FSA: Sistemul Libor va fi complet reformat, nu înlocuit

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 octombrie 2012

"Barclays" - singura bancă sancţionată în scandalul privind manipularea Libor.

"Barclays" - singura bancă sancţionată în scandalul privind manipularea Libor.

Autoritatea de reglementare financiară din Marea Britanie (FSA) a prezentat, la finele săptămânii trecute, un plan privind revizuirea modului de stabilire a dobânzii Libor, aflată în centrul unui scandal mondial de manipulare, care implică bănci majore.

"Deşi sistemul actual este compromis, el poate fi reparat", a declarat directorul general al FSE, Martin Wheatley, la momentul anunţului recomandărilor solicitate de guvernul de la Londra.

FSA, care a lansat o analiză a procesului LIBOR în luna iulie, a menţionat că scandalul privind manipularea dobânzii a fost o problemă la nivelul întregii industrii bancare, care a rupt "fiecare structură pe care este construit sistemul financiar". FSA a subliniat nevoia de reformare a întregului proces de stabilire a Libor, inclusiv impunerea unei noi autorităţi de supraveghere şi perspectiva urmăririi penale pentru bancherii care încalcă normele în materie.

Martin Wheatley a subliniat că sis-temul Libor este atât de adânc înrădăcinat în sistemul financiar încât nu ar putea fi înlocuit uşor.

Indicele Libor, care influenţează dobânzile din întreaga lume, este stabilit zilnic de Asociaţia Bancară Bitanică (BBA), în funcţie de ratele comunicate de 18 mari bănci internaţionale pentru finanţarea pe piaţa interbancară. Băncile raportează dobânzile la care estimează că se vor împrumuta de la alte instituţii de credit şi nu sunt obligate să precizeze ratele reale la care obţin finanţare.

Autorităţile de reglementare din SUA, Marea Britanie, Elveţia şi alte ţări pretind că unele bănci au raportat date false, astfel încât dobânda Libor să fie stabilită la un nivel care le avantajează.

Martin Wheatley a recomandat ca supravegherea Libor să treacă la FSA, iar raportarea datelor în baza cărora este stabilită dobânda să fie supusă aprobării. În opinia lui Wheatley, BBA a eşuat, în mod clar, în supravegherea Libor, acordând prea multă încredere în sistem.

Trezoreria britanică şi-a exprimat susţinerea pentru recomandările complexe ale FSA, iar Banca Angliei a făcut apel la implementarea rapidă a propunerilor.

Amintim că, după mai mulţi ani de anchete privind manipularea dobânzilor, "Barclays" a fost sanc-ţionată de autorităţile din Marea Britanie şi SUA cu o amendă de 360 de milioane de euro. Marcus Agius, preşedintele băncii, a fost nevoit să demisioneze la începutul lunii iulie, pe fondul acestui scandal.

Alte bănci investigate pentru manipularea dobânzilor sunt "JPMorgan Chase", "Deutsche Bank", "Royal Bank of Scotland", "HSBC Holdings", "Citigroup", "Bank of America" şi UBS.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb