GIGI DRAGOMIR, REPUS ÎN FUNCŢIE LA ANRM Calculul redevenţelor la gaze este adevăratul motiv al demisiei lui Tudose?

A.A.
Ziarul BURSA #Politică / 19 ianuarie 2018

Calculul redevenţelor la gaze este adevăratul motiv al demisiei lui Tudose?

Demiterea lui Gigi Dragomir de la preşedinţia ANRM, printre ultimele decizii ale lui Mihai Tudose

Repunerea lui Gigi Dragomir la şefia ANRM, printre primele decizii ale lui Mihai Fifor

Daniel Zamfir, PNL: "Sper ca repunerea lui Dragomir pe funcţie să reprezinte asumarea greşelii făcute de Tudose, privind blocarea actualizării preţului de referinţă la gaze naturale"

Fostul premier Mihai Tudose şi actualul interimar de la şefia Executivului, Mihai Fifor, par să aibă ceva în comun, în afară de fotoliul ocupat - îi macină grija redevenţelor la gazele naturale.

Iar acestea sunt în sarcina Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM).

Importanţa subiectului la nivelul Guvernului reiese din faptul că demiterea preşedintelui ANRM Gigi Dragomir a fost una dintre ultimele decizii ale lui Mihai Tudose, pe final de an, chiar între Crăciun şi Revelion, iar repunerea sa în fruntea Autorităţii a fost una dintre primele decizii ale interimarului Mihai Fifor, publicată, ieri, în Monitorul Oficial. Sursele noastre ne-au relatat că demiterea lui Dragomir a iscat un mare scandal între Mihai Tudose şi Liviu Dragnea, acesta din urmă mergând, personal, la Palatul Victoria ca să împiedice concedierea preşedintelui ANRM.

De altfel, Mihai Fifor s-a grăbit să întoarcă decizia lui Mihai Tudose, repede -repejor, până la instalarea noului premier PSD, Viorica Dăncilă.

Senatorul liberal Daniel Zamfir a acuzat public că Tudose l-a demis pe Dragomir din cauza ordinului 525 din 22 decembrie, emis de ANRM, care privea schimbarea metodei de calcul al redevenţei pentru gazele naturale, astfel încât preţul de referinţă al gazelor naturale (adică preţul minim admis la tranzacţiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenţei) urma să fie adus la nivelul la care se vând gazele pe piaţă.

Ordinul nu a mai apărut niciodată în Monitorul Oficial, iar surse din piaţă ne-au spus că acesta a fost blocat la Guvern, prin implicarea Andreei Lambru, din funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, dar şi a lui Mihai Tudose personal.

De altfel, chiar a doua zi după demisia lui Tudose, a apărut informaţia că Andreea Lambru a fost promovată secretar general al Guvernului.

Acum, rămâne de văzut dacă şi în această privinţă Mihai Fifor va întoarce decizia lui Tudose. De asemenea, este de urmărit dacă, reinstalat la ANRM, Gigi Dragomir îşi va susţine în continuare ordinul privind actualizarea formulei de calcul a referinţei pentru redevenţele la gaze, luând în calcul preţurile din Austria, sau dacă va schimba acest ordin.

După ce Gigi Dragomir a fost repus în funcţie, Daniel Zamfir a transmis, pe Facebook: "Sper ca repunerea asta pe funcţie să reprezinte asumarea greşelii făcute de Tudose! Greşeală nu neapărat în ceea ce priveşte persoana domnului Dragomir, ci în primul rând a blocării Ordinului ANRM de actualizare a preţului de referinţă la gaze naturale!

Sper ca domnul prim-ministru interimar a şi trimis la publicare Ordinul cu pricina.

Ar fi proba bunei credinţe, având în vedere că în fiecare zi Statul Român pierde sute de mii de euro pe zi! Altfel, rămâne doar o simplă reglare de conturi între ei...

Vă aştept, domnule Fifor!"

Domnul Zamfir arătase că, în prezent, preţul de referinţă pentru calculul redevenţei la gaze este de 45,71 lei/MWh, fiind neactualizat din 2008, în condiţiile în care, în piaţă producătorii vând gazul cu 89 de lei/MWh.

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) a explicat că producătorii de gaze plătesc redevenţa la preţul mai mare dintre cel de referinţă şi cel din piaţă.

