GATA CU CÂŞTIGURILE RECORD LA BURSĂ? Brokerii estimează randamente mai mici în 2010

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 ianuarie 2010

Brokerii estimează randamente mai mici în 2010

Ridicarea pragului la SIF-uri şi listările noi, printre cele mai aşteptate evenimente în 2010

Utilităţile, industria şi sectorul financiar, mizele bursiere ale lui 2010

Investitorii care au obţinut pe bursă câştiguri neaşteptate în 2009, în ciuda crizei economice, ar putea să nu mai aibă acelaşi noroc şi în 2010, brokerii anticipând că acest an va fi mai puţin "spectaculos" decât precedentul, când indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a urcat cu 57,2% faţă de finele anului 2008, fără să revină însă la nivelul perioadei de glorie a Bursei din 2007.

"Contrar evoluţiei din primele două luni din 2009, când tendinţa puternic descendentă din anul precedent a continuat, 2009 a fost un an foarte bun pentru indicii BVB, indicele BET consemnând chiar şi un record în trimestrul al doilea al anului, respectiv cel mai mare randament trimestrial de la lansare ", ne-a spus Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest".

Titluri precum "Condmag" Braşov, "Rompetrol Rafinare" sau "Compa" Sibiu au performat nesperat de bine pentru o perioadă de criză, reuşind să tripleze banii investitorilor, în timp ce acţiuni precum "Zentiva" Bucureşti, "Dafora" Mediaş sau "Biofarm" au adus randamente de până la 150%.

Domnul Lupu estimează că aprecierea bursei va continua şi în 2010, fără să egaleze însă creşterile din anul care tocmai s-a încheiat : "Consider că trendul ascendent început în martie 2009 va continua şi în 2010, dar amplitudinea creşterilor ar putea fi mai scăzută. Optimismul în privinţa evoluţiei viitoare a pieţei autohtone este fundamentat, printre altele, şi de faptul că instabilitatea politică, care a influenţat de multe ori negativ evoluţiile indicilor BVB, pare că a luat sfârşit o dată cu încheierea anului 2009 şi formarea noului guvern".

Un alt motiv de optimism pentru investitori în 2010 este legat de dis­cuţiile din Parlament pentru ridicarea pragului la cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) de la 1 la 5%, după ce senatorii au avizat favorabil, anul trecut, propunerea unui grup de parlamentari.

Pragul la SIF-uri este, însă, unul dintre cele mai sensibile subiecte ale pieţei de capital autohtone, făcând valuri pe Bursă aproape de fiecare dată când a fost adus în discuţie în Parlament. Domnul Grigoraş ne-a mai spus: "Ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri poate fi un eveniment foarte important al anului 2010. Limitarea pragului la 5% faţă de doar 1% în prezent ar reprezenta o ştire foarte bună pentru investitori care ar putea duce la aprecieri peste media emitenţilor listaţi la BVB pentru SIF-uri".

După un an sărac în noi listări, unii brokerii speră că din 2010 se va relansa piaţa IPO-urilor (Oferte Publice Iniţiale-Initial Public Offer), pe fondul îngreunării accesului companiilor la creditele bancare: "Nevoia de finanţare atât a statului, dar, în special, a sectorului privat care nu mai are un acces foarte facil la creditele bancare poate fi un argument foarte puternic pentru mai multe IPO-uri în anul care tocmai a început", a subliniat Nicu Grigoraş.

De unde vin temerile investitorilor în 2010

Optimismul brokerilor stă, însă, sub rezerva evoluţiei pieţelor externe, care par să dicteze într-o măsură semnificativă apetitul investitorilor de la noi, dar şi a sectorului financiar dată fiind ponderea mare pe care acesta o are în capitalizarea pieţei autohtone. Mersul economiei româ­neşti este un alt factor care ar putea influenţa evoluţia pieţei de capital. Marian Lupu, de la casa de brokeraj "Estinvest" ne-a spus : "Anul 2010 va fi unul , aşa cum a fost şi 2009. Evoluţia pieţei va depinde în continuare de ce se va întâmpla pe pieţele externe, în cea mai mare măsură, şi de contextul economic local, în condiţiile în care efectele crizei vor mai persista în economia României. Pe măsură ce se va recâştiga încrederea pierdută, vor intra iar fonduri din afară pe acţiunile româneşti, cel mai probabil în a doua parte a anului. Listarea Fondului Proprietatea ar putea constitui un asemenea magnet, dar e nevoie şi de voinţa politică ".

Adrian Danciu, analist la SSIF "Broker" Cluj, estimează că în 2010, principala temere a investitorilor va veni dinspre piaţa forţei de muncă. Domnia sa ne-a spus : "Se poate observa că în zona euro nu s-a reuşit deocamdată o stabilizare, având consecinţe directe asupra cererii de produse şi servicii. Însă semnalele pozitive dinspre piaţa americană ar putea induce şi în celelalte pieţe de capital o creştere a optimismului. Cred că anul 2010 va fi unul pozitiv pe piaţa de capital, însă randamentele se vor situa sub cele înregistrate în decursul anului 2009".

Pe ce acţiuni pariază brokerii

Alături de acţiunile societăţilor de investiţii financiare, brokerii mizează în 2010 pe titluri reprezentative pentru sectorul utilităţilor şi cel industrial.

"În 2010 mizez pe sectorul industrial şi pe cel financiar ", ne-a spus Georgiana Păceşilă, de la casa de brokeraj "Confident Invest", adăugând: "Nu cred că 2010 va fi un an la fel de spectaculos precum cel care s-a încheiat, dar poate va determina intrarea pieţei de capital într-o perioa­dă mai . S-a observat foarte bine în ultimii doi ani că avem nevoie de mai multe produse financiare care să ofere nu doar speculaţie dar şi protecţie".

Domnul Lupu, de la "Estinvest" este de părere că sectorul utilităţilor va fi şi el preferat în 2010, în contextul menţinerii unui apetit pentru risc mai scăzut până la trecerea crizei.

Marius Mureşan, director adjunct la STK Financial SAI consideră că o eventuală revenire economică ar avea un impact mai mare asupra firmelor cu capitalizare bursieră mică, a celor cu costuri fixe mari (levier operational mare) si a celor puternic îndatorate (levier financiar ridicat): "Sectoarele care ar beneficia mai mult de această situaţie sunt cele cu activitate ciclică: auto, producătorii de materiale de construcţii sau dezvoltatorii imobiliari". Domnia sa ne-a mai spus că "aprecierea dolarului faţă de moneda europeană, începută în 2009 ar putea duce la o stabilizare sau eventual, scădere, a preţului materiilor prime şi a petrolului, caz î n care ar fi afectată performanţa companiilor energetice şi a firmelor de servicii petroliere".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb