GEA: România a urcat patru poziţii în clasamentul competitivităţii, până pe locul 64 din 133 de ţări

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 septembrie 2009

România a avansat patru poziţii în clasamentul general al competitivităţii pe 2009-2010, publicat de Grupul de Economie Aplicată (GEA), ajungând pe locul 64 din 133 de ţări, şi devansând, astfel, alte trei state membre ale UE, respectiv Letonia, Grecia şi Bulgaria.

"Îmbunătăţirea la nivelul punctajului obţinut este însă nesemnificativă - 4,11 faţă de 4,1 (pe o scară de la 1 - cel mai slab, la 7 - cel mai bun). Totuşi, faţă de raportul anterior, în care România se afla pe penultimul loc din Uniunea Europeană, anul acesta trei ţări membre sunt mai puţin competitive (Letonia, Grecia şi Bulgaria)", se arată în raportul global al competitivităţii 2009-2010, prezentat de GEA, partenerul pentru România al Forumului Economic Mondial.

GEA precizează că, la data realizării raportului, care se bazează pe date statistice din 2008 şi pe un sondaj în rândul managerilor efectuat în primăvara lui 2009, cel puţin Letonia era mai puternic afectată de criză decât România.

România a avut cel mai slab punctaj (2,67) la capitolul infrastructură, ocupând în acest caz poziţia 110, în scădere cu cinci locuri faţă de anul trecut şi situându-se pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

De altfel, şi la indicatorii "sănătate şi educaţie de bază" şi "pregătire tehnologică", România are cel mai mic punctaj dintre ţările membre ale UE. Alte puncte slabe sunt "educaţia superioară şi trainingul" şi "sofisticarea afacerilor", unde - dintre ţările Uniunii Europene - numai Bulgaria se află pe o poziţie inferioară.

În schimb, România devansează Grecia, Portugalia şi Italia, situându-se pe locul 75 în ce priveşte stabilitatea macroeconomică, fiind depăşită totuşi la acest indicator de Bulgaria (locul 45).

"Unul dintre cele mai bune punctaje a fost primit pentru gradul de sofisticare a pieţei financiare, locul 56, pe care se află ţara noastră, poziţionând-o deasupra unor ţări precum Grecia, Italia sau Letonia. Cel mai bun loc în clasament (41) este obţinut la capitolul "mărimea pieţei", însă România pierde puncte în ce priveşte eficienţa pieţei bunurilor (locul 61, totuşi în faţa Bulgariei, Ungariei sau Italiei) şi eficienţa pieţei muncii (locul 79, nivel net superior Italiei - 117, Greciei - 116 sau Portugaliei - 103)", se mai arată în raport.

Pe primul loc în clasamentul general se află Elveţia, care a reuşit să preia locul ocupat în mod tradiţional de Statele Unite ale Americii. SUA s-a clasat pe locul al doilea, fiind urmată de Singapore, Suedia şi Danemarca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb