Glencore îşi va reduce cu o treime producţia de zinc

Andrei Stan
Companii / 9 octombrie 2015

Traderul de mărfuri Glencore, presat tot mai mult de investitori să restrângă datoriile, a anunţat că îşi va reduce cu o treime producţia de zinc la nivel mondial, ca o consecinţă a prăbuşirii preţurilor în industria metalului, scrie MarketWatch.

Compania cu sediul în Elveţia a anunţat că va reduce producţia de zinc cu 500.000 de tone, inclusiv prin închiderea minelor Lady Loretta din Australia şi Iscaycruz din Peru. Schimbările vizează şi reducerea producţiei anuale de plumb, inclusive de la cele două mine, cu circa 100.000 de tone.

Compania este cel mai mare producător de zinc la nivel global. Metalul este folosit în acoperirile metalice, dar este inclus şi în numeroase produse, precum anvelopele auto şi loţiunile solare, având înlocuitori puţini.

Măsurile anunţate de Glencore continuă strategia de închideri de mine, de la cărbune la platină, pe fondul scăderii profitului provocată de preţurile mici ale resurselor naturale.

Acţionarii Glencore se tem că declinul cotaţiilor materiilor prime afectează finanţele grupului, care a majorat deja capitalul şi a suspendat plata dividendelor.

Preţul zincului a scăzut cu 30% din luna aprilie şi se află la minimul ultimilor cinci ani, investitorii fiind îngrijoraţi de perspectivele pieţei din cauza încetinirii creşterii economice în China, cel mai mare cumpărător al metalului, reprezentând circa jumătate din cerere.

"Dispariţia interesului investitorilor a transformat zincul din erou în zero, în acest an", a declarat David Wilson, analist al pieţei mărfurilor la Citi.

Cotaţia zincului este în urcare cu peste 3% la bursa de metale din Londra, dar compania de consultanţă GFMS anticipează că preţurile nu îşi vor reveni anul viitor, când creşterea va fi de sub 2%.

Glencore a precizat că va aştepta ca preţurile să crească, iar între timp va reduce producţia de zinc şi la alte mine din Austrialia şi Kazakhstan.

La nivel global, Glencore ar putea desfiinţa până la 1.600 de locuri de muncă, conform unei surse.

La începutul săptămânii, Glencore a mai anunţat că închide mina de platină Eland din Africa de Sud, din cauza scăderii preţurilor metalului şi costurilor mari ale energiei şi forţei de muncă.

În septembrie, grupul a suspendat operaţiunile la două mine de cupru, Katanga şi Mopani, din Republica Democratică Congo şi Zambia, până la finalizarea proiectelor de reducere a costurilor, aşteptată în prma jumătate a anului 2017.

În ultimii ani, Glencore a mai închis mine de cupru în Austrialia, din cauza cererii reduse.

Acţiunile Glencore au scăzut cu 60% în acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb