GEORGE TURTOI, SECRETAR DE STAT: "Ministerul Agriculturii are întotdeauna porţile deschise pentru investitorii italieni"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 21 februarie 2014

"Ministerul Agriculturii are întotdeauna porţile deschise pentru investitorii italieni"

Ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli: "Sectorul agricol autohton este o cheie de boltă pentru dezvoltarea economică a ţării"

Francesco Scalia, senator italian: "Investiţiile în sectorul agricol românesc sunt o mare oportunitate pentru italieni"

Ministerul Agriculturii (MADR) este dispus să ofere oricând consultanţă investitorilor italieni în sectorul agricol din ţara noastră, a declarat secretarul de stat în MADR, George Turtoi, cu ocazia Forumului Agricultura 2014, organizat de Confindustria. În ţara noastră, italienii sunt principalii investitori în sectorul agricol cu precădere în sectorul cerealier, dar şi în viticultură şi utilaje agricole, potrivit Ambasadorului Italiei în România, Diego Brasioli. În acest context, George Turtoi a declarat: "Nu numai sectorul agricol va fi de interes în viitor. Prin fondurile europene care vor intra în România, vom sprijini inclusiv investiţiile non-agricole". Deschiderea autorităţilor dar şi a industriei locale faţă de italieni este de înţeles, având în vedere că aceştia se află, în domeniul agricol, pe primul loc în rândul investitorilor străini din România, şi au astfel un interes strategic pentru agricultura locală.

Din totalul suprafeţei agricole deţinută în România de străini, un sfert aparţine investitorilor italieni (24%), care demonstrează dorinţa acestora nu doar de a deţine terenuri, ci şi de a le exploata pe termen mediu şi lung, desfăşurând activităţi de producţie, pentru creşterea economică a României, a mai spus Excelenţa Sa Diego Brasioli.

În ceea ce priveşte sectorul agriculturii româneşti, în 2012, în România erau înregistrate 16.736 societăţi cu capital italian, dintre care 1.252 sunt întreprinderi care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agriculturii (1.174 întreprinderi, 200.000 hectare), silviculturii şi pescuitului, conform datelor Confindustria.

Mai mult decât atât, Excelenţa sa Diego Brasioli susţine că tot mai mulţi oameni de afaceri italieni cer asistenţă ambasadei în identificarea terenurilor arabile disponibile în ţara noastră şi în ceea ce priveşte sistemul de cadastru. George Turtoi a apreciat că italienii au realizat până acum investiţii durabile şi sustenabile în sectorul agricol din ţara noastră. "Suprafaţa agricolă a României reprezintă un punct forte în atragerea investiţiilor străine alături de fondurile europene alocate ţării noastre", a precizat secretarul de stat. Totodată acesta a subliniat şi potenţialul României ca piaţă de graniţă a Uniunii Europene: "Putem fi un punct de legătură foarte important pentru pieţele din est, non-europene".

Francesco Scalia, membru al Comisiei de Agricultură din Senatul Italian, a recunoscut de asemenea potenţialul agricol al României şi a sfătuit investitori italieni să îşi îndrepte atenţia spre acest sector. "Investiţiile în agricultura locală reprezintă o oportunitate foarte mare pentru italieni, terenurile sunt mai accesibile iar potenţialul de producţie este mult mai mare decât în Italia", a spus domnia sa. În viziunea acestuia, ţara noastră nu este doar un partener instituţional, ci şi unul strategic şi comercial pe pieţele extracomunitare pentru italieni.

Valeriu Tabără: "Potenţialul agricol al României trebuie valorificat"

Balanţa comercială pozitivă înregistrată de ţara noastră în sectorul agricol, în anul precedent, se datorează în mare parte producţiei de materii prime agricole, însă rezultatele noastre economice ar putea fi considerabil îmbunătăţite, susţine fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. Potrivit estimărilor domniei sale, toată producţia agricolă din 2011, an agricol de referinţă, se ridică la circa 20 miliarde de euro. Cu toate acestea, domnia sa susţine că am putea produce mult mai mult, dacă am avea un randament mai bun la hectar. "Media producţiei de cereale este de 20 de milioane de tone, pe când potenţialul ţării este dublu. Am putea produce 10 milioane de tone de grâu şi 20 de milioane de tone de porumb", a calculat Valeriu Tabără. Domnia sa a atras atenţia şi asupra capacităţii de depozitare care, în prezent, este de 20 de milioane de tone, iar nevoia de stocare este cu 15 milioane de tone mai mare. În cazul plantelor oleaginoase, ţara noastră utilizează circa 1, 5 milioane de hectare pentru astfel de culturi, însă aceste suprafeţe ar putea fi, de asemenea, dublate. În ceea ce priveşte plantele tehnice, Valeriu Tabără susţine că am fost nedretăţiţi în ceea ce priveşte cotele europene pentru sfeclă de zahăr, care sunt prea mici, iar culturile de cartofi ar trebui abordate şi din perspectiva prelucrării industriale a acestora, aproape absentă în ţara noastră.

La începutul lui 2012, la noi în ţară erau circa 850.000 de hectare vândute, în suprafeţe comasate de peste 200 ha, potrivit lui Valeriu Tabără. Domnia sa estimează însă că, în prezent, depăşim 1,3 - 1,4 milioane de hectare de teren arabil vândut.

Forumul 2014 al Confindustria România dedicat agriculturii româneşti.îşi propune să reprezinte o ocazie pentru analizarea şi informarea asupra perspectivelor în domeniul agriculturii precum şi asupra oportunităţilor pe care aceasta le poate oferi întreprinderilor italiene şi româneşti. Acest forum internaţional este organizat de patronatul întreprinderilor italiene din România, Confindustria România, în parteneriat cu Confagricoltura, cu care a semnat în luna noiembrie 2013 un acord de exclusivitate pe piaţa românească.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pentru investitorii romani le are întodeauna închise.

    Se mai deschid si pt romani, dar doar pt cei care au cumpărat bilet. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb