Franţa, Germania, Polonia şi M. Britanie promit că vor ajuta Ucraina în relaţia cu FMI după alegeri

F. A
Internaţional / 31 ianuarie 2010

Noul preşedinte al Ucrainei rezultat în urma alegerilor va primi sprijin de la Franţa, Germania, Polonia şi Marea Britanie pentru a relua cooperarea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), blocată din noiembrie, au anunţat miniştrii pentru afaceri europene ai celor patru state, potrivit Bloomberg, citat de NewsIn.

Liderul opoziţiei, Viktor Ianukovici, şi primul ministru Iulia Timoşenko se confruntă în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, din 7 februarie. În primul tur, Ianukovici a obţinut 35,32% din voturi, iar Timoşenko 25,05%.

"Suntem bucuroşi că ambii candidaţi au programe care prevăd relaţii mai apropiate cu Uniunea Europeană, cooperare cu FMI şi relaţii bune cu Rusia", se spune într-un articol comun publicat sâmbătă în publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli, semnat de miniştrii Chris Bryant (Marea Britanie), Mikolaj Dowgielewicz (Polonia), Werner Hoyer (Germania) şi Pierre Lellouche (Franţa).

Ucraina a semnat un acord cu FMI pentru o finanţare de 16,4 miliarde dolari în noiembrie 2008, moment de vârf al crizei financiare, în condiţiile în care avea nevoie urgentă de lichidităţi.

Până acum, Kievul a primit 10,6 miliarde dolari în cadrul acestui acord, bani pe care i-a utilizat pentru a acoperi deficitul bugetar şi pentru a plăti importurile de gaze naturale din Rusia. FMI a blocat, însă, următoarele tranşe, deoarece Ucraina nu a adoptat bugetul pe 2010 şi nu a redus cheltuielile bugetare, aşa cum s-a angajat în faţa instituţiei.

Cei patru miniştri au precizat în articolul comun că, dacă Ucraina reia cooperarea cu FMI, Uniunea Europeană este gata să acorde un sprijin financiar suplimentar autorităţilor ucrainene.

Cei patru au cerut, însă, noului preşedinte să facă reforme, inclusiv în sectorul energiei, pentru a stimula creşterea economică.

"Oamenii de afaceri din cele patru ţări urmăresc implementarea în Ucraina a măsurilor care să creeze un mediu de afaceri predictibil şi sigur, fără corupţie şi birocraţie", se mai spune în articol.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb