• Direcţiile Agricole dau în judecată Ministerul şi câştigă, în numai 14 luni, peste şase milioane de euro
• Lipsa de reglementare a legii privind statutul funcţionarilor publici favorizează procesele
• Ministerul Agriculturii riscă să rămână, până la finele anului, fără bani de salarii
Salariaţii din Ministerul Agriculturii au găsit o modalitate inedită să-şi suplimenteze veniturile pe timp de criză, cu peste şase milioane de euro din bugetul instituţiei.
Profitând de o "scăpare" a Guvernului în Legea privind statutul funcţionarilor publici, unii angajaţi ai Direcţiilor Agricole şi Dezvoltare Rurală au dat în judecată, în bloc, Ministerul Agriculturii solicitând plata sporurilor denumite "suplimentului postului" şi "suplimentul treptei de salarizare".
Cele două sporuri sunt stipulate la capitolul "drepturi" în Legea privind statutul funcţionarilor publici, însă, Guvernul nu a stabilit şi valoarea lor, aşteptând, probabil, finalizarea Legii unice de salarizare în sectorul bugetar.
În absenţa unei reglementări a Guvernului, salariaţii au apreciat că o valoare adecvată a fiecăruia dintre cele două sporuri ar fi de 25% din salariu. În total, 50%.
Cu legea de partea lor, angajaţii Direcţiilor Agricole din toată ţară au deschis procese împotriva ministerului de resort.
Justiţia le-a dat dreptate în cele mai multe din cazuri şi a obligat Ministerul Agriculturii să plătească angajaţilor pentru cele două suplimente, anul trecut, peste13.3 milioane de lei, (circa patru milioane de euro) potrivit unui document oficial intrat în posesia noastră.
Surse din Ministerul Agriculturii au declarat, pentru BURSA, că plăţile pentru anul 2008 au fost deja efectuate, cu toate că bugetul instituţiei a avut de suferit.
Oficialii ne-au precizat că efortul bugetar a fost deosebit, din cauză că angajaţii care au câştigat procesele cu ministerul au primit cele două suplimente în valoare, fiecare de câte 25% din salariu, retroactiv, adică pentru toată perioada 2005-2008.
Însă scenariul se repetă şi anul acesta, iar proporţiile devin îngrijorătoare!
• Scenariul se repetă şi în 2009. Un angajat din Arad a câştigat 350.000 de euro.
În baza aceluiaşi mecanism, salariaţii au dat din nou în judecată Ministerul Agriculturii, iar instituţia are de plată, doar pentru primele luni ale anului curent, din nou peste 13,3 milioane de lei.
Cu alte cuvinte, Ministerul Agriculturii trebuie să plătească în primele luni ale lui 2009, cât a plătit pentru procesele pierdute întreg anul trecut.
Cumulat cu plăţile pentru 2008 ne rezultă un câştig al salariaţilor Direcţiilor Agricole de peste şase milioane de euro.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii ne-au declarat că nu se pot opune plăţii din cauză că salariaţii ar depune plângere pentru abuz în serviciu.
"Am avut un caz cu totul special la Arad, când un angajat a reuşit să câştige 350.000 de euro", ne-au declarat oficialii ministeriali, care au precizat: "Ministerul Agriculturii nu îşi poate permite la ora actuală plata acestor sporuri.
Cele 13,3 milioane de lei ar reprezenta cam o treime din drepturile salariale ale tuturor angajaţilor în număr de peste 11.700 pentru anul curent. Dacă bugetul ministerului nu va fi rectificat, prin toamna anului curent vom rămâne fără bani de salarii. Sincer, nu ştim de unde vom face rost de aceşti bani".
Conform unui document oficial, cele mai multe procese au fost deschise de Direcţiile Agricole Dolj, Dâmboviţa, Gorj, Mehedinţi sau Timiş.
Surse din Ministerul Agriculturii susţin că şi angajaţii de la centru, chiar şi de la departamentul juridic, au dat în judecată instituţia, pentru obţinerea celor două suplimente, însă, din motive necunoscute, Curtea de Apel Bucureşti a respins toate aceste revendicări.
• Sindicaliştii: "Aşa se întâmplă când Justiţia este nevoită să guverneaze în locul Guvernului"
Problema celor două suplimente nu este specifică doar Ministerului Agriculturii. Multe dintre instituţiile statului
s-au confruntat cu aceasta, pierzând procese pe bandă rulantă cu proprii angajaţi.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Gheorghe Oprescu, susţine că singurul vinovat pentru această situaţie este Guvernul, şi nu funcţionarii publici care şi-au cerut drepturile în instanţă.
"În absenţa unei reglementări a Guvernului, instanţele de judecată, au stabilit, la cererea funcţionarilor publici, o valoare de 25% din salariu pentru fiecare dintre cele două suplimente", ne-a declarat Gheorghe Oprescu.
Liderul de sindicat a arătat că instituţiile statului, în speţă Ministerul Agriculturii, au de suferit de pe urma Guvernului, şi a precizat că pe lângă plata celor două suplimente, Justiţia obligă şi la plata cheltuielilor de judecată.
"Aşa se întâmplă când Justiţia este nevoită să guverneaze în locul Guvernului", a subliniat liderul de sindicat.
Oprescu a precizat că această situaţie conflictuală va fi rezolvată odată cu adoptarea noii legi unice de salariazare în sistemul bugetar.
"Din luna aprilie vom începe discuţiile pe această lege, iar, cel mai probabil, suplimentului postului şi suplimentul treptei de salarizare vor avea o valoare de 25% din salariu", ne-a mai spus liderul de sindicat.
Prin urmare, foarte probabil valoare totală a celor două sporuri, de 50% din salariu, va deveni şi lege, nu numai o decizie a instanţelor, la cererea funcţionarilor publici.