ROPEPCA a respins, miercuri, printr-un comunicat, acuzaţiile "grave şi nejustificate" aduse împotriva producătorilor români de gaze naturale, "acuzaţii care se referă la presupusa plată necorespunzătoare a redevenţelor pentru gazele naturale", despre care spune că sunt întâlnite "din ce în ce mai des în spaţiul public".

ROPEPCA a transmis: "«Instrucţiunile tehnice privind preluarea şi valorificarea cantităţilor de petrol reprezentând redevenţa», aşa cum sunt ele evidenţiate în Ordinul ANRM nr. 98/1998, afirmă faptul că valoarea producţiei este determinată luând în considerare preţurile utilizate de titularii de acorduri de concesiune petrolieră în exploatarea cantităţilor proprii de petrol, preţuri care nu pot fi mai mici decât preţurile de referinţă stabilite şi comunicate trimestrial de ANRM. Cu alte cuvinte, preţul de referinţă pentru gazele naturale produse domestic publicat trimestrial de ANRM nu este altceva decât o limită minimă, sub care preţul folosit pentru calcularea redevenţelor nu poate coborî".

Unele surse apropiate situaţiei au explicat, recent, pentru ziarul "BURSA" că producătorii au şi contracte bilaterale, în care sunt interesaţi să folosească preţul de referinţă, în prezent neactualizat din 2008, pentru a-şi diminua redevenţele de plată.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. money so they say, is the root of all evil today!

    1. Dl. Zamfir am citit ca i-ati chemat la parlament pe seful ANAF si pe ministrul de finante in legatura cu declaratia 600.

      Intrebati-i cum vine asta sa iei in avans impozite sau contributii pt venituri din investitii? 

      Ai fost salariat si ai obtinut din investitii 25000 lei in 2017 pt care nu ai platit CASS conform codului fiscal pe 2017. Deci eu pt banii aia obtinuti in 2017 nu am nicio obligatie fata de stat. Cum vrei tu acum pe baza acelui venit din 2017 sa ma pui sa platesc CASS in avans pe 2018 ca si cum ar fi sigur ca eu voi obtine si in 2018 venituri din investitii mai mari decat plafonul stabilit de voi. Dar ce, eu am contract cu bursa ca sa fiu sigur ca obtin astfel de venituri si in 2018? Aici nu ma refer la sume. Nu conteaza ca statul ia in avans 10 lei , 2280 lei sau poate maine ii vine ideea sa ia 10000lei CASS . Hai sa luam atunci in avans si impozitul pe profit. Am platit pe 2017 un impozit pe profit de 100.000 lei si hai sa platesc si in 2018 in avans un impozit de 100000 ca si cum ar fi sigur ca voi obtine acest venit.

      Nu ar fi mai simplu ca la inceputul lui 2019 sa calculeze ANAF-ul direct CASS pt 2018 si sa trimita el deciziile de impunere ? Ca doar tot aveti toate datele pt veniturile din investitii ale fiecarui cetatean , defaclacate pe CNPuri ( pt ca intermediarii depun declaratia 205 si investitorii depun declaratia 200). 

    Atentie A.A.Ca pretul de referinta a gazului natural sa fie in echivalent Mwh dl Dragomir trebuie sa modifice Legea petrolului nr 238/2004, Normele de aplicare a legii petrolului si instructiunile de aplicare ale acesteia. Nu spunem si articolele ca poate asa invata legislatia!.

    Altfel ordinul este ilegal si abuziv si neaplicabil.Titularii in acordul petrolier aprobat prin HG au stabilit ca redeventa sa fie platita la un procent din cantitatea de gaz natural exploatat si un pret de referinta in lei! Deci trebuie schimbate toate acordurile si aprobate din nou! prin HG, sunt doar peste cateva sute!

    Dl. Zamfir din opozitie a resit sa sustina un demnitar de la putere unicat in Romania. Dl Tudose era informat asupra acestei situatii dar n-a mai apucat sa explice. 

    1. Ce baiat destept esti tu, Vasilica! Bravo! Adica, decit sa schimbam o suta sau o mie de acorduri, mai bine lasam bugetul sa piarda ceva miliarde de euro.

      Anonimule nu cunosti legea! pretul de referinta se aplica numai in stuatia cand producatorul vinde sub acest pret.daca vinde la un pret mai mare dcat cel de referinta se ia in considerare pentru achitarea redeventei. Asa s-a achitat redeventa in perioada 2011-2015. Crezi ca cei care au facut legea in anul 2004 au fost prosti! De unde sa stie Dl Zamfir a luat zicerile Curtii de conturi. Mai intai trebuie schimbata legea!

