Grecia acuză Turcia că subminează securitatea în estul Mediteranei

A.M.
Internaţional / 31 iulie 2019

Grecia acuză Turcia că subminează securitatea în estul Mediteranei

Grecia a acuzat Turcia că subminează securitatea din estul Mediteranei prin forajele de petrol şi gaze din apropierea Ciprului, acesta fiind unele dintre cele mai puternice comentarii în această chestiune ale noului guvern de la Atena, transmite Reuters.

Cipru a descoperit gaze naturale la sud de insulă, dar încercările de a continua explorările sunt contestate de Turcia, care are pretenţii asupra unor porţiuni de mare din jurul insulei.

"Acţiunile ilegale ale Turciei, care sfidează legislaţia internaţională, pun în pericol securitatea din regiune. Acestea fiind spuse, este absolut condamnabil", a declarat ministrul grec de Externe Nikos Dendias, după o întâlnire cu omologul său egiptean Sameh Shoukry.

Turcia şi Cipru nu au relaţii diplomatice de la un conflict vechi de mai multe decenii, în urma căruia, insula a fost împărţită între ciprioţii turci şi greci.

Negocierile de pace dintre cele două părţi au eşuat în urmă cu doi ani. Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, liderul ciprioţilor greci, şi liderul turcilor ciprioţi, Mustafa Akinci vor avea o întâlnire, la Nicosia, pe 9 august.

Partea ciprioţilor greci nu va discuta despre rezervele de hidrocarburi la negocierile de pace, care au loc la nivel de comunitate, nu la nivel de stat. Hidrocarburile sunt considerate de competenţă suverană a guvernului recunoscut la nivel internaţional.

Turcia a trimis două nave de foraj de fiecare parte a insulei pentru a explora gaze.Una dintre nave se află în apele considerate de Cipru şi de UE ca parte a zonei economice, exclusive a insulei EEZ, iar cealaltă navă se află în apele teritoriale ale Ciprului.

"Am discutat despre această încălcare flagrantă a suveranităţii şi a drepturilor suverane ale Republicii Cipru de către Turcia", a afirmat Dendias, la câteva ore de la revenirea dintr-o vizită în Cipru.

Ministrul egiptean Shoukry nu a menţionat numele Turciei, dar a spus: "Am discutat despre provocările din regiune şi modul în care ar trebui respectată legislaţia internaţională, pentru ca provocările să înceteze".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O întâlnire rara? Ați scris cu picioarele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb