GELU DIACONU: "Cod roşu de încasări în trimestrul 1 din 2017!"

Stelian Bădescu
Macroeconomie / 11 ianuarie 2017

Gelu Diaconu

Gelu Diaconu

Veniturile colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), adică peste 80% din totalul veniturilor bugetare, vor fi departe de aşteptări, cel puţin pentru primul trimestru al acestui an, atrage atenţia fostul şef al instituţiei, Gelu Diaconu.

Într-o postare pe blogul său, acesta susţine că încasările ANAF au adus la bugetul statului cu 10 miliarde lei mai puţin decât ce era estimat.

Potrivit fostului şef al ANAF, ultima "bombă" lăsată în urmă de Anca Dragu şi Guvernul Cioloş o reprezintă închiderea Unităţii de Imprimare Rapidă (UIR) din cadrul Agenţiei, în 24 decembrie 2016.

Gelu Diaconu afirmă: "Despre gaura pe care o vor lăsa în bugetul ţării tehnocraţii am tras repetate semnale de alarmă în cursul anului trecut, imediat după ce am fost «transformat» în penal, în februarie, de către cei doi-trei angajaţi incompetenţi ai DNA (...). Prin luna august estimam că această gaură se va cifra la circa 10 miliarde de lei.(...) Evoluţia încasărilor, atât în ceea ce priveşte veniturile de natură fiscală, cât şi a celorlate venituri bugetare arăta şi unui diletant drumul către care se îndrepta guvernarea tehnocrată. Care a fost reacţia conducerii MFP la semnalele de alarmă trase de mine? Au secretizat accesul la datele colectării în speranţa că nu vor deveni imediat publice şi vor câştiga timp în vederea cosmetizării acestora în prezentarea de către MFP a execuţiei bugetare. Demers sortit eşecului pentru că aceste date sunt, aşa cum ştim cu toţii, publice şi, cu orice risc, au continuat a-mi fi transmise de către salariaţii ANAF sideraţi şi ei de incompetenţa noului management MFP/ANAF!

Pentru că o analiză pe categorii de impozite probabil că o voi face după publicarea datelor privind întreaga execuţie bugetară, astăzi o să va exemplific concret cu o mostră de îngrozitoare iresponsabilitate tehnocrată. Vă asigur că zilnic am fost asaltat cu sesizări de la profesioniştii din ANAF despre «iniţiativele» năstruşnice ale conducerii MFP/ANAF. Dar aceasta le întrece pe toate şi va avea drept consecinţă compromiterea cu minimum 5% a încasărilor pe lunile februarie şi martie, cel puţin!

Aşadar, în cadrul ANAF funcţionează o entitate complet automatizată/informatizată numită Unitatea de Imprimare Rapidă (UIR). Aceasta editează notificări către contribuabili, de regulă către cei care nu se conformează voluntar (somaţii, popriri bancare, decizii de calcul accesorii, decizii de impunere/regularizare anuală, notificări obligaţii restante, etc.). Se transmit lunar notificări la peste 1, 2 milioane de contribuabili. Este un proces complet neutru, obiectiv, integral automatizat. Lună de lună, consecinţa acestor notificări, care în cele mai multe situaţii înseamnă iniţierea procedurii de executare silită, o reprezintă încasarea unor debite care au ca pondere circa 5-10% din totalul încasărilor lunare ale ANAF (diferenţa de 90-95% provine din conformarea voluntară).

Ei bine, de pe 24 decembrie anul trecut această unitate s-a închis. De ce? Simplu. Din motive de crasă incompetenţă tehnocrată. Sau o fi şi rea intenţie la mijloc? Nu au asigurat achiziţia de servicii de mentenanţă/hârtie/consumabile! De necrezut! Premieră istorică în ANAF!

