Actualizare 14:37
Bundestagul (camera inferioară a parlamentului Germaniei) a autorizat astăzi desfăşurarea unor avioane de recunoaştere şi a altor echipamente militare grele împotriva grupării teroriste Statul Islamic (ISIS), precum şi trimiterea a până la 1.200 de militari care să contribuie la operaţiunile internaţionale împotriva ISIS în Siria şi Irak, transmit agenţiile DPA şi AFP.
Din numărul total de deputaţi care au votat - 598-, 445 au votat pentru, 146 împotrivă şi 7 s-au abţinut.
Cancelarul Angela Merkel s-a asigurat, astfel, de un sprijin copleşitor al parlamentului pentru planul său privind desfăşurarea unei misiuni militare în Siria, ale cărei costuri sunt estimate la circa 134 milioane de euro (142 milioane de dolari) împotriva ISIS, comentează DPA.
Coaliţia conservatoare, condusă de Merkel, care îi include şi pe social-democraţii (de stânga), controlează aproximativ 80% din voturile din Bundestag.
Proiectul de angajament militar prevede desfăşurarea a maximum 1.200 de soldaţi, cea mai mare misiune a Bundeswehr în străinătate. Germania prevede, în special, participarea cu şase avioane Tornado în misiunile de recunoaştere în Siria şi angajarea unei fregate alături de portavionul francez Charles-de-Gaulle. Armata germană nu va participa, însă, la bombardamente.
(S.A.)
-----------
• Olanda: Presiunea creşte pentru participarea la bombardamentele contra ISIS în Siria
Presiunea se intensifică asupra Olandei pentru a participa la raidurile aeriene contra grupării Statul Islamic (ISIS) în Siria desfăşurate de coaliţia condusă de Statele Unite, mai mulţi deputaţi lansând un apel joi seară pentru ca ţara să se alăture campaniei de bombardamente asupra ISIS, scrie AFP.
Guvernul a informat că va lua decizia de a participa la operaţiuni numai după examinarea "tuturor aspectelor politice şi militare" ale conflictului sirian.
"A sosit timpul să acţionăm contra ISIS în Siria", a declarat Raymond de Roon din cadrul Partidului pentru Libertate (PVV, extremă dreapta) în cursul unei reuniuni a comisiei parlamentare de politică externă care a avut loc joi.
"Trebuie să punem capăt livrărilor de ţiţei sirian către ISIS", a intervenit Han ten Broeke, deputat al Partidului Liberal (VVD) condus de premierul Mark Rutte.
Din octombrie 2014, patru avioane olandeze de luptă F16 i-au bombardat pe jihadiştii SI în Irak, dar Haga a menţionat că nu intenţionează să participe la raiduri aeriene în Siria fără mandatul ONU.
Ministrul olandez de externe, Bert Koenders, a afirmat în cursul reuniunii că o solicitare de participare a Olandei la coaliţia contra SI în Siria a fost emisă de Franţa şi Statele Unite în acelaşi timp.
"Olanda este o ţară mică foarte activă în lupta împotriva ISIS", a adăugat el.
"Trebuie să luăm o astfel de decizie numai după vor fi examinate toate aspectele politice şi militare din Siria", a adăugat şeful diplomaţiei de la Haga, precizând că acest lucru poate lua timp. Coaliţia guvernamentală condusă de Mark Rutte este divizată în această chestiune, a informat joi presa olandeză.
Dacă deputaţii liberali ai premierului de la Haga sunt favorabili loviturilor aeriene în Siria, laburiştii din PvdA, de unde provine şeful diplomaţiei, sunt "foarte rezervaţi", a reamintit cotidianul de centru stânga De Volkskrant.