Autoritatea de reglementare financiară din Marea Britanie (FSA) a prezentat, la finele săptămânii trecute, un plan privind revizuirea modului de stabilire a dobânzii Libor, aflată în centrul unui scandal mondial de manipulare, care implică bănci majore.
"Deşi sistemul actual este compromis, el poate fi reparat", a declarat directorul general al FSE, Martin Wheatley, la momentul anunţului recomandărilor solicitate de guvernul de la Londra.
FSA, care a lansat o analiză a procesului LIBOR în luna iulie, a menţionat că scandalul privind manipularea dobânzii a fost o problemă la nivelul întregii industrii bancare, care a rupt "fiecare structură pe care este construit sistemul financiar". FSA a subliniat nevoia de reformare a întregului proces de stabilire a Libor, inclusiv impunerea unei noi autorităţi de supraveghere şi perspectiva urmăririi penale pentru bancherii care încalcă normele în materie.
Martin Wheatley a subliniat că sis-temul Libor este atât de adânc înrădăcinat în sistemul financiar încât nu ar putea fi înlocuit uşor.
Indicele Libor, care influenţează dobânzile din întreaga lume, este stabilit zilnic de Asociaţia Bancară Bitanică (BBA), în funcţie de ratele comunicate de 18 mari bănci internaţionale pentru finanţarea pe piaţa interbancară. Băncile raportează dobânzile la care estimează că se vor împrumuta de la alte instituţii de credit şi nu sunt obligate să precizeze ratele reale la care obţin finanţare.
Autorităţile de reglementare din SUA, Marea Britanie, Elveţia şi alte ţări pretind că unele bănci au raportat date false, astfel încât dobânda Libor să fie stabilită la un nivel care le avantajează.
Martin Wheatley a recomandat ca supravegherea Libor să treacă la FSA, iar raportarea datelor în baza cărora este stabilită dobânda să fie supusă aprobării. În opinia lui Wheatley, BBA a eşuat, în mod clar, în supravegherea Libor, acordând prea multă încredere în sistem.
Trezoreria britanică şi-a exprimat susţinerea pentru recomandările complexe ale FSA, iar Banca Angliei a făcut apel la implementarea rapidă a propunerilor.
Amintim că, după mai mulţi ani de anchete privind manipularea dobânzilor, "Barclays" a fost sanc-ţionată de autorităţile din Marea Britanie şi SUA cu o amendă de 360 de milioane de euro. Marcus Agius, preşedintele băncii, a fost nevoit să demisioneze la începutul lunii iulie, pe fondul acestui scandal.
Alte bănci investigate pentru manipularea dobânzilor sunt "JPMorgan Chase", "Deutsche Bank", "Royal Bank of Scotland", "HSBC Holdings", "Citigroup", "Bank of America" şi UBS.