Grecia îşi prezintă planul privind datoria publică

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 februarie 2015

Actualizare 16:45 Grecia şi FMI au început negocierile pe tema datoriilor

Grecia şi Fondul Monetar Internaţional au început negocierile pe marginea planului înaintat de guvernul de la Atena pentru înlocuirea actualelelor obligaţiuni cu unele corelate cu evoluţia economiei elene, a declarat ministrul Finanţelor Yanis Varoufakis pentru publicaţia italiană La Repubblica.

Varoufakis şi premierul Alexis Tsipras se află, începând de duminică, într-un turneu european, în cadrul căruia sunt programate o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai mai multor guverne, pentru a explica poziţia noii puteri de stânga din Grecia şi pentru a căuta susţinători în vederea unei renegocieri a datoriei publice, care în prezent se ridică la circa 315 miliarde euro.

---

Noul guvern radical de la Atena nu va cere o ştergere propriu-zisă a datoriei publice a Greciei, care se ridică la 315 miliarde euro, ci propune înlocuirea actualelor obligaţiuni cu unele corelate cu evoluţia economiei elene, a declarat Yanis Varoufakis, ministrul grec al Finanţelor.

Varoufakis propune introducerea a două noi tipuri de obligaţiuni, şi anume cele al căror randament variază în funcţie de evoluţia economică şi cele aşa-zise "perpetue", care nu au maturitate şi al căror preţ variază în funcţie de modificarea dobânzilor pe termen lung.

Oficialul elen vrea ca Grecia să încheie, astfel, confruntarea cu creditorii săi externi, Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

"Ce le voi spune partenerilor noştri este că vom combina excedentul bugetar primar cu reformele. Voi spune: «Ajutaţi-ne să ne reformăm ţara şi lăsaţi-ne spaţiu fiscal ca să facem acest lucru, altfel vom continua să ne sufocăm şi vom deveni o Grecie deformată, nu reformată»", a afirmat Varoufakis.

Potrivit spuselor sale, guvernul va menţine un excedent bugetar primar cuprins între 1 şi 1,5% din PIB.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Gabriel Sakellaridis, a afirmat că "există mai multe mijloace tehnice de ştergere a datoriei Greciei, din care fac parte şi noile propuneri ale ministrului de Finanţe. Sakellaridis a precizat: "Ceea ce contează pentru noi, în acest moment, este să facem această datorie viabilă, să realimentăm cu oxigen poporul grec".

Varoufakis promite să lupte împotriva evaziunii fiscale şi susţine că guvernul îi are în vizor pe grecii bogaţi care nu şi-au plătit în mod corect taxele în timpul celor şase ani de recesiune economică.

Ministrul grec de Finanţe a început duminică, la Paris, un turneu european în cadrul căruia se întâlneşte cu reprezentanţii mai multor guverne, explicându-le acestora poziţia noii puteri din Grecia.

Yanis Varoufakis are programată pentru astăzi, la Frankfurt, o întâlnire cu preşedintele BCE, Mario Draghi. Un purtător de cuvânt al BCE a afirmat că discuţiile vor avea loc cu uşile închise, după care vor urma declaraţii de presă.

Este posibil ca Varoufakis să se întâlnească, la Berlin, cu omologul său german, Wolfgang Schauble, însă această întrunire nu a fost confirmată.

Surse: Trei bănci greceşti au împrumutat de urgenţă 2 miliarde euro

Trei din cele patru bănci majore din Grecia au împrumutat circa 2 miliarde de euro de la banca centrală, printr-o linie de finanţare de urgenţă aprobată de BCE, ca urmare a retragerilor de fonduri ale deponenţilor, determinate de incertitudinile politice, spun surse citate de Reuters.

Sursele afirmă că băncile elene au împrumutat banii de la Banca Greciei după aprobarea facilităţii, pe 21 ianuarie, dar au refuzat să numească instituţiile financiare în cauză.

Banca Greciei a făcut solicitarea la BCE după ce "Eurobank Ergasias" şi "Alpha Bank" au cerut acces la astfel de fonduri, ca măsură preventivă.

Înainte de alegerile din 25 ianuarie, Banca Greciei a solicitat BCE să aprobe înfiinţarea unei linii de finanţare de urgenţă (ELA) pentru toate marile bănci elene, respectiv "National Bank of Greece", "Piraeus Bank", "Alpha Bank" şi "Eurobank Ergasias".

După ce ministrul elen Yanis Varoufakis a făcut precizări legate de planul privind datoria ţării, indicele major al Bursei de la Atena, ASE, a urcat cu 11%, la 840,57 puncte. Totodată, acţiunile "National Bank of Greece" s-au apreciat cu 21%, cele ale "Alpha Bank" - cu 14%, titlurile "Piraeus Bank" au crescut cu 18%, iar cele ale "Eurobank Ergasias" - cu 18%.

Banca Centrală Europeană (BCE) analizează posibilitatea retragerii sale din "troica" creditorilor internaţionali, care supraveghează programul de asistenţă acordat Greciei, conform Handelsblatt. Publicaţia germană notează că dezbaterea cu privire la posibila retragerea din troica arată îngrijorările din interiorul BCE, legate de planul său de achiziţii masive de obligaţiuni suverane, anunţat luna trecută, care ar putea conduce la un posibil conflict de interese în interiorul instituţiei.

"BCE va profita de şansa de a se retrage din troica", a declarat o sursă din Guvernul german, conform Handelsblatt.

Publicaţia mai scrie că şi Fondul Monetar Internaţional ar dori să se retragă din troica din care mai face parte Comisia Europeană.

Germania se aşteaptă ca negocierile cu Grecia să treneze până la încheierea actualului program de sprijin, la sfârşitul lunii februarie, şi "este pregătită să joace un joc al aşteptării până în aprilie sau mai", când statul elen va rămâne fără lichidităţi, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citată de Bloomberg.

Grecia nu va intra în faliment la sfârşitul lunii februarie, pentru că are resurse să reziste dincolo de această dată, iar Germania este dispusă să aştepte până când necesarul de finanţare va deveni stringent, ca să-şi întărească poziţia în negocieri, spune sursa menţionată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb