FRECUŞURI ÎNTRE INSTITUŢIILE PIEŢEI DE CAPITAL Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, avertizat de CNVM

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 august 2010

Anca Dumitru

Anca Dumitru

Arbitrul pieţei de capital acuză Bursa că nu şi-a îndeplinit obligaţia de monitorizare a tranzacţiilor

Omul de afaceri Cătălin Chelu este raportat că a vândut circa 3% din acţiunile "Spit" Bucovina în intervalul analizat de CNVM

Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a fost sancţionată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), la finele lunii mai, deoarece Bursa de Valori Bucureşti a refuzat să trimită Comisiei o analiză a tranzacţiilor cu acţiunile "Spit" Bucovina (simbol SPTU) în intervalul 21 iunie-13 august 2007, pe care ar fi trebuit să le supravegheze.

CNVM a respins, săptămâna trecută, contestaţia Ancăi Dumitru, considerând că directorul general al Bursei trebuie sancţionat cu un avertisment.

În timp ce Anca Dumitru a refuzat să se pronunţe asupra deciziei CNVM, spunând că, deocamdată, nu comentează situaţia creată, Stere Farmache, preşedintele Bursei, este de părere că sancţiunea nu are repercusiuni asupra imaginii BVB, societate proaspăt listată.

"În 2007, doamna Anca Dumitru se ocupa de piaţa Rasdaq, atunci nu era încă director general al BVB. Nu cred că sancţiunea afectează imaginea Bursei de Valori Bucureşti. Politica noastră este să nu comentăm deciziile CNVM", a declarat, Stere Farmache, pentru ziarul BURSA.

CNVM: Bursa era obligată să răspundă la solicitările privind posibile încălcări ale regulilor pieţei reglementate

Schimbul de adrese între reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti şi cei ai Comisiei relevă că BVB a refuzat să analizeze informaţiile pe care le deţinea cu privire la tranzacţiile cu acţiunile SPTU şi să precizeze dacă a constatat ceva în neregulă cu ele.

"Bursa de Valori Bucureşti, în calitate de operator de piaţă, avea obligaţia, pe care nu a dus-o la îndeplinire, de a răspunde solicitărilor formulate de direcţia de specialitate din cadrul CNVM cu privire la analizarea şi furnizarea de informaţii referitoare la posibile încălcări ale regulilor pieţei reglementate administrate de BVB, precum şi a cauzelor care au împiedicat efectuarea ordonată a tranzacţiilor", se arată în răspunsul Comisiei la contestaţia Ancăi Dumitru. Aceasta susţine, în schimb, că "BVB nu are calitatea juridică generală pentru emiterea de analize, puncte de vedere, opinii în legătură cu acte săvârşite de investitori şi participanţii la piaţă". Directorul general al Bursei a mai spus şi că "în perioada la care a făcut CNVM referire (...) nu a existat nici o plângere sau sesizare a departamentului de specialitate al BVB şi nici o plângere sau sesizare promovată de CNVM sau vreun terţ".

Tranzacţii la un preţ de aproape opt ori mai mare

În intervalul 21 iunie-13 august 2007, tranzacţiile cu acţiuni SPTU raportate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti sunt cele prin care omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu a înstrăinat circa 3% din producătorul de piese şi accesorii pentru autovehicule.

Astfel, în perioada analizată, Cătălin Chelu a fost raportat că a vândut aproximativ 200.000 de acţiuni SPTU, la preţuri cuprinse între 9,5 lei şi 11,8 lei/acţiune. În acea perioadă, acţiunile SPTU au variat între 1,2 şi 13,4 lei/unitate. Preţul la care s-au făcut tranzacţiile este unul dintre factorii care a atras atenţia CNVM, în condiţiile în care, reprezentanţii Bursei precizează, în una din adresele transmise Comisiei că "pentru luna iunie 2007, simbolul SPTU nu a avut limită de variaţie a preţului de tranzacţionare în raport cu preţul de referinţă, comform Regulamentului nr.19/2005".

Regulamentul citat prevede că "preţul tranzacţiilor trebuie să se încadreze în intervalul delimitat de preţul de referinţă +/- 25%". Bursa de Valori Bucureşti stabileşte lista societăţilor cărora li se aplică intervalul de variaţie maximă admisă în fiecare lună.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Niste oameni care stau in birouri si se fac ca muncesc. Asta e CNVM.

    Au gasit si ei de ce sa se lege. Verifica tranzactii de acum 3 ani? 

    Asta spune multe despre piata noastra de capital. 

    Majoritatea traim in prezent, adica AZI. CNVM se pare ca este in urma cu vreo 3 ani. 

    AIPC va trimite tot felul de sesizari si voi verificati altele?

    Ce autoritate competenta avem.  

    In comunicatul BVB din 27.07 se anunta sprijinirea guvernului in tranzactionarea pe piata a unor pachete de actiuni ale Transelectrica, Transgaz, Petrom, OMW, pentru actiunile care apartin statului. Atentie la pret si la aplicarea regulamentului de tranzactionare. Cumparatorii, cred, se cunosc deja. Ramane doar sa cumpere in liniste, ascunsi in perdeaua de fum de la Moscova sau de aiurea. Asa ca , urmariti tranzactiile ! Intre timp, circ si manipulare .

    Bineinteles ca dna Anca Dumitru, la un moment dat singura suportera a Rasdacului, plateste oalele sparte de Farmake, acest insider al Alpha Bank la BVB!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb