"Gazprom" îşi va majora cota de piaţă în UE, după exporturi record în 2016

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 aprilie 2017

"Gazprom" îşi va majora cota de piaţă în UE, după exporturi record în 2016

Un nou gazoduct, care va lega depozitele de gaze din zona arctică a Rusiei de Germania, îi va permite grupului rus "Gazprom" să îşi majoreze cota de piaţă în Europa, în pofida competiţiei venite din partea Qatarului şi a SUA, a declarat ieri pentru Reuters directorul general al gigantului, Alexei Miller.

De asemenea, gazoductul va conduce şi la o diminuare a tranzitului gazelor naturale ruseşti via Ucraina.

Potrivit lui Alexei Miller, livrările de gaze naturale ruseşti destinate Europei via Ucraina vor scădea după 2020, dar nu se vor opri complet, aşa cum ameninţa anterior Moscova, după inaugurarea noului gazoduct prin Marea Baltică, potrivit Agerpres.

În prezent, "Gazprom", cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Cota de piaţă a "Gazprom" în Europa a crescut în ultimele două decenii, iar Alexei Miller crede că poate creşte în continuare, în pofida îngrijorărilor UE că blocul comunitar depinde prea mult de livrările de energie din Rusia.

"De la începutul lui 2017, ne-am depăşit recordul stabilit în 2016 cu aproape 10%. În consecinţă, ne putem aştepta la noi recorduri în acest an, iar cota Gazprom pe piaţa europeană va creşte", a declarat Alexei Miller.

Anul trecut, "Gazprom" a vândut în Europa o cantitate record de 179 miliarde metri cubi de gaze naturale, profitând de scăderea preţului petrolului, pe baza căruia este calculat şi preţul gazelor naturale, precum şi de temperaturile scăzute de pe continentul european. Oficialii grupului rus cred că în următorii 15 ani "Gazprom" va putea livra anual Europei o cantitate suplimentară de 100 de miliarde de metri, cantitate de care vechiul continent va avea nevoie până în 2035 pe măsură ce producţia internă de gaze va scădea. "Scăderea producţiei de gaze în Marea Nordului, precum şi în alte state UE va deveni un factor foarte important... Având în vedere aceste evoluţii, cota de piaţă a Rusiei va creşte", prognozează Alexei Miller.

Însă, Uniunea Europeană încearcă să îşi reducă dependenţa de Rusia după un deceniu de dispute cu Ucraina pe tema preţului gazelor naturale, care au dus la întreruperi severe în aprovizionarea clienţilor europeni în perioadele de iarnă. În plus, implicarea Moscovei în criza din Ucraina a făcut Europa şi mai reticentă în a se baza pe Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

"Nu cred că este corect să vorbim de dependenţă. Este vorba de o dependenţă reciprocă: atunci când noi investim în dezvoltarea de zăcăminte şi construcţia de conducte, Gazprom se bazează pe cererea viitoare şi de fapt depinde de piaţa europeană la fel de mult cum Europa depinde de gazul rusesc", susţine Alexei Miller. Europa "ar putea să îşi obţină gazele naturale din orice altă parte", având în vedere investiţiile sale în terminale de gaze naturale lichefiate, însă gazele livrate prin conducte rămân o variantă mai ieftină, a spus Miller. "Gazele naturale livrate prin conducte sunt mai avantajoase comparativ cu GNL, iar acest lucru va fi valabil şi în viitor", afirmă directorul "Gazprom".

Grupul rus Gazprom aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe via Belarus şi Polonia, precum şi prin gazoductul Nord Stream care face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică.

"Gazprom" vrea să dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream, iar luni a semnat un acord cu un număr de cinci companii energetice europene, printre care se numără şi grupul austriac OMV, care au acceptat să furnizeze jumătate din finanţarea necesară pentru proiectul în valoare de 9,5 miliarde de euro vizând construirea gazoductului Nord Stream 2. Investiţia fiecărei companii se va ridica la aproximativ 950 milioane de euro, iar "Gazprom" va finanţa restul de 50% din costurile totale.

Statele membre UE din Europa de Est precum şi statele baltice susţin că un nou gazoduct care să transporte gaze naturale ruseşti via Marea Baltică va face din UE un prizonier al Moscovei. Aceasta în condiţiile în care anterior "Gazprom" a ameninţat că va înceta să mai livreze gaze naturale Europei via Ucraina atunci când gazoductul Nord Stream 2 va fi gata, iar actualul acord de tranzit cu Ucraina expiră în 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb