Actualizare 15:18 Plumb: "Noul PNL îşi reneagă propriul vot dat în Parlament"
Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, îi acuză pe membrii "noului PNL" că îşi reneagă propriul vot dat în Parlament, că nu mai recunosc că au participat la toate consultările şi dezbaterile din comisii, au contribuit cu măsuri cuprinse în noul Cod Fiscal şi nici că au votat în favoarea lui.
"Cât de mult mai poate fi prelungită batjocura penelisto-pedelistă la adresa românilor?" a spus Plumb, astăzi, într-o conferinţă de presă. "Ceea ce se întâmplă în ultimele 96 de ore nu este numai revoltător, dar este profund condamnabil. Atitudinea partidului condus de Alina Gorghiu înţesat cu cei care au distrus România şi au umilit pe români faţă de codurile fiscale nu face altceva decât să rişte un moment favorabil important economic şi social al României, cel mai imortant din cei 11 ani", a susţinut ea.
Preşedintele interimar al PSD a adăugat că, "exact" în perioada în care Cabinetul Ponta, împreună cu coaliţia parlamentară majoritară care îl susţine, pregăteşte actele normative care cuprind măsurile prin care se "aduc către români" beneficiile creşterii economice, "şi-au adus aminte cei din noul PNL cum au batjocorit 20 de milioane de români prin creşterea sufocantă a taxelor şi atunci au decis să le spună românilor că nu merită să beneficieze de reducerile fiscale care sunt cuprinse în coduri, să le spună românilor că nu merită să plătească taxe mai mici, că nu merită să aibă facturi reduse şi preţuri mai mici în magazine, să le spună românilor că nu le trebuie o reducere cu 5% a TVA".
Plumb a opinat că "suntem în faţa unei uriaşe farse politice".
Rovana Plumb a prezentat la conferinţa de presă o listă care conţine, potrivit acesteia, toţi parlamentarii PNL care au votat pentru adoptarea codurilor fiscale.
"85 din cei 86 parlamentari PNL prezenţi în Parlament la adoptarea codurilor fiscale au votat pentru", a precizat preşedintele interimar al PSD, amintind totodată că Alina Gorghiu nu a fost prezentă la vot, "dar a declarat foarte clar înainte de votatea codurilor fiscale că PNL va vota pentru ele".
(A.C.)
--------------
Copreşedintele Partidului Naţional Liberal, Alina Gorghiu, a declarat ieri că exclude ideea unei asumări de răspundere a Guvernului pe Codul fiscal, susţinând că un astfel de demers ar fi o bătaie de joc în condiţiile în care nu există un consens al forţelor politice pe această proiecţie, potrivit Agerpres.
"Dorinţa noastră este ca această dezbatere pe Codul fiscal să aibă loc în Parlament. Eu exclud ideea unei angajări, unei asumări de răspundere din partea premierului, pentru că ar fi o bătaie de joc la adresa populaţiei din România, la adresa mediului de afaceri din România să-ţi angajezi răspunderea pe o proiecţie în condiţiile în care tu nu ai consensul forţelor politice. De ce? Pentru că nu asiguri stabilitatea legislaţiei pe termen mediu şi lung. În momentul în care tu nu te-ai înţeles cu restul partidelor politice, în mod cert înseamnă că nu ai vrut să implementezi sau să adopţi o parte din viziunea lor în acel cod. Atunci este firesc ca fiecare, în momentul în care va veni la guvernare, să mai facă o modificare", a afirmat Gorghiu, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.
Ea a spus că niciodată PNL nu s-a opus ideii de relaxare fiscală şi că discuţia se poartă între "iresponsabilitatea unui prim-ministru care vrea să-şi pună în ramă un cod fiscal doar de dragul de a mai căpăta un titlu de glorie şi responsabilitatea instituţiei prezidenţiale şi a PNL care ştie ce înseamnă să adopţi în pripă o măsură şi să o compromiţi pentru că nu o pregăteşti".
"Înainte de adoptare am spus acelaşi lucru, după adoptare, acum o lună de zile, am spus acelaşi lucru: Ponta, vino cu nişte studii de impact, vino şi arată-ne că aceste măsuri sunt sustenabile, vino şi arată mediului de afaceri că nu vom fi obligaţi să schimbăm dispoziţiile adoptate în Codul fiscal pentru că tu nu pregăteşti sistemul. Nu este nimic nou, este doar capcana comunicării publice pe care PSD o practică. De aceea noi suntem obligaţi să fim responsabili şi, cu riscul de a fi nevoiţi să explicăm de o mie de ori acelaşi lucru, o s-o facem şi vom duce dezbaterea în Parlament. Este un şantaj lamentabil, ridicol, ceea ce face Victor Ponta. Să ameninţi că-ţi angajezi răspunderea sau că dai OUG atunci când opoziţia te provoacă la dezbatere în Parlament mie mi se pare un semn de slăbiciune al omului politic Victor Ponta", a susţinut Gorghiu.
