oficialul Fondului a adăugat că FMI menţine estimarea privind o creştere economică de 1,5% în acest an, dar datele peste aşteptări din primul trimestru sugerează că avansul ar putea atinge 2%.

Analiştii anticipează că emisiunea de titluri în euro va atrage o cerere puternică, în condiţiile în care datoriile de acest tip ale ţărilor europene emergente sunt mai atractive decât cele ale statelor periferice din zona euro. Ei cred însă că România ar fi putut obţine un preţ mai bun dacă emisiunea ar fi avut loc mai curând.

"Emisiunea va decurge foarte bine, dar ar fi putut să decurgă şi mai bine la începutul acestui an, înainte ca Banca Centrală Europeană (BCE) să fi majorat dobânda de politică monetară", a declarat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, economist şef la ING România.

România beneficiază din partea Standard&Poor"s şi Fitch de rating "BB+", aflat în categoria "junk", nerecomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă. Ratingul conferit de Moody"s este peste nivelul "junk", "Baa3", cu perspectivă stabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb