Ministrul elen al Finanţelor, George Papaconstantinou, afirmă că nu poate solicita sprijin în afara graniţelor pentru reducerea deficitului bugetar, întrucât acest lucru ar fi un semnal negativ.
"Cel mai rău semnal pe care l-am putea da ar fi să cerem ajutor din afară", a declarat Papaconstantinou pos-tului tv Bloomberg, adăugând: "Vom rezolva pe cont propriu problema deficitului, mai ales că veniturile din taxe au depăşit cu câteva puncte procentuale aşteptările în luna ianuarie".
Luni, Papaconstantinou a anunţat că planul de buget al Greciei va obţine "undă verde" de la miniştrii de Finanţe din Europa.
Până în prezent, Papaconstantinou nu a reuşit să îi convingă pe investitori că ţara sa poate să-şi reducă deficitul sub limita stabilită de UE, de 3% din PIB. Anul trecut, deficitul bugetar al Greciei a fost de 12,7% din PIB, cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Oficialii greci se vor reuni la data de 11 februarie cu liderii europeni ca să ia în discuţie perspectivele economice ale ţării.
Finanţiştii europeni sunt de părere că Grecia nu are nevoie de ajutor financiar din afară. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, afirma, săptămâna trecută, că este încrezător în măsurile anunţate de Grecia, iar comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, declara că "nu există un plan B" pentru Grecia. Almunia a subliniat: "Susţinem programul Greciei; ne exprimăm încrederea şi sprijinim autorităţile elene. Implementarea acestui program nu este uşoară".
Oficialii UE vor monitoriza cu atenţie eforturile guvernului elen de reducere a cheltuielilor publice şi de efectuare a reformelor, şi vor solicita noi măsuri dacă Grecia nu-şi va îndeplini angajamentele.
Amintim că, recent, economistul american Nouriel Roubini a afirmat că UE, Banca Centrală Europeană sau Fondul Monetar Internaţional (FMI) vor lansa, probabil, o ofertă de sprijin financiar pentru Grecia, ca să ajute această ţară să nu intre în faliment. "Aştept să apară un sprijin financiar", a declarat Roubini. Potrivit afirmaţiilor sale, sprijinul financiar va veni fie direct de la UE sau BCE, fie de la FMI, caz în care Grecia ar trebui să solicite un pachet de salvare.