În situaţia în care, după deschiderea creditelor bugetare, se va relua procesul de achiziţie, acesta va dura cel puţin 60 de zile. Ne întâlnim în trimestrul doi cu aceeaşi situaţie de blocaj. Inadmisibil! Între timp fiecare unitate de administrare fiscală va asigura derularea manuală a acestui proces. Imposibil! De ce? Va enumăr câteva din motive:

- reorganizarea ANAF din 2013 a redimensionat activitatea de colectare şi executare silită a unităţilor fiscale ţinând cont de tipărirea centralizată a actelor administrativ fiscale, fapt ce face imposibilă realizarea acestei activităţi, în termenele prevăzute de lege, de către personalul rămas în structurile de administrare fiscală;

- intârzierea comunicării actelor administrativ fiscale către contribuabili cu efect imediat în întârzierea colectării veniturilor bugetare;

- întârzierea actualizării sau chiar neactualizarea bazelor de date locale cu informaţiile despre comunicarea sau returul notificărilor predate la poştă, urmare a operaţiunilor manuale greoaie de actualizare. În cazul actualizării cu întârziere/neactualizării informaţiilor privind comunicarea somaţiilor, aceasta poate duce la prelungirea nejustificată a termenului de la care se poate începe executarea silită;

- unităţile fiscale teritoriale nu au alocat fonduri pentru achiziţionarea de hârtie A4, plicuri cu confirmare de primire, tonere pentru imprimante, servicii poştale dimensionate la volumul de notificări care au fost, până acum, procesate masiv prin Unitatea de Imprimare Rapidă (iar finalizarea unor proceduri legale de achiziţie pentru aceste bunuri şi servicii dureză între 30 şi 60 de zile!)".

Potrivit lui Gelu Diaconu, prin suspendarea temporară a activităţii UIR sunt şi alte consecinţe deosebit de grave în afara impactului negativ nemijlocit asupra colectării: "Arhiva electronică va fi lipsită de documentele transmise direct de către unităţile de administrare fiscală; de la înfiinţare până în prezent, în cadrul UIR, s-a realizat o bază de date centrală de documente fiscale tipărite şi de confirmări de primire şi plicuri retur aferente, cu efect direct în scăderea costurilor de tipărire prin eliminarea exemplarului 2 şi arhivarea electronică a tututor actelor de executare silită şi de administrare; costul fiecărei trimiteri poştale va creşte de la 3,50 lei cât este în prezent la peste 5 lei; eliminarea accesului uşor al inspectorilor fiscali la imaginea scanată a acestor docuemente, precum şi a posibilităţii de refacere facilă a tuturor actelor administrativ fiscale; suspendarea transmiterii popririlor bancare/ridicărilor de popriri centralizat, în loturi (colete) unice care conţin toate popririle bancare, emise zilnic de către toate unităţile fiscale teritoriale către o bancă comercială; suspendarea transmiterii fişierului electronic aferent acestor colete şi implicit suspendarea preluării imediate, lotizat şi integral de către băncile comerciale (prin funcţii informatice specifice) a informaţiilor privind popririle/ridicărilede popriri cu efect nemijlocit în scăderea ratei de valorificare a acestora din sumele aflate în conturile poprite; nerespectarea condiţiilor contractuale privind prestarea de servicii poştale de către oficiul poştal al CN Poşta Română aflat în incinta UIR, precum şi concedierea de către CN Poştă Română a personalui angajat, dedicat acestei activităţi (30 de persoane) ca urmare a suspendării temporare a activităţii".

Gelu Diaconu menţionează că îl "îngrijorează profund" acest val demolator abătut asupra ANAF, care nu a încetat "odată cu plecarea tehnocraţilor la coşul de gunoi al istoriei".

El subliniază că nu are nicio miză în acest demers, deoarece ANAF reprezintă "un capitol închis" pentru activitatea sa profesională de viitor.

"Dar dacă nu veţi opri, voi, opinia publică acest val demolator, peste un an-doi va fi mult prea târziu", conchide fostul şef al ANAF.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E beat?

    1. ....crita....e in patru labe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb