Grecia, din nou în grevă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 martie 2012

Grecia şi-a stabilit o ţintă de reducere a cheltuielilor bugetare cu 3,2 miliarde euro în 2012.

Grecia şi-a stabilit o ţintă de reducere a cheltuielilor bugetare cu 3,2 miliarde euro în 2012.

Guvernul elen taie salariul minim

Marile organizaţii sindicale din Grecia au declanşat, ieri, o nouă mişcare grevistă, de trei ore, protestând astfel faţă de reducerea salariilor şi pensiilor. Angajaţii din sectorul public au oprit lucrul în intervalul orar 15.00 - 18.00.

În plus, doctorii din spitalele publice şi unele unităţi private au intrat într-o grevă de 24 de ore ca urmare a reducerii cheltuielilor din sistemul de sănătate.

Pentru seara zilei de ieri era programat un marş spre clădirea Parlamentului din Atena. În celelalte oraşe, angajaţii din sectorul public urmau să ocupe, timp de patru ore, sediile primăriilor.

Marţi seara, Parlamentul elen a aprobat implementarea măsurilor dure de austeritate necesare pentru primirea pachetului de finanţare externă de la UE şi FMI, de 130 miliarde euro. În baza acestor măsuri, guvernul reduce salariul minim pe economie cu 22%, la 751 euro (1.000 de dolari). Pentru persoanele cu vârsta sub 25 de ani, salariul minim se reduce cu 32%. Totodată, Atena a impus îngheţarea salariilor pentru anumite categorii profesionale până când şomajul va scădea sub 10%, de la 21% în prezent.

Executivul a mai stabilit că pensiile de peste 1.300 de euro sunt tăiate cu 12%, iar aşa-numitele pensii suplimentare, plătite din contribuţiile voluntare ale angajaţilor, se reduc cu până la 30%.

"Trebuie să cârmuim nava către siguranţă, în portul restructurării datoriilor. Este nevoie de solidaritate naţională şi trebuie să transmitem un mesaj de credibilitate", a declarat ministrul Finanţelor, Evangelos Venizelos.

Lagarde: "Grecia nu a acordat atenţie competitivităţii sale"

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a declarat pos-tului de radio american NPR, că rezolvarea crizei datoriilor din zona euro va fi dificilă, întrucât atât autorităţile elene, cât şi băncile au dat dovadă de complicitate, timp de mai mulţi ani.

"De-a lungul anilor, Grecia nu a acordat atenţie competitivităţii sale şi a fost complice", a afirmat Lagarde, reproşând aceeaşi complicitate şi băncilor, care "au crezut că a împrumuta Grecia sau Germania este cam acelaşi lucru".

Oficialul FMI crede că, dacă toate părţile îşi respectă angajamentele, atunci măsurile menite să ajute Grecia vor permite ca această ţară să se bazeze pe forţele proprii şi să-şi redreseze finanţele publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb