Fraţii Căţean fac afaceri de milioane de euro din oierit

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 26 august 2016

Fraţii Căţean fac afaceri de milioane de euro din oierit

Fraţii Căţean, din localitatea braşoveană Rotbav, au reuşit să facă o adevărată afacere din oierit. Ei îşi conduc ferma folosindu-se de tabletă şi de laptop, adaptând astfel traiul românilor de acum câteva secole la zilele moderne. Fraţii Căţean - Ionuţ, Silviu şi George, 26 ani, şi-au trasat bine sarcinile. Ionuţ dresează caii, George a terminat ASE-ul, fiind economistul familiei, iar Silviu, medic veterinar de profesie, îngrijeşte animalele. Ionuţ Căţean a jucat într-un film al lui Kevin Costner, iar cu banii câştigaţi din filmări şi cascadorii îşi întreţine şi extinde acum herghelia.

Business început cu 30 de oi şi o vacă

Business-ul lor a început acum câţiva ani, cu 30 de oi şi o vacă, pe care mama lor le-a primit moştenire. Acum au peste 1.500 de oi şi au depăşit o cifră de afaceri de un milion de euro.

George Căţean povesteşte: "Ceea ce noi facem este o continuare a tradiţiei familiei, creşterea animalelor şi fabricarea de brânzeturi. Fiind o zonă montană, creşterea animalelor a fost principala ocupaţie. În 1998 am primit de la bunica din partea mamei vreo 30 de oi, o vacă şi un cal. Deoarece toţi trei eram la şcoală în Braşov, prima intenţie a părinţilor a fost de a nu le ţine. Însă cu mai multe rugăminţi le-au păstrat şi le-am înmulţit în fiecare an. Ideea după care ne-am ghidat a fost aceea că dacă bunicii şi străbunicii noştri au reuşit să crească animale şi să ducă mai departe tradiţia în oierit în timpuri foarte grele, atunci pentru noi ar fi o ruşine să nu continuăm. Nu este nimic mai plăcut să ai colegi de muncă fraţii, mama, tatăl... În ziua de astăzi, în care foarte mulţi oameni îşi petrec doar una sau două ore cu familia, noi suntem împreună atât în timpul job-ului, cât şi acasă. Acesta este un avantaj foarte mare a afacerilor de familie. Un al doilea avantaj este legat de încrederea şi sprijinul pe care le ai din partea familiei".

De la 30 la 1.500 de oi

Ferma Căţean a crescut an de an sub conducerea celor trei fraţi. În 1998 aveau abia 30 de oi, iar acum au ajuns la 1.500 de oi şi 100 de vaci de lapte. "În ceea ce priveşte terenul agricol, suntem mereu în căutare de teren agricol, atât pentru achiziţie, cât şi pentru arendare. În momentul de faţă utilizăm peste 250 de hectare de teren arabil şi păşune. Creşterea animalelor o facem în mod tradiţional, o mare parte din an acestea fiind scoase în păşune. Deţinem doar rase locale, pe care le considerăm cele mai potrivite pentru zonă. Exploatarea animalelor se face cu respect faţă de acestea, bunăstarea lor fiind mai importantă pentru noi decât profitul generat", mai spune George.

Fabrică de brânzeturi, pensiune şi restaurant tradiţional

Cei trei fraţi vor să îşi extindă business-ul tot în domeniul agricol. "Ne-am propus de ceva timp să construim o fabrică de brânzeturi care să exporte, dar care să păstreze tehniciile tradiţionale de producţie", a explicat George Căţean, adăugând: "Pentru mine, ca economist, provocarea cea mai mare este de a minimiza cât mai mult costurile, crescând astfel nivelul de profit".

Fraţii Căţean au început în ultimii ani să promoveze cât mai mult consumul produselor locale, atât de către clienţii persoane fizice, cât şi de către restaurante. George Căţean a declarat: "Consolidarea pe piaţa locală şi cea naţională este următorul pas. Avem foarte multe cereri de produse pentru piaţa externă, dar încă nu suntem pregătiţi. În fiecare an participăm la diferite competiţii şi evenimente dedicate produselor alimentare pentru a demonstra calitatea acestora. (...) În planul nostru de dezvoltare avem trasate şi câteva proiecte pe partea de turism, cum ar fi un restaurant cu specific local, având la bază materie primă locală, românească, de cea mai bună calitate, care să justifice preţul cerut, precum şi o pensiune care să îmbine activitatea de la fermă cu obiectivele turistice locale şi care să-l facă pe oaspete să revină cu plăcere. Mie mi-ar plăcea foarte mult să mă bat pentru drepturile fermierilor, a produselor locale româneşti, pentru locul pe piaţă. Concurenţa directă a produselor româneşti cu cele din import au des-tabilizat foarte mult piaţa, iar efectul se poate vedea în rândul producătorilor".

Brânza Căţenilor a primit o stea Michelin

"Toate brânzeturile pe care noi le facem sunt produse doar din laptele nostru de le fermă", ne-a declarat George Căţean, precizând: "Prin acest sistem închis (producţie - procesare - comercializare), am reuşit să ne dezvoltăm mult într-un timp destul de scurt şi prin propriile forţe, fără fonduri europene sau creditări. Dacă pentru unii oameni valoarea produselor este dată de preţ, pentru noi valoarea înseamnă grija pentru consumator, respectul faţă de animale şi mediul înconjurător, dezvoltare comunitară omogenă. O mare parte din ce producem este vândut prin intermediul hypermarketurilor".

Brânza de burduf produsă de Ferma Căţean a primit anul trecut calificativul de "o stea de aur" din partea International Taste & Quality Institute din Bruxelles. Evenimentul se poate compara cu celebrul ghid Michelin, International Taste & Quality Institute premiind produsele pe baza meritelor acestora din punct de vedere gustativ, dar şi al securităţii alimentare pentru consumator. George Căţean a explicat: "În urma unei testări «în orb» realizată de aproximativ 100 de bucătari şi somelieri din întreaga lume, am obţinut o stea de aur. S-au analizat mai multe aspecte ale produsului precum gust, miros, textură şi aspect. Fiind un produs atestat tradiţional, rezultatele testării au fost foarte bune. Certificatul este recunoscut la nivel mondial".

La ferma din Rotbav se produc brânzeturi după aceeaşi reţetă pe care au folosit-o şi strămoşii lor. Brânza de burduf din ţara Bârsei - Braşov este atestată documentar încă din 1412. "Procesăm laptele de oaie împreună cu o parte din laptele de vacă, la fel cum făceau şi înaintaşii noştri. Producem astfel 9 tipuri de brânza (brânză de burduf ambalată în coajă de brad, piele de oaie sau băşică de porc), telemea de oaie (proaspată sau maturată 6 luni), caş afumat (din lapte de vacă), urdă dulce, caş proaspăt de oaie, caşcaval de oaie maturat şi caşcaval afumat. Pentru a obţine aceste brânzeturi folosim doar lapte crud (nepasteurizat) din ferma noastră, cheag, sare şi uneltele tradiţionale din lemn", a declarat George Căţean.

Transhumanţa modernă

Fraţii Căţean au iniţiat în urmă cu trei ani proiectul Transhumanţa, traversând Carpaţii şi străbătând 1.350 de kilometri pe jos, trecând prin România, Ucraina, Slovacia, Cehia şi Polonia - destinaţia finală fiind Polonia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo lor!!! Să le dea Dumnezeu sănătate şi putere în continuare. Un exemplu de urmat care le arată românilor că se poate câştiga MULT şi cu muncă cinstită, curată, cu grijă şi dragoste şi faţă de animale, şi faţă de consumatori!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb