"Gazprom" vrea 30% din piaţa europeană a gazelor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 martie 2006

Monopolul rus al gazelor naturale, gigantul "Gazprom", vrea să-şi majoreze cota pe piaţa de profil a Europei prin diverse achiziţii (depozite, reţele de dis-tribuţie, firme energetice), spun surse din interiorul firmei, citate de presa locală. Potrivit acestora, "Gazprom" vrea o cotă de piaţă de 30%, faţă de 25% - cît are în prezent, iar obiectivul este stabilit în strategia de export a companiei, ce urma să fie prezentată spre aprobare, în a doua parte a zilei de ieri, în cadrul reuniunii consiliului de administraţie al "Gazprom".

Cotidianul rus Vedomosti a precizat că documentul conţinînd strategia "Gazprom" arată că această companie va cere partenerilor săi europeni să renunţe la o parte din operaţiunile de distribuţie locală la momentul la care vor renegocia contractele de aprovizionare pe termen lung. O astfel de tactică, spun specialiştii, ar putea compromite eforturile UE de a liberaliza pieţele gazelor.

"Gazprom" încearcă de multă vreme să obţină un acces sporit la utilizatorii finali europeni, astfel încît să aibă şi mai mult de cîştigat. Pînă în prezent, însă, încercările au fost sortite eşecului din cauza opoziţiei administrative sau politice din ţările europene. Aşadar, "Gazprom" a încercat să cumpere firme de distribuţie, depozite de gaze şi companii energetice din Germania, Italia, Belgia, Ungaria şi Marea Britanie.

Pe de altă parte, strategia mai sus menţionată arată că "Gazprom" preferă să cumpere firme deja existente în Europa, în loc să pună bazele unor societăţi mixte. Acest tip de tranzacţii îl preferă, în schimb, în Statele Unite ale Americii şi Asia.

"Gazprom" înfiinţează o societate mixtă în Tadjikistan

"Gazprom" a încheiat cu autorităţile Tadjikistanului, fos-tă republică sovietică, un acord privind constituirea unei companii mixte pentru dezvoltarea şi eficientizarea zăcămintelor de gaze ale aces-tei ţări central asiatice. Compania mixtă, care va fi controlată de "Gazprom" la nivelul volumului acţiunilor cel puţin, va investi peste 6 milioane de dolari (4,97 milioane de euro) în prima etapă de dezvoltare a cîmpurilor de exploatare de la Rengan, Sargazon, Sarikamysh şi Alimtai. Lucrările vor începe în luna aprilie, după cum a declarat preşedintele grupului rus, Alexei Miller, după întîlnirea cu preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmonov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb