Banca americană de investiţii "Goldman Sachs" vrea să îşi extindă cu 50% echipa din Polonia, în cursul anului 2018, aceasta fiind cea mai recentă dovadă a statutului Poloniei de centru de operaţiuni pentru băncile din întreaga lume, potrivit cotidianului Financial Times, citat de Agerpres.
Brent Watson, directorul pentru operaţiuni şi tehnologie la divizia din Polonia a "Goldman Sachs", a informat că banca americană vrea să înfiinţeze 250 de noi posturi la Varşovia în 2018. În prezent, la hub-ul din Varşovia al "Goldman Sachs" lucrează aproximativ 525 de angajaţi, iar Watson se aşteaptă ca până la finele lui 2018 această echipă să se majoreze până la 750-800 de angajaţi.
"Este posibil ca o parte din cele 750-800 de posturi să fie înfiinţate la începutul lui 2019? Răspunsul este afirmativ şi cred că vom ajunge la acest număr", a spus Brent Watson, adăugând că o nouă expansiune este posibilă în următorii ani. "Dacă lucrurile vor fi stabile şi dacă există un rezervor de talente adecvat, cred că este posibilă o nouă majorare, dar nu m-aş hazarda să avansez un număr", a adăugat Watson.
Potrivit acestuia, noile posturi vor fi similare cu cele pe care "Goldman Sachs" le are deja în Varşovia. Aproximativ 85% din personalul "Goldman Sachs" din Varşovia lucrează în domeniile operaţiuni şi tehnologie, iar restul lucrează în managementul riscului, trezorerie şi resurse umane.
Anunţul celor de la "Goldman Sachs" vine după ce, în luna septembrie, o altă mare bancă americană, "JPMorgan Chase", a informat că intenţionează să înfiinţeze aproximativ 3.000 de noi locuri de muncă la centrul său de operaţiuni globale din capitala Poloniei.
Graţie avantajului oferit de forţa de muncă calificată şi salariile comparativ scăzute, Polonia a atras mai multe mari bănci internaţionale în ultimii ani. Pe lângă "JPMorgan Chase" şi "Goldman Sachs", UBS, "Credit Suisse" şi "Citigroup" au înfiinţat, la rândul lor, centre de operaţiuni în Polonia.
De asemenea, banca britanică "Standard Chartered" analizează Varşovia ca una dintre posibilele locaţii din Europa Centrală unde ar putea deschide un birou cu până la 500 de angajaţi, au declarat pentru Financial Times mai multe surse potrivit cărora banca ar putea lua decizia finală în cursul primului trimestru din 2018.
Recentul aflux spre Polonia vine într-un moment în care băncile îşi reduc operaţiunile de la Londra în avanpremiera ieşirii Marii Britanii din UE, în luna martie 2019.
Brent Watson susţine că decizia "Goldman Sachs" a fost determinată de motive operaţionale. "Decizia a fost luată cu mult înainte de referendumul pentru Brexit. În funcţie de modelul nostru global, de capacitatea de a deservi clienţii din Europa, Varşovia este amplasată chiar în mijloc", a spus Brent Watson, referindu-se la nevoia băncii de a-şi menţine operaţiunile de trading în funcţiune, fără oprire. Watson a adăugat că numărul de absolvenţi de facultate în domeniul financiar, precum şi numărul celor care stăpânesc limba engleză au fost principalele motive pentru care "Goldman Sachs" a optat în favoarea Poloniei.