Grupul energetic rus "Gazprom" le-ar putea solicita despăgubiri clienţilor săi din Uniunea Europeană, deoarece aceştia au achiziţionat o cantitate de gaze naturale mai mică cu aproximativ opt-nouă miliarde de metri cubi decât cea prevăzută în contractele semnate.
Serghei Celpanov, directorul general adjunct al "Gazprom Export" - divizia de export a holdingului rus, a precizat că solicitările vor fi bazate pe clauza "take or pay" inclusă în contracte, clauză care obligă cumpărătorul să plătească pentru întreaga cantitate de gaze naturale contractate. De asemenea, Celpanov a subliniat că nu se pune problema renunţării la penalităţi pentru cazurile în care clienţii nu pot cumpăra cantitatea stipulată în contracte.
Afirmaţiile lui Celpanov vin după o serie de articole din presă, conform cărora clienţii europeni ai "Gazprom" discută cu grupul rus scutirea de la penalităţi în acest an, pe motiv că nici Ucraina nu a fost obligată să plătească aceste penalităţi.
Serghei Celpanov a mai informat că, în ultimul trimestru din acest an, grupul rus va exporta în Europa o cantitate de 45 de miliarde metri cubi de gaze naturale, iar pentru întregul an 2009 cantitatea se va ridica la 142,5 miliarde metri cubi.
"Gazprom", cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură un sfert din necesarul de profil al Europei. Anul trecut, grupul a produs o cantitate totală de 550 miliarde metri cubi de gaze naturale. Pentru anul acesta, "Gazprom" şi-a propus o producţie de 492 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Luni, compania a anunţat o diminuare cu 49,8% a profitului net înregistrat în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, din cauza cheltuielilor sporite. În primele şase luni din 2009, "Gazprom" a realizat un profit net de 305,8 miliarde de ruble (10,65 miliarde dolari), faţă de 609,4 miliarde ruble în primele şase luni ale anului trecut. Cifra vânzărilor "Gazprom" s-a diminuat cu 6,6% în perioada menţionată, la 1.640 miliarde de ruble.
Volumul vânzărilor "Gazprom" către Europa şi ţările din afara fostei Uniuni Sovietice a crescut cu 5,4% în trimestrul al doilea, datorită declinului preţurilor.
"Gazprom" a vândut 39,1 miliarde metri cubi de gaze către regiunea menţionată, cea mai mare piaţă de export pentru grup.