Potrivit acesteia, Victor Ponta şi-a asumat răspunderea să nu mai facă modificări ale legislaţiei fiscale prin ordonanţă de urgenţă, însă, "cu toate acestea, este campion la numărul de OUG date pe Codul fiscal".
Copreşedintele PNL a precizat că nu poate să cadă în capcana pe care Victor Ponta ar întinde-o opoziţiei "pentru că se smiorcăie şi se lamentează pe pagina de Facebook" şi să spună repede "da, vom face cum vrea Victor Ponta".
În opinia Alinei Gorghiu, dezbaterea privind Codul fiscal ar fi mai simplă decât pare, că s-a creat "o mică dramoletă" şi că ieşirile premierului pe Facebook "nu substituie o dezbatere serioasă pe o lege atât de importantă cum este reforma fiscală în România".
"Cele mai importante instituţii ale puterii executive - Guvernul şi Administraţia Prezidenţială - au un punct de vedere diferit pe Codul fiscal. Este atributul Guvernului să elaboreze un proiect, este rolul Parlamentului să-l dezbată şi atributul constituţional al Preşedinţiei să întoarcă la reexaminare un proiect care consideră că nu are suficiente justificări pentru a putea fi promovat în prima fază. PNL şi Preşedinţia au spus, şi nu o dată, că suntem adepţii ideii de relaxare fiscală, dar ideea de relaxare fiscală poate fi compromisă atunci când sistemul nu este suficient pregătit", a explicat Gorghiu.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că Guvernul are soluţii pentru aplicarea măsurilor Codului Fiscal, cum ar fi emiterea unei ordonanţe de urgenţă sau angajarea răspunderii în faţa Parlamentului, dar că "era ideal să existe în acest domeniu un consens politic".
Ponta a declarat, într-o intervenţie telefonică la România TV, că acest Cod Fiscal - pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare - este unul bun şi că este un moment bun pentru implementarea lui.
"Prin acest gest politic, oprim o direcţie de dezvoltare economică a României, pe care nu ştiu cum o repornim, adică ne-au trebuit vreo patru ani ca să ajungem aici, nu vreau să o luăm iar de la capăt", a susţinut el.
Întrebat dacă va încerca să vorbească cu preşedintele, Ponta a spus: "Domnul Teodorovici a încercat astăzi să vorbească. Domnul Iohannis nici măcar nu m-a căutat să-mi spună de Codul fiscal, deşi Guvernul îl pune în aplicare, nu Banca Naţională sau altcineva. Deci, ori e o chestiune politică şi atunci nu a vrut să discutăm, ori a trebuit să execute o chestie care înţelege şi el că era pentru România, dar nu vrea să explice. De altfel, uitaţi-vă că a explicat-o un consilier prezidenţial, nu preşedintele, un consilier care cred că acum vreo două luni dădea interviuri ce bun e Codul Fiscal şi ce bine că reducem la 19%".
"Eu cred că Parlamentul şi noi, Guvernul, o să începem să aplicăm, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie printr-o angajare a răspunderii aceste măsuri, dar imaginea proastă rămâne, oamenii de afaceri or să spună: iată, iar e război politic, mai bine ne ţinem banii şi mai vedem, nu-i băgăm în România, că nu e o ţară de oameni serioşi", a continuat el.
"Am soluţii, miercuri pot să adopt prin OUG. Cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9%, pot să adopt şi cea cu 19% sau altceva, sau pot să merg să-mi angajez răspunderea şi cu siguranţă nu vor avea voturi pentru moţiune de cenzură. Mijloace politice şi constituţionale sigur că avem, dar era ideal să existe în acest domeniu al economiei şi al fiscalităţii un consens politic, iar bătălia politică să o dăm pe altceva, nu pe buzunarul românilor", a mai spus el.
Întrebat de asemenea dacă merge pe ideea unei sesiuni parlamentare extraordinare, Ponta a răspuns că da, dar că "PNL va vota contra".
Victor Ponta a mai susţinut că, prin respingerea noului Cod Fiscal, politic, preşedintele Iohannis "pierde foarte mult, în primul rând în faţa celor care l-au votat, care au auzit anul trecut că în programul său este reducerea TVA la 19%".
1. Intrebare
(mesaj trimis de Un nene în data de 19.07.2015, 00:05)
Poate să-mi explice şi mie cineva dacă preşedintele e deranjat doar de prevederea cu TVA 19% sau şi de altceva. Adică mie mi se pare de bun simţ să se scoată taxa pe construcţiile speciale, pentru că pur şi simplu fură de la acţionarii minoritari. În plus, taxa asta ţine în loc investiţiile. Ce părere are preşedintee de taxa asta? De ce nu vorbeşte desluşit???
Numai baliverne...