Monopolul rus al gazelor naturale, gigantul "Gazprom", vrea să-şi majoreze cota pe piaţa de profil a Europei prin diverse achiziţii (depozite, reţele de dis-tribuţie, firme energetice), spun surse din interiorul firmei, citate de presa locală. Potrivit acestora, "Gazprom" vrea o cotă de piaţă de 30%, faţă de 25% - cît are în prezent, iar obiectivul este stabilit în strategia de export a companiei, ce urma să fie prezentată spre aprobare, în a doua parte a zilei de ieri, în cadrul reuniunii consiliului de administraţie al "Gazprom".
Cotidianul rus Vedomosti a precizat că documentul conţinînd strategia "Gazprom" arată că această companie va cere partenerilor săi europeni să renunţe la o parte din operaţiunile de distribuţie locală la momentul la care vor renegocia contractele de aprovizionare pe termen lung. O astfel de tactică, spun specialiştii, ar putea compromite eforturile UE de a liberaliza pieţele gazelor.
"Gazprom" încearcă de multă vreme să obţină un acces sporit la utilizatorii finali europeni, astfel încît să aibă şi mai mult de cîştigat. Pînă în prezent, însă, încercările au fost sortite eşecului din cauza opoziţiei administrative sau politice din ţările europene. Aşadar, "Gazprom" a încercat să cumpere firme de distribuţie, depozite de gaze şi companii energetice din Germania, Italia, Belgia, Ungaria şi Marea Britanie.
Pe de altă parte, strategia mai sus menţionată arată că "Gazprom" preferă să cumpere firme deja existente în Europa, în loc să pună bazele unor societăţi mixte. Acest tip de tranzacţii îl preferă, în schimb, în Statele Unite ale Americii şi Asia.
• "Gazprom" înfiinţează o societate mixtă în Tadjikistan
"Gazprom" a încheiat cu autorităţile Tadjikistanului, fos-tă republică sovietică, un acord privind constituirea unei companii mixte pentru dezvoltarea şi eficientizarea zăcămintelor de gaze ale aces-tei ţări central asiatice. Compania mixtă, care va fi controlată de "Gazprom" la nivelul volumului acţiunilor cel puţin, va investi peste 6 milioane de dolari (4,97 milioane de euro) în prima etapă de dezvoltare a cîmpurilor de exploatare de la Rengan, Sargazon, Sarikamysh şi Alimtai. Lucrările vor începe în luna aprilie, după cum a declarat preşedintele grupului rus, Alexei Miller, după întîlnirea cu preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmonov.