Modificarea Legii 31/1990 privind societăţile comerciale nu garantează, neapărat, înfiinţarea celor două mari companii energetice, apreciază avocatul Gheorghe Piperea. Domnia sa ne-a explicat: "Modificarea legislativă elimină efectul suspensiv al opoziţiei la anumite fuziuni dacă se constituie garanţii suficiente. Dar judecătorul poate menţine caracterul suspensiv dacă va considera acest lucru. Astfel că nu cred că Guvernul a rezolvat mare lucru prin modificarea legii".
Sindicaliştii de la Hidrosind au arătat, ieri, într-o conferinţă, că modificarea şi completarea Legii 31/1990 este extrem de nocivă pentru economie pentru că eliminarea caracterului suspensiv va conduce la creşterea evaziunii şi ţepelor: "Cei care vor să scape de datorii pot face divizări şi fuziuni ca să li se poată şterge urma.
Opoziţiile nu vor mai putea împiedica aceste operaţiuni, iar procesele pot dura chiar şi 2-3 ani, cu şanse mici de recuperare a banilor".
Gheorghe Piperea ne-a spus că legea modificată nu este nocivă pentru economie pentru că judecătorul decide dacă sunt constituite suficiente garanţii pentru eliminarea caracterului suspensiv. Domnul avocat Piperea avertizează: "Problema este în altă parte, nu cu această modificare. Legis-laţia permite divizări ale unor companii cum a fost cazul Nitramonia şi Termoelectrica. Prin divizare, rezultă alte companii curăţate de datorii, iar vechile societăţi rămân ca o scoică goală şi au în cârcă datorii imense la bugetul de stat şi furnizori, dar au şi creanţe uriaşe, uneori imposibil de recuperat. Se pare că sistemul va fi aplicat şi la Compania Naţională a Huilei".
Domnia sa afirmă că legislaţia trebuie modificată astfel încât statul să nu mai piardă bani din aceste "scoici goale". În opinia avocatului Piperea, aceste companii trebuie să intre în faliment, iar printr-un proces corect, pot fi recuperate chiar o cincime din datoriile lor istorice. Până acum, statul nu a dat niciun semn că şi-ar dori să mai recupereze ceva din datoriile istorice ale societăţilor pe care le administrează.