Autorităţile europene de reglementare au acuzat Germania şi băncile din această ţară că au încălcat înţelegerea privind publicarea detaliilor referitoare la deţinerile în obligaţiuni suverane, ca parte a testelor de stres la care a fost supus sectorul bancar german, informează Financial Times.
"Am convenit cu toate autorităţile de supraveghere şi cu băncile implicate în procesul de testare că se vor publica date referitoare la portofoliile de datorii suverane pentru fiecare bancă în parte", a declarat Arnoud Vossen, secretar general al Comitetului European de Supraveghere Bancară (CEBS).
Comitetul a publicat vineri rezultatele testelor de stres la care au participat 91 de bănci din Uniunea Europeană. Doar şapte din aceste instituţii creditoare nu au trecut tes-tele care au urmărit să afle cât de rezistente sunt băncile la o eventuală înrăutăţire a mediului macroeconomic.
Testele au avut ca scop recâştigarea încrederii investitorilor în sistemul bancar european şi presupuneau publicarea expunerii fiecărei bănci la datoriile suverane.
Însă, şase din cele 14 bănci germane testate, "Deutsche Bank", "Postbank", "Hypo Real Estate", DZ, WGZ, şi "Landesbank Berlin", nu au publicat detalii legate de portofoliile lor de obligaţiuni suverane.
Analiştii consideră că atitudinea băncilor germane va alimenta suspiciunile că acestea "au ceva de ascuns" şi riscă să submineze încrederea în tot procesul de testare, deja criticat de specialişti.
Reprezentanţii autorităţilor financiare germane au declarat că legea îi împiedică să oblige băncile să publice asemenea date.