      ....stai ...stai ANONIME nu te hazarda ca pierde Guvernul ...O sa pierdem NOI consumatori CASNICI. Aceasta schimbare de calcul nu face alceva decat sa suplimenteze costurile celor care produc si vand gaze....iar ei la randul lor o sa transfere aceste costuri noua consumatorilor...Deci sa ne asteptam la scumpirea gazelor.. Iti convine ANONIME ???vor suferi toti consumatori casnici...

      Din aceasta cauza Tudose nu a fost chiar bine informat ...ce facem cu pretul gazelor la finalul ultimului consumator..respectiv populatia. 

      Deci mai explicit...sa luam cazul ROMGAZ unde actionar majoritar este statul : Costurile afferente mariri redeventelor se vor regasi suplimentar in costurile societati...aceasta ducand implicit la micsorarea profitului societati. Dar ...dar Statul neadmitand scaderea profitului.(conditie de performanta a managerului).deoarece se micsoreaza  

      dividentele pe care trebuie sa le mai ia la incheierea bilantului pe 2017 ( sa tinem cont ca deja statul a luat deja in avans aceste dividente} 

      Si atunci ce e de facut marim pretul la "fraieri" consumatori. .La cei care au votat PSD sa le transfere toate aceste costuri .Uitativa in Programul lor de Guvernare....figureaza aceasta masura. 

      ....Am uitat ceva ANONIME....te roga in calitate de votant PSD ..sa transmiti aceasta situatie prezentata la TOTI votanti PSD-isti si mai ales la pensionari...care dupa cum afirma ei se incalzesc ..facand foc doar intr-o singura camera deoarece este si asa scump gazul metan la nivelul castigurilor lor....Ce zici faci acest gest umanitar ???

    Ma surprinde faptul ca dl. Zamfir (senator liberal!!) il sustine pe Gigel (o alta sluga a lui Dragnea) la sefia unei agentii care gestioneaza resursele minerale ale Romaniei!!!! Am innebunit cu totii!?

    Daca stia mai bine legislatia in materie, ar fi constatat ca acel ordin nu e decat un moft care, mai degraba, determina producatorii sa nu vanda sub un pret de referinta de 89 lei/MWh; adica ar fi creat un benchmark in piata la un nivel greu de suportat de catre consum. Ca sa nu mai amintim de situatia in care se afla din nou Romgaz, care la vara trebuia sa inchida productia deoarece nu putea sa mai vanda peste acest prag. Nu a trecut mult de la celebrul prag de 72 lei/MWh, aplicta in cazul impozitului pe venitul suplimentar, care a determinat Romgaz sa inchida jumatate din productie in vara-toamna lui 2016; motiv pentru care s-a facut loc puternic unui import de gaze, in dauna veniturilor unei companii de stat, Si atunci, ca si in cazul pretului de referinta al redeventei, s-au facut controale ale Curtii de Conturi care au generat astfel de efecte. Deci, pentru binele tuturor (consumatori, producatori de gaze naturale) este mai bine sa lasam in pace aceste preturi de referinta, a caror crestere nu poate sa faca decat rau. Mai bine analizam pertinenta cotelor de redeventa deoarece valoarea cantitatii reprezentand redeventa se calculeaza oricum la pretul mediu, la care vinde producatorul, daca acesta este mai mare decat pretul de referinta. 

    Dar si mai important, politicienii din opozitie ar face bine sa verifice istoricul si competenta persoanelor numite in pozitii de conducere ale unor asemenea autoritati. Stie dl. Zamfir cine e Gigi Dragomir? ce pregatire si ce competenta are sa conduca ANRM? A verificat cineva daca sustinerea PSD-ista a acestui personaj nu ar avea menirea sa conduca la "afaceri" tipice, producatoare de fonduri pentru partid? 

    Stie cineva ca pe langa marile afaceri cu carne, alte firme administrate de dl. Gigi au furnizat gaze naturale la clienti de stat (ex. Electrocentrale Galati)? Stie cineva ca una dintre practicile d.lui era sa dea tepe furnizorilor sai, prin inselaciune cu file CEC fara acoperire?

    Vedem deci ce fel de oameni pune Dragnea sa conduca institutii ale statului. Sa fim foarte atenti d.le Zamfir!! 

    .......Astept...nu vad nici un PSD-ist sa-mi dea un raspuns

    ....sau ce parere are autorul articolului ??? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb