"GDF Suez", acuzată că a manipulat piaţa electricităţii din Texas

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iunie 2014

"GDF Suez" deţine centrale energetice pe bază de cărbune şi gaze naturale în Texas, a căror capacitate totală de generare se ridică la aproximativ 4.000 MW.

"GDF Suez" deţine centrale energetice pe bază de cărbune şi gaze naturale în Texas, a căror capacitate totală de generare se ridică la aproximativ 4.000 MW.

O subsidiară din SUA a companiei franceze "GDF Suez" SA este acuzată de două societăţi energetice că ar fi manipulat piaţa electricităţii din Texas, fapt care le-ar fi provocat acestora pierderi de peste 20 de milioane de dolari.

În aprilie, companiile "Aspire Commodities" LP şi "Raiden Commodities" LP au depus o plângere în Texas, cerând despăgubiri de la "GDF Suez". "Aspire" susţine că a pierdut aproximativ 20 de milioane de dolari în ultimii doi ani din cauza activităţilor "GDF Suez", iar "Raiden" pretinde că a înregistrat "pierderi semnificative".

"GDF Suez Energy North America" Inc. a declarat, într-un document depus în instanţă, că va cere respingerea acestor acuzaţii.

Comisia pentru Tranzacţii Futures cu Materii Prime din SUA (CFTC), autoritatea federală de reglementare a pieţelor derivatelor din SUA, a investigat comportamentul "GDF Suez" pe piaţa energiei din Texas, din 2013, conform publicaţiei Energy Risk. Oficialii "GDF Suez" Franţa şi CFTC nu comentează, însă, informaţia.

Autorităţile de reglementare din SUA verifică în amănunt companiile energetice acuzate de manipularea pieţei, după colapsul gigantului "Enron", provocat de criza energiei din California din 2000-2001.

Anul trecut, Comisia Federală de Reglementare în domeniul Energiei (FERC) din SUA a anunţat că banca britanică "Barclays" Plc şi patru traderi ai săi vor trebui să plătească amenzi pentru manipularea preţurilor electricităţii în California şi în alte state din partea de vest a SUA în ultimii zece ani. La rândul său, divizia americană de tranzacţii cu energie electrică din cadrul "Deutsche Bank" AG Germania a fost amendată ca urmare a manipulării pieţei de profil din SUA.

Franţa a vândut o participaţie de 3,1% din "GDF Suez" pentru 1,5 miliarde euro (2 miliarde dolari), obţinând astfel banii necesari finanţării achiziţiei unei participaţii la grupul industrial "Alstom" SA. Statul francez a înstrăinat 75 de milioane de acţiuni "GDF Suez" şi are opţiunea să mai vândă 86 de milioane de titluri către managerii de fond şi alţi jucători mari de pe piaţă.

În urma tranzacţiei, deţinerea statului va fi de 33,6%.

Duminică, Franţa a fost de acord cu o opţiune care prevede achiziţia unei participaţii de 20% din "Alstom" de la actualul acţionar majoritar, societatea de construcţii "Bouygues" SA. Tranzacţia este o condiţie pentru înstrăinarea unor active "Alstom" către "General Electric" Co. (GE) din SUA.

Anul trecut, "GDF Suez" a înregis trat pierderi nete de 9,74 miliarde euro, faţă de un profit de 1,54 miliarde euro în 2012. Câştigul operaţional a scăzut la 14,8 miliarde euro în 2013, de la 17 miliarde euro în 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb