G20: "Tensiunile internaţionale şi sfârşitul banilor ieftini pun în pericol creşterea economiei globale"

Dragoş Ioniţă
Internaţional / 19 martie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Miniştrii de Finanţe din cele mai dezvoltate 20 de state ale lumii (G20) vor avertiza în această săptămână că cea mai puternică creştere economică globală din ultimul deceniu poate fi pusă în pericol dacă guvernele vor recurge la protecţionism comercial, informează Bloomberg.

Într-un proiect de declaraţie a miniştrilor de Finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale care va fi discutat la reuniunea de la Buenos Aires care începe astăzi, G20 reiterează angajamentul de a nu recurge la practici comerciale incorecte.

Cât de mult vor respecta acest angajament este discutabil, în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump riscă să declanşeze un război comercial la nivel mondial prin impunerea de tarife pentru importurile de oţel şi aluminiu. Proiectul nu face nicio referire la o reacţie comună împotriva protecţionismului.

Decizia lui Trump, care intră în vigoare vineri, va domina probabil reuniunea de două zile, în timp ce guvernele străine cer să fie exceptate şi ameninţă că vor riposta.

Analiştii Bloomberg estimează că un război comercial poate şterge 470 de miliarde de dolari din PIB-ul mondial, până în 2020.

Tensiunile geopolitice şi renunţarea pe neaşteptate la creditele ieftine au fost menţionate ca alte riscuri pentru creşterea economiei mondiale.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi-a îmbunătăţit săptămâna trecută previziunile, anticipând că economia mondială va avansa cu 3,9% în acest an şi în cel viitor.

În proiectul de comunicat, statele din G20 mai promit că vor evita devalorizările de monede în scop competitiv şi subliniază importanţa comerţului internaţional ca motor de creştere.

Comunicatul mai face referire la pericolul ca monedele virtuale să faciliteze evaziunea fiscală, spălarea de bani şi finanţarea terorismului şi sugerează că ar trebui monitorizate pentru o posibilă reacţie multilaterală.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb