Ministrul german de Finanţe Christian Lindner a declarat ieri că nu este încă clar dacă poate fi devansată o plafonare a preţului gazelor pentru consumatorii şi întreprinderile mici, planificată din martie, el făcând referire la dificultăţile tehnice şi juridice în accelerarea măsurii, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Unii miniştri de stat au cerut ca plafonarea să intre în vigoare în ianuarie, aşa cum va fi cazul firmelor industriale mai mari, pentru a sprijini întreprinderile mai mici şi gospodăriile pe perioada iernii.
Cancelarul Olaf Scholz a declarat, sâmbătă, la o întâlnire cu Camera de Comerţ din Munchen, că guvernul trebuie să se asigure că furnizorii de energie vor putea devansa măsura înainte de a face orice promisiuni.
"Nu ştim în acest moment dacă este posibil din punct de vedere tehnic. Acestea sunt întrebări tehnice şi juridice pe care trebuie să le analizăm... lucrăm cât mai repede posibil", a spus Lindner, vorbind la emisiunea TV "Bericht Aus Berlin" de la postul de televiziune ARD.
Conform planurilor actuale, guvernul va efectua o plată unică pentru a acoperi factura pentru gaze din decembrie pentru gospodării şi întreprinderile mici şi mijlocii, urmând ca în martie să intre în vigoare un mecanism continuu de limitare a preţurilor.
Între timp, marile firme industriale care consumă mai mult de 1,5 milioane de kilowaţi-oră pe an vor beneficia de o plafonare a preţurilor pentru 70% din consumul lor anual de gaze, din ianuarie, restul de 30% fiind supus preţurilor pieţei.
Întrebat dacă guvernul va suspenda plafonarea constituţională a datoriilor în 2023, aşa cum a făcut-o pentru 2022, Lindner a spus: "Desigur că vom avea datorii mari anul viitor. Dar trebuie să trimitem un singur semnal pieţelor de capital. Germania va rămâne stabilă pe termen lung şi gestionează bine banii publici, aşa că ratele dobânzilor nu cresc şi mai mult sau mai rău".