Franţa, Germania şi Italia se alătură băncii de dezvoltare înfiinţate de China

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 martie 2015

Franţa, Germania şi Italia se alătură băncii de dezvoltare înfiinţate de China

Franţa, Germania şi Italia au decis să urmeze exemplul Marii Britanii şi să se alăture băncii de dezvoltare înfiinţate de China - Asian Infrastructure Investment Bank -, în condiţiile în care autorităţile americane încearcă să convingă statele occidentale să evite această instituţie, potrivit Financial Times (FT).

Publicaţia britanică scrie că decizia celor patru state de a deveni membre ale Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) reprezintă o lovitură diplomatică pentru Statele Unite, care şi-au exprimat unele îndoieli cu privire la standardele de guvernanţă ale entităţii asiatice. În plus, oficialii de la Washington susţin că viitoarea bancă de dezvoltare va contribui la creşterea influenţei Chinei în regiune, în defavoarea SUA.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat, ieri, că ţara sa va fi membru fondator al noii bănci internaţionale de dezvoltare susţinută de China. La rândul său, un oficial din Ministerul de Finanţe de la Paris a confirmat participarea Franţei la proiectul asiatic.

Totodată, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a spus că Parisul ia în considerare "în mod pozitiv" ideea AIIB.

Ministerul de Finanţe de la Roma a informat, în acelaşi timp, că europenii au decis să colaboreze ca să se asigure că noua instituţie asiatică "urmează cele mai bune standarde şi practici în termeni de guvernanţă, securitate, datorii şi politici de achiziţii".

AIIB a fost lansată anul trecut, la Beijing, în încercarea de a stimula investiţiile în infrastructurile de transport, energie şi telecomunicaţii din Asia.

Cu un capital de 50 de miliarde de dolari, AIIB este văzută ca un rival pentru Banca Mondială şi Asian Development Bank, instituţii financiare dominate de statele occidentale.

Un diplomat american a declarat, ieri, că există în continuare îngrijorări cu privire la AIIB, dar decizia de a se alătura acestei instituţii este la latitudinea fiecărei ţări. "Mesajul nostru către China a fost că salutăm investiţiile în infrastructură, însă vrem dovezi clare că această bancă are drept punct de plecare standardele ridicate adoptate de alte bănci de dezvoltare în privinţa guvernanţei", a spus adjunctul secretarului de stat pentru Asia de Est, Daniel Russel.

La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a salutat intenţia celor patru state europene de a se alătura AIIB, dar a adăugat că banca trebuie să respecte standardele convenite la nivel internaţional. "Cred că este bine ca cele patru state au decis să se alăture", a afirmat Martin Schulz, menţionând: "Dacă şi mai multe state membre UE vor decide să se alăture, ar fi şi mai bine. Există, însă, un element suplimentar. Astfel de noi organizaţii trebuie să respecte standardele internaţionale. Acest lucru este foarte important".

La începutul acestui an, China a informat că 26 de ţări, în principal din Asia şi Orientul Mijlociu, se numără printre statele fondatoare ale AIIB. Oficialii de la Beijing vor să finalizeze actele constitutive ale băncii până la sfârşitul anului curent. Japonia, Australia şi Coreea de Sud rămân "marii absenţi" din regiune, ai proiectului. Totuşi, premierul australian Tony Abbott a declarat recent că va lua în curând decizia finală privind eventuala participare la AIIB.

În plus, agenţia de ştiri Xinhua din China a informat că autorităţile din Coreea de Sud, dar şi cele din Elveţia şi Luxemburg iau în calcul alăturarea la proiectul AIIB. De asemenea, un oficial din guvernul indian a declarat, conform presei străine, că Luxemburgul şi Elveţia ar participa la AIIB.

China a anunţat că data de 31 martie este termenul limită la care pot fi acceptaţi membrii fondatori în noua bancă AIIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb