GABOR ORBAN, MINISTRUL UNGAR AL ECONOMIEI: "Noua legislaţie va determina băncile din Ungaria să-şi majoreze capitalul cu sute de milioane de euro"

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 septembrie 2014

"Noua legislaţie va determina băncile din Ungaria să-şi majoreze capitalul cu sute de milioane de euro"

Unele bănci care operează în Ungaria vor trebui să-şi majoreze capitalul cu sute de milioane de euro fiecare, după stabilirea despăgubirilor pentru modificările unilaterale ale contractelor considerate incorecte din cauza utilizării unui curs de schimb dezavantajos pentru clienţi, a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul ungar al Economiei, Gabor Orban, la summitul dedicat investiţiilor în Europa de Est, organizat de Reuters.

Băncile vor plăti, potrivit estimărilor, despăgubiri de aproximativ 1.000 de miliarde de forinţi (patru miliarde de dolari), a apreciat Orban, citat de Agerpres. Acesta a adăugat că există un angajament politic solid pentru convertirea în forinţi a creditelor ipotecare în valută, decizie care ar putea fi adoptată în primul trimestru din 2015 sau în prima jumătate a anului viitor.

Oficialul a dat asigurări că vor fi convertite doar creditele ipotecare, a căror valoare este estimată la 12 miliarde de euro. Guvernul de la Budapesta nu a stabilit încă dacă această conversie se va realiza la rata de schimb de pe piaţa spot sau sub această rată. Dar Orban a afirmat că o conversiune sub rata pieţei ar putea afecta stabilitatea financiară.

"Cred că o astfel de decizie ar crea riscuri la adresa stabilităţii financiare şi ar trebui luate în consideraţie înainte de adoptarea unei decizii. Ar fi afectat şi necesarul de capital al băncilor şi, de aceea, trebuie să ţinem cont de această problemă", a declarat oficialul, adăugând că taxa pe bănci va rămâne în vigoare în actuala formă şi în 2015.

"Taxa pe bănci este ridicată comparativ cu ce se întâmplă pe plan mondial şi, pe termen lung, nu poate rămâne la acest nivel. Dar asta nu înseamnă că se va modifica în viitorul apropiat", a precizat Gabor Orban.

Acesta a explicat că o convertire în forinţi a creditelor ipotecare în valută, dacă nu este făcută mult sub rata pieţei, nu ar trebui să afecteze suplimentar nivelul capitalului băncilor.

"Băncile nu sunt astăzi în situaţia în care pot decide dacă pleacă sau dacă rămân. Ele au nevoie de mai multă claritate pe care sunt sigur că o vor obţine anul viitor sau în câteva luni", a declarat oficialul.

Întrebat dacă Executivul este decis să achiziţioneze unele bănci străine în cazul în care acestea decid să părăsească Ungaria, Gabor Orban a răspuns: "Aşa cum s-a văzut în cazul MKB, dacă există o bancă ce ar vrea să plece, Guvernul este acolo să preia activele".

În iulie, banca germană de stat Bayerische Landesbank a anunţat vânzarea subsidiarei sale din Ungaria, MKB Bank, către Guvernul ungar, pentru 55 de milioane de euro (74 milioane de dolari). Preluarea MKB Bank este o decizie în linie cu strategia premierului ungar Viktor Orban de a avea cel puţin 50% din industria bancară în mâinile proprietarilor locali. În prezent, OTP Bank Nyrt., cel mai mare grup bancar ungar, concurează în principal cu bănci străine precum Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International, UniCredit SpA, Bayerische Landesbank, Intesa SanPaolo şi KBC Groep.

De asemenea, oficialul a apreciat că este "neobişnuit" pentru o piaţă mică, precum Ungaria, să existe 7-8 bănci mari cu o cotă de piaţă de 5-8% fiecare.

"Din acest moment, o concentrare este probabil de neevitat. Până acum, toate băncile străine au anunţat că intenţionează să rămână în Ungaria", a dat asigurări Gabor Orban.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Ungariei (NBH) a alocat din rezervele sale trei miliarde de euro (3,9 miliarde de dolari) ca să ajute creditorii ce vor fi obligaţi să despăgubească clienţii pentru modificările unilaterale ale contractelor considerate incorecte din cauza utilizării unui curs de schimb dezavantajos pentru clienţi.

