FT, CITÂND BANCA MONDIALĂ: România şi Polonia vor continua să devanseze alte economii europene în următorii doi ani

Elena Deacu
Macroeconomie / 28 mai 2015

Toate statele membre UE vor înregistra o creştere economică în acest an, o premieră după criza financiară, însă Polonia şi România vor continua să devanseze alte economii europene în următorii doi ani, estimează Banca Mondială.

Instituţia se aşteaptă ca acestea să înregistreze o creştere a Produsului Intern Brut de peste 2,4% în 2015, graţie cererii solide a consumatorilor, revenirii treptate a investiţiilor şi creşterii exporturilor, scrie Financial Times care a consultat un raport cu cele mai noi estimări ale Băncii Mondiale.

Pentru zona euro, Banca Mondială prognozează o creştere de 1,5% în 2015 şi un avans de 1,8% în 2016 în timp ce pentru UE, în ansamblu, Banca Mondială se aşteaptă la o creştere de 1,8% în acest an, urmată de un avans de 2% în 2016.

Potrivit acestui raport, creşterea salariilor reale şi preţurile scăzute la energie ar urma să declanşeze o creştere solidă a cheltuielilor gospodăriilor în întreaga Europă, chiar dacă consumul nu va reveni la nivelul de dinaintea crizei pentru o anumită perioadă de timp.

"Exporturile au fost principalul factor de creştere pentru multe state membre UE din CEE precum Polonia, Bulgaria şi România. Cu toate acestea, în condiţiile în care investiţiile străine directe au scăzut după criză, este necesar pentru aceste ţări să se concentreze pe îmbunătăţirea mediului de afaceri, dezvoltarea competenţelor, încurajarea inovaţiei, investiţii în infrastructură şi reducerea barierelor în materie de reglementare pentru a încuraja investiţiile străine directe şi creşterea exporturilor" a declarat directorul Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi ţările baltice, Mamta Murthi.

În pofida perspectivelor relativ optimiste, raportul Băncii Mondiale atrage atenţia asupra politicilor monetare diferite din SUA şi Europa precum şi a volatilităţii crescute de pe pieţele financiare. De asemenea, raportul scoate în evidenţă presiunile asupra finanţelor publice apărute din cauza inflaţiei reduse şi a creşterii modeste precum şi a efectelor crizelor din Grecia şi Ucraina.

În România, Produsul intern brut a fost mai mare cu 1,6% în termeni reali în primul trimestru din acest an faţă de trimestru IV din 2014, iar comparativ cu perioada similară a anului trecut a înregistrat o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor semnal publicate recent de Institutul Naţional de Statistică.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană (CE) şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind creşterea economică a României în 2015 până la 2,8%, faţă de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb