"Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă din Germania, a ascuns pierderi de capital de până la 12 miliarde de dolari în timpul crizei financiare, strategie care a ajutat instituţia să evite un ajutor de stat, spun trei foşti angajaţi ai acesteia, în sesizări înaintate autorităţilor de reglementare din SUA, anunţă Financial Times.
Unele surse apropiate situaţiei, citate de publicaţia britanică, afirmă că, potrivit sesizărilor, "Deutsche Bank" a supraevaluat o poziţie pe instrumente derivate şi a ascuns astfel o pierdere care ar fi depăşit 4 miliarde de dolari şi ar fi putut ajunge la 12 miliarde de dolari. Cei trei susţin că dacă "Deutsche Bank" ar fi înregistrat corect poziţiile, în valoare teoretică de 130 de miliarde dolari, capitalul ar fi scăzut la un nivel periculos în timpul crizei financiare, iar banca ar fi putut ajunge în situaţia să ceară ajutor guvernamental pentru a supravieţui.
În schimb, se pare că traderii băncii au evitat să înregistreze instrumentele financiare la valoarea de piaţă, în timpul crizei din 2007-2009. Conform FT, foştii angajaţi declară că directorii băncii au avut cunoştinţă de această strategie. Doi dintre aceştia susţin că "Deutsche Bank" a înregistrat incorect şi valoarea unei asigurări pentru poziţiile în cauză, achiziţionate în 2009 de la compania "Berkshire Hathaway", aparţinând miliardarului Warren Buffet.
"Deutsche Bank" a informat, într-un comunicat, că acuzaţiile sunt vechi de doi ani şi jumătate, fiind făcute publice în iunie 2011. "Acuzaţiile au făcut subiectul unei investigaţii atente şi amănunţite şi sunt, în fapt, complet nefondate", potrivit băncii, care menţionează că investigaţia a arătat că afirmaţiile privind presupusele practici incorecte vin din partea unor persoane care nu au avut informaţii directe despre anumite aspecte.
Doi dintre foştii angajaţi ai "Deutsche Bank" au afirmat că au fost determinaţi să părăsească banca după ce le-au raportat superiorilor îngrijorările.
Eric Ben-Artzi, fost manager de risc la "Deutsche Bank", a fost concediat la trei zile după ce a deupus sesizarea la autorităţi. Matthew Simpson, senior trader, a părăsit banca după ce a depus sesizarea. Al treilea angajat care a depus sesizare a lucrat la divizia de administrare a riscului din cadrul "Deutsche Bank" şi a părăsit voluntar instituţia.