Peste 200 de membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, senatori şi deputaţi din Parlamentul României au sărbătorit luni, 2 decembrie, pentru prima dată, valorile oenologice şi culinare româneşti, în cadrul unei Gale organizate la Palatul Parlamentului cu ocazia şedinţei solemne a Senatului dedicată Zilei Naţionale, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
Potrivit sursei citate, evenimentul a reprezentat ultima etapă pe 2019 a unei serii de manifestări iniţiate în 2017 - odată cu primul Congres naţional dedicat gastronomiei şi vinurilor din ţara noastră- de jurnaliştii Cosmin Dragomir (GastroArt.ro) şi Cezar Ioan (Vinul.ro) împreună cu Chef Nico Lontras (2Chefs).
Cezar Ioan a declarat: "Scopul nostru este acela de a promova gastronomia şi vinurile din România drept valori reale ale culturii naţionale, componente esenţiale ale identităţii naţionale apte să genereze coeziune socială, dezvoltare durabilă şi plusvaloare economică semnificativă"
"Gala - ca de altfel şi Ziua gastronomiei şi vinurilor - este abia începutul unui complex program de acţiuni planificate de noi: în anii următori, avem pregătite concepte, parteneriate şi evenimente destinate să ofere exemple concrete autorităţilor centrale şi locale, asociaţiilor şi operatorilor privaţi din domeniul producţiei alimentare - şi în special opiniei publice. Etapa următoare prevede, de asemenea, promovarea în străinătate - lucru deja început prin expunerea către membrii corpului diplomatic de la Bucureşti", a anunţat Cosmin Dragomir.
Evenimentul s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Senatului României şi a fost organizat de Asociaţia Curaj înainte în parteneriat cu GastroArt, Vinul.ro, 2Chefs şi face parte din proiectul: Identitate Gastronomică Naţională, finanţat din fonduri nerambursabile din bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret "Ştefan Iordache".