GAZPROM REFUZĂ RELUAREA LIVRĂRILOR CĂTRE KIEV Ucraina reduce drastic consumul de gaze naturale

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 martie 2018

Ucraina reduce drastic consumul de gaze naturale

Unităţile de învăţământ, închise în vederea economisirii gazelor

UE îşi exprimă îngrijorarea faţă de disputa Ucraina - Rusia

Ucraina a decis, vineri, să treacă termocentralele de pe gaze naturale pe păcură şi să închidă şcolile, ca să diminueze consumul de gaze, după ce grupul rus Gazprom a refuzat să reia livrările spre Ucraina, a anunţat ministrul Energiei de la Kiev, Igor Nasalik.

Deficitul în aprovizionarea cu gaze naturale vine într-un moment de vârf al consumului, generat de valul de frig şi de ninsorile care au acoperit cu zăpadă cea mai mare parte din teritoriul Ucrainei.

Nasalyk a informat Parlamentul de la Kiev că lipsa livrărilor de gaze naturale ruseşti a creat un deficit de aprovizionare de până la 20 de milioane metri cubi pe zi, ceea ce echivalează cu o zecime din consumul zilnic al Ucrainei. Prin transferul termocentralelor de pe gaze naturale pe păcură a fost posibilă economisirea unei cantităţi de aproximativ 15 milioane de metri cubi pe zi, a menţionat Nasalyk.

"Începând de astăzi (n.r. - vineri), recomandăm ca activitatea grădiniţelor, şcolilor şi universităţilor să fie întreruptă", a declarat Igor Nasalik, cerând autorităţilor locale să suspende activitatea acestor unităţi până la data de 6 martie, când, potrivit prognozei meteo, temperaturile din Ucraina vor creşte.

Pe lângă închiderea şcolilor, guvernul le-a cerut companiilor ucrainene să-şi reducă activităţile, în vederea economisirii gazelor naturale.

Joi, Gazprom a anunţat că a decis să revină la sistemul de plată anticipată în relaţia cu Ucraina, adăugând că nu va relua livrările de gaze naturale către această ţară până când nu va fi încheiat un act adiţional la contractele actuale. Decizia Gazprom de încetare a livrărilor de gaze către Ucraina, din 1 martie, a venit după ce, miercuri, un tribunal internaţional de arbitraj de la Stockholm a decis că Gazprom trebuie să-i plătească firmei ucrainene Naftogaz 2,56 miliarde de dolari pentru încălcarea obligaţiilor contractuale. Instanţa de la Stockholm stabilise că Moscova trebuie să reia livrările de gaze naturale către Ucraina, întrerupte în urma anexării Crimeei de Rusia.

Ucraina este o ţară importantă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa, unde Gazprom controlează aproximativ 35% din piaţă.

Reprezentanţii gigantului rus spun că au fost nedreptăţiţi de Curtea de Arbitraj de la Stockholm, care a dat câştig de cauză Ucrainei.

Uniunea Europeană şi-a exprimat, vineri, îngrijorarea că un litigiu dintre Ucraina şi Rusia cu privire la aprovizionarea cu gaze ar putea afecta tranzitul către blocul comunitar, declarând că autorităţile de la Bruxelles sunt pregătite să medieze litigiul.

Executivul UE a afirmat că a fost informat de Ucraina cu privire la o potenţială situaţie de urgenţă în sistemul său de transport al gazelor, din cauza presiunii reduse, a lipsei de livrări directe de la Gazprom din Rusia şi a dificultăţii în creşterea fluxurilor din UE.

"Comisia consideră că această situaţie ridică probleme nu numai pentru furnizarea directă de gaze naturale către Ucraina, ci şi pentru tranzitul de gaze către UE", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovici, adăugând: "Comisia este pregătită să conducă un proces trilateral care, în trecut, s-a dovedit eficient în situaţii de dezacord".

Preţurile gazelor naturale, în avans puternic din cauza vremii reci

Frontul de aer rece care afectează Europa a generat creşterea semnificativă a preţurilor gazelor naturale, astfel că, săptămâna trecută, pe piaţa spot din Londra, preţul acestei materii prime a urcat la nivelul record de 275 de penny pentru 100.000 de BTU (unitate de măsură pentru căldură), conform Reuters, care arată că, faţă de februarie, cotaţia este în creştere cu 130%, iar raportat la sfârşitul lunii decembrie - cu 400%.

Analiştii spun că preţul va scădea săptămâna aceasta, în condiţiile în care datele Thomson Reuters Eikon arată că în Europa Occidentală vor urma temperaturi normale pentru această perioadă a anului, de aproximativ 5 grade Celsius.

Gazprom a anunţat, vineri, că a cerut unei instanţe rezilierea contractelor de livrare şi de tranzit cu Ucraina, după ce a fost obligată să plătească Kievului suma de 2,56 miliarde de dolari. Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a declarat: "Gazprom a trebuit să înceapă imediat, la tribunalul de arbitraj de la Stockholm, procedura de încetare a contractelor cu Naftogaz privind livrările de gaz şi tranzitul".

Rusia livrează Europei o cantitate de gaze naturale mai mare ca niciodată, pentru a satisface cererea mare provocată de frigul arctic, ceea ce scoate în evidenţă dependenţa continentului de vecinul său de la răsărit, relatează Bloomberg, citat de News.ro.

Frigul din ultima săptămână a pus la încercare reţeaua de energie a Europei.

Preţurile pentru gazele spot s-au triplat, la un nivel record, numărul furnizorilor ruşi care livrează gaze prin conducte a crescut, iar un tanc care transportă gaze lichefiate urmează să sosească săptămâna viitoare în Marea Britanie.

Cu o capacitate de stocare a gazelor disipată şi cu puţine tancuri care transportă gaze lichefiate care vor sosi în acest sezon, Europa şi în special Marea Britanie sunt tot mai dependente de Rusia pentru asigurarea necesarului energetic.

Gazprom, principalul furnizor de gaze al Europei în ultimele decenii, s-a folosit de această oportunitate pentru a-şi promova acest rol esenţial.

Alexey Miller, directorul general al Gazprom, a declarat în acest sens: "Numai Gazprom are capacitatea de a majora atât de rapid livrările de gaze către clienţii europeni, la un nivel maxim. Nu există niciun alt furnizor care să îndeplinească această sarcină".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb