Grupul minier anglo-australian Rio Tinto Ltd. şi doi foşti executivi ai acestuia au fost acuzaţi de fraudă în Statele Unite ale Americii, autoritatea pieţei americane de capital pretinzând că gigantul a încercat să ascundă eşecul unei tranzacţii de miliarde de dolari, anunţă Financial Times (FT).
Într-o plângere civilă depusă marţi la New York, Comisia pentru valori mobiliare şi burse din SUA (SEC) arată că Rio Tinto, Tom Albanese, fost director executiv al companiei, şi Guy Elliott, fost director financiar, au ignorat standardele contabile şi au înşelat investitorii în evaluarea depozitelor de cărbune pe care grupul le-a cumpărat pentru 3,7 miliarde de dolari, iar ulterior le-a vândut pe numai 50 de milioane de dolari.
"Conducerea executivă a Rio Tinto a încălcat obligaţiile de divulgare a acestor informaţii şi pe cele corporative, ascunzând consiliului de administraţie, auditorului şi investitorilor faptul esenţial că o tranzacţie de miliarde de dolari a fost un eşec", a declarat Stephanie Avakian, co-director al diviziei de Executare din cadrul SEC.
Rio, una dintre cele mai mari companii miniere din lume, a informat că va lupta împotriva acuzaţiilor aduse de SEC.
"Rio Tinto consideră că acest caz este nejustificat şi că, atunci când toate faptele vor fi analizate de instanţă sau, dacă va fi cazul, de un juriu, pretenţiile SEC vor fi respinse", a subliniat conducerea societăţii.
Tom Albanese a negat, la rândul său, acuzaţiile aduse: "Nu există niciun adevăr în aceste acuzaţii. Mă aliez afirmaţiilor conducerii Rio Tinto, potrivit cărora acestea vor fi dovedite nefondate în instanţă".
Şi avocatul lui Guy Elliott a declarat: "Clientul meu respinge complet aceste acuzaţii, pe care le va contesta".
FT mai informează că, săptămâna aceasta, compania Rio Tinto a fost amendată în Marea Britanie cu 27,4 milioane de lire sterline în cazul menţionat.
Conform SEC, Rio a plătit, în aprilie 2011, 3,7 miliarde de dolari pentru o afacere cu cărbune în Mozambic. Compania plănuia să extragă peste 40 de milioane de tone de cărbune pe an, pe care să-l transporte pe râul Zambezi către un port din Oceanul Indian. Însă, acest plan s-a dovedit un eşec.
În noiembrie 2011, Rio a ajuns la concluzia că estimările sale privind proiectul nu au fost realiste, iar în decembrie, guvernul din Mozambic a respins solicitarea companiei de a transporta cărbunele pe râu, din motive de mediu. Până la finele lui 2011, oficialii companiei au realizat că pot transporta şi vinde numai 5% din volumul de cărbune promis, iar mina este mult mai săracă decât se aşteptau, conform SEC.
Un an mai târziu, Rio a vândut operaţiunile din Mozambic pentru 2% din preţul la care le-a achiziţionat.
FCA a amendat compania pentru că nu a recunoscut pierderile diviziei de cărbune la publicarea rezultatelor pe primul semestru din 2012.
SEC a menţionat: "Rio Tinto şi conducerea executivă au eşuat în această afacere, pe care au ascuns-o ca să-şi salveze cariera pe cheltuiala investitorilor".
În condiţiile date, SEC solicită, printre altele, ca Albanese şi Elliott să nu mai poată deţine funcţii de conducere în companii listate.