A treia ediţie a Conferinţei Române de Gambling, desfăşurată sub sloganul "Să oprim declinul", a reprezentat o nouă punte construită de organizatori, Casino Life&Business Magazine, pentru ca toate părţile care activează în domeniul jocurilor de noroc să aibă ocazia să dialogheze, pentru a identifica cele mai bune măsuri care pot fi puse în aplicare pentru a ajuta această industrie. Faptul că la aceeaşi "masă" au fost aduşi reprezentanţi ai autorităţilor (Odeta Nestor - preşedinte Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, Sarmiza Maria Sfetcu- purtător de cuvânt al Direcţiei Generale Anticorupţie, Claudiu Scarlatache - şef Direcţia de Combatere a Fraudelor, Marius Dunca - preşedinte Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului), dar şi ai operatorilor (Cristian Pascu - Asociaţia Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc, Irina Siminenco - general manager Asociaţia Organizatorilor de Sloturi, Sorin Constantinescu - preşedintele Asociaţilor Organizaţii-lor de Cazinouri din România) a constituit un bun prilej de dezbatere şi de identificare a problemelor. Au fost atinse subiecte delicate, cum ar fi publicitatea pentru operatorii de jocuri nelicenţiaţi în ţara noastră, Odeta Nestor, preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, spunând că în acest sens au fost făcuţi în ultimul an paşi importanţi: "În legislaţie, reclama şi publicitatea pentru jocurile nelicenţiate în România constituie infracţiune. În trecut apăreau reclame pentru jocurile online licenţiate în alte state ale UE, dar acest lucru a fost stopat în proporţie de 90%. Am purtat multiple discuţii, inclusiv cu membrii CNA, pentru a opri aceste reclame". Pe de altă parte s-a pus problema armonizării legislaţiei cu realitatea din teren, Irina Siminenco afirmând că mai multe iniţiative legislative sunt realizate în funcţie de felul negativ în care percep jocurile de noroc parlamentarii iniţiatori: "Sunt nouă iniţiative legislative pe care le avem în urmărire, acestea fiind generate de percepţia deputaţilor şi senatorilor respectivi vizavi de jocurile de noroc. Se promovează o imagine negativă, tendinţa fiind de interzicere a acestora, ceea ce nu este deloc în conformitate cu realitatea. Am făcut un studiu şi acesta ne-a arătat că o mare majoritate a celor care intră într-o sală de jocuri o fac pentru distracţie şi socializare".
Nici problema cazinourilor nu a fost ocolită, Sorin Constantinescu fiind cel care a tras un semnal de alarmă: "Cazinourile au căzut foar-te mult, tocmai produsul de lux al jocurilor. Mai avem cinci cazinouri în Bucureşti şi două în ţară, Braşov şi Timişoara. Nu putem să aducem turişti, pentru că la noi este obligatoriu ca toate plăţile să se facă cu bani lichizi. Nu poate să vină un turist cu sacoşa la Otopeni, cu 200.000 de euro, pe care să-i joace. Nu înţeleg de ce nu se doreşte deblocarea acestei probleme".
Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, consideră că industria jocurilor începe să se maturizeze şi devine o componentă importantă pentru economie. S-a concluzionat că este absolut necesar ca toata lumea implicată în domeniul jocurilor de noroc să înţeleagă importanţa educării consumatorului, a transparenţei si corectitudinii operatorilor, precum şi a armonizării legislaţiei în aşa fel încât niciuna dintre părţi să nu se considere prejudiciată. Nu e un secret că, pe lângă plăcerea jocului, principalul obiectiv al celor implicaţi este câştigul, dar nu câştigul cu orice preţ. Orice joc serios are nevoie de reguli, tocmai de aceea şi oamenii din această industrie simt nevoia să ştie clar care sunt regulile, aceleaşi pentru toată lumea.