FRAUDĂ CU FONDURI EUROPENE Patru persoane, reţinute pentru subcontractarea ilegală a unor lucrări ale Hidro Prahova SA

Elena Deacu
Anticorupţie / 21 mai 2015

Procurorii DNA au reţinut pentru 24 de ore patru persoane, reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru constituire de grup infracţional organizat, complicitate la folosirea de documente false şi cu conţinut inexact pentru a obţine pe nedrept fonduri europene şi înşelăciune.

Astfel, au fost reţinuţi Homsi Ghassan şi Younes Ziad, reprezentanţi ai firmei Butec Sal, şi Khalil Saad şi Bachir Mazen, reprezentanţi ai SC Passavant Roediger România SRL.

În ordonanţele procurorilor se arată că SC Hidro Prahova SA, al cărei acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Prahova, a fost beneficiarul finanţării europene alocate, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu - POS MEDIU, proiectului "Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Prahova", în valoare totală de 822.819.366 lei din care 548.313.554 lei contribuţie POS MEDIU 2007-2013 şi 274.505.812 lei contribuţie beneficiar.

În calitate de beneficiar al acestui proiect, SC Hidro Prahova SA a organizat, prin intermediul Unităţii de Implementare a Proiectelor - UIP din cadrul companiei, licitaţiile pentru atribuirea tuturor contractelor de consultanţă şi execuţie.

În anul 2012, comisia de evaluare a ofertelor constituită la nivelul SC Hidro Prahova SA, din cele 7 oferte conforme depuse pentru atribuirea contractului de lucrări nr. 1 Breaza, a declarat câştigătoare oferta unei asocieri de firme: SC Cast SRL şi Butec Sal.

În acest context, Homsi Ghassan a constituit şi coordonat un grup infracţional la care au aderat ulterior şi Khalil Saad, Younes Ziad şi Bachir Mazen, împreună cu alte persoane, al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni de fraudare a fondurilor europene şi naţionale.

Din cuprinsul probatoriului administrat în cauză, a rezultat faptul că aceştia au urmărit ca procedura de subcontractare către SC Passavant Roediger România SRL să fie una formală, dar cu o destinaţie precisă (obţinerea contractului de lucrări de către această din urmă firmă). Ei au dorit ca SC Cast să rămână în Asociere pentru un procent infim, de 3% pentru care nu mai trebuia să execute nicio lucrare, iar Butec Sal să iasă din Asociere printr-un procedeu interzis, respectiv cesionarea procentului de 97 % contra unei sume substanţiale, de 250.000 euro, prin care firma libaneză a cesionat, transferat şi predat către SC Passavant Roediger România SRL toate drepturile, obligaţiile, răspunderile, titlurile şi dobânzile deţinute în cadrul contractului de lucrări (acest contract, necomunicat Unităţii de Implementare a Proiectelor, este cel care produce efecte între părţi). Gruparea a mai dorit şi realizarea unei noi subcontractări către o altă societate comercială.

Urmare a acestei conduite infracţionale, la data de 13 martie 2014 liderul Asocierii, SC Cast SRL a obţinut decontarea avansului în cuantum de 7.705.590,96 lei, care a fost împărţit după proporţiile convenite, 97% respectiv 3% între SC Passavant şi SC Cast.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb