• Planul de redresare a Greciei cuprinde reduceri de cheltuieli de circa 10 miliarde euro
Ministrul grec al Finanţelor, George Papaconstantinou, afirmă că este dificil să-i convingă pe investitori, în acest moment, de sănătatea financiară a ţării sale. "Este foarte greu să convingi pieţele atunci când acestea sunt inundate cu ştiri negative", a spus Papaconstantinou, adăugând: "Oamenii nu ştiu ceea ce intenţionăm să facem. Va trebui să le readucem siguranţa".
Potrivit afirmaţiilor făcute ieri, de oficialul grec, datoria ţării va atinge 120% din PIB în 2011, după care va scădea.
Guvernul de la Atena va prezenta astăzi, Comisiei Europene, planul de stabilitate, care cuprinde reducerea cheltuielilor publice cu aproape 10 miliarde de euro, anul acesta. Cabinetul elen a aprobat ieri planul în cauză.
Ministrul de Finanţe a mai semnalat că Grecia trebuie să furnizeze date statistice de încredere, după ce oficialii UE anunţau, la data de 12 ianuarie, că acestea conţin "nereguli severe".
Papaconstantinou a menţionat: "Pentru mine, cel mai greu lucru este să conving că cifrele mele sunt bune. Dacă ei nu cred datele mele, atunci nu vor crede nici politicile mele".
Temerile legate de situaţia finanţelor publice din Grecia au determinat, luna trecută, agenţiile de evaluare "Fitch Ratings", "Moody"s Inves-tors Service" şi "Standard & Poor"s" să reducă ratingul acordat ţării. Astfel, a fost alimentată teama inves-titorilor în legătură cu un eventual faliment al Greciei.
Miercuri, "Moody"s" anunţa că economia Greciei s-ar putea confrunta cu o "moarte lentă", din cauza datoriilor.
Autorităţile elene încearcă să convingă investitorii că pot reduce deficitul bugetar, aflat la un nivel de patru ori mai mare decât limita de 3% din PIB, stabilită de Uniunea Europeană. În 2009, deficitul a fost de 12,7% din PIB, iar pentru anul curent este estimat la 8,7%. În 2011, acesta va fi de 5,6%, potrivit planului guvernului elen, iar în 2012 - de 2,8%.
• Dacă iese din zona euro, Grecia va avea rating "junk"
În situaţia în care Grecia va ieşi din zona euro şi va utiliza din nou o monedă naţională, ratingul de ţară ar urma să fie retrogradat la categoria "junk" (speculativ), a declarat, ieri, directorul agenţiei de "Standard & Poor"s", Moritz Kraemer. În prezent, Grecia beneficiază din partea "S&P" de un rating "BBB+".
Potrivit spuselor lui Kraemer, Grecia nu doreşte să renunţe la moneda unică, mai ales că o eventuală decizie de ieşire din zona euro ar aduce costuri mai mari decât beneficiile.
Moritz Kraemer a mai afirmat că, în situaţia în care Spania, Portugalia şi Italia ar părăsi, la rândul lor, zona euro, ratingurile acestor ţări ar putea fi retrogradate cu două, chiar trei trepte.