De asemenea, instituţia a anunţat că este pregătită să furnizeze sectorului bancar mai multă valută, pentru planificata conversie în forinţi a creditelor ipotecare în valută. Marton Nagy, director general al Băncii Ungariei, a anunţat că suma ar putea ajunge la 9-11 miliarde de euro, în funcţie de detaliile planului de convertire, care încă nu sunt cunoscute.

Băncile din Ungaria vor trebui, în decembrie, să convertească în forinţi creditele ipotecare în valută, a anunţat recent liderul grupului parlamentar al formaţiunii guvernamentale Fidesz, Antal Rogan, adăugând că Guvernul ar putea împărţi cu sectorul financiar costurile acestei operaţiuni.

Parlamentul ungar a adoptat recent un proiect de lege destinat sprijinirii persoanelor care au luat un credit în valută, Banca Centrală estimând că actul legislativ ar putea provoca sectorului financiar costuri cuprinse între 600 şi 900 miliarde de forinţi (2,6-3,9 miliarde de dolari).

Majoritatea băncilor din Ungaria au suficiente resurse pentru a-şi acoperi cheltuielile, în timp ce altele vor primi injecţii de capital de la băncile mamă dacă va fi necesar, a afirmat recent ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga.

Principalele bănci din Ungaria sunt OTP, K&H Bank, precum şi diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC, băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo, precum şi subsidiara băncii germane Bayerische Landesbank.

Raiffeisen va majora capitalul subsidiarei sale din Ungaria cu 200 milioane de euro

Grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) va furniza în acest an până la 200 milioane de euro capital suplimentar subsidiarei sale din Ungaria, a afirmat luni directorul general al Raiffeisen Bank Zrt, Heinz Wiedner, transmite site-ul portfolio.hu. Băncile care operează în Ungaria sunt afectate de noile taxe impuse de Guvern iar pentru Raiffeisen este din ce în ce mai dificil să-şi îndeplinească obiectivul de a reveni pe profit în 2016, după ce în ultimii ani a înregistrat pierderi masive, a explicat Heinz Wiedner la summitul dedicat investiţiilor în Europa de Est, organizat de Reuters.

Noua legislaţie din Ungaria care cere băncilor să-i despăgubească pe clienţi pentru modificările unilaterale la contractele de credit va costa băncile care operează aici sute de milioane de euro anul acesta, avertizează analiştii. Raiffeisen Bank International a evaluat valoarea costurilor rezultate din noua legislaţie la 120-160 milioane de euro. Profiturile creditorilor sunt afectate şi de taxa pe bănci din Ungaria, cea mai ridicată din Europa.

"În acest moment subsidiara Raiffeisen din Ungaria este bine capitalizată dar nu este pregătită pentru potenţialele pierderi cu care ne confruntăm aici. Aşadar vom avea nevoie de capital suplimentar şi am stabilit cu acţionarii noştri că vom furniza până la 200 milioane de euro", a afirmat directorul general al Raiffeisen Bank Zrt.

Acesta a adăugat că testele de stres derulate de BCE şi verificarea calităţii activelor băncilor nu vor avea probabil impact direct asupra afacerii Raiffeisen din Ungaria dar un factor de risc îl reprezintă înrăutăţirea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.

Deoarece Raiffeisen vrea să-şi păstreze reţeaua regională iar cumpărătorii sunt "o marfă rară", Heinz Wiedner a reafirmat că vânzarea subsidiarei Raiffeisen din Ungaria nu este pe agendă şi nu se desfăşoară negocieri pe această temă.

În primul semestru din 2014, fiecare segment de afaceri al băncii a fost profitabil, chiar dacă banca a avut de suferit de pe urma politicilor guvernamentale destinate să-i protejeze pe debitorii locali, a anunţat săptămâna trecută şeful subsidiarei Raiffeisen din Ungaria.

Raiffeisen Bank Zrt, a şasea mare bancă din Ungaria, a înregistrat pierderi substanţiale de pe urma schemei de protejare a persoanelor care au luat credite în valută, schemă implementată de guvernul ungar în 2011, care a permis convertirea creditelor în valută în credite în monedă locală la un curs de schimb preferenţial.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb