O subsidiară din SUA a companiei franceze "GDF Suez" SA este acuzată de două societăţi energetice că ar fi manipulat piaţa electricităţii din Texas, fapt care le-ar fi provocat acestora pierderi de peste 20 de milioane de dolari.
În aprilie, companiile "Aspire Commodities" LP şi "Raiden Commodities" LP au depus o plângere în Texas, cerând despăgubiri de la "GDF Suez". "Aspire" susţine că a pierdut aproximativ 20 de milioane de dolari în ultimii doi ani din cauza activităţilor "GDF Suez", iar "Raiden" pretinde că a înregistrat "pierderi semnificative".
"GDF Suez Energy North America" Inc. a declarat, într-un document depus în instanţă, că va cere respingerea acestor acuzaţii.
Comisia pentru Tranzacţii Futures cu Materii Prime din SUA (CFTC), autoritatea federală de reglementare a pieţelor derivatelor din SUA, a investigat comportamentul "GDF Suez" pe piaţa energiei din Texas, din 2013, conform publicaţiei Energy Risk. Oficialii "GDF Suez" Franţa şi CFTC nu comentează, însă, informaţia.
Autorităţile de reglementare din SUA verifică în amănunt companiile energetice acuzate de manipularea pieţei, după colapsul gigantului "Enron", provocat de criza energiei din California din 2000-2001.
Anul trecut, Comisia Federală de Reglementare în domeniul Energiei (FERC) din SUA a anunţat că banca britanică "Barclays" Plc şi patru traderi ai săi vor trebui să plătească amenzi pentru manipularea preţurilor electricităţii în California şi în alte state din partea de vest a SUA în ultimii zece ani. La rândul său, divizia americană de tranzacţii cu energie electrică din cadrul "Deutsche Bank" AG Germania a fost amendată ca urmare a manipulării pieţei de profil din SUA.
Franţa a vândut o participaţie de 3,1% din "GDF Suez" pentru 1,5 miliarde euro (2 miliarde dolari), obţinând astfel banii necesari finanţării achiziţiei unei participaţii la grupul industrial "Alstom" SA. Statul francez a înstrăinat 75 de milioane de acţiuni "GDF Suez" şi are opţiunea să mai vândă 86 de milioane de titluri către managerii de fond şi alţi jucători mari de pe piaţă.
În urma tranzacţiei, deţinerea statului va fi de 33,6%.
Duminică, Franţa a fost de acord cu o opţiune care prevede achiziţia unei participaţii de 20% din "Alstom" de la actualul acţionar majoritar, societatea de construcţii "Bouygues" SA. Tranzacţia este o condiţie pentru înstrăinarea unor active "Alstom" către "General Electric" Co. (GE) din SUA.
Anul trecut, "GDF Suez" a înregis trat pierderi nete de 9,74 miliarde euro, faţă de un profit de 1,54 miliarde euro în 2012. Câştigul operaţional a scăzut la 14,8 miliarde euro în 2013, de la 17 miliarde euro în 2012.