GRECIA:  Nivelul creditelor neperformante al băncilor elene, de două ori mai mult decât capitalul

Ziarul BURSA #Internaţional / 4 noiembrie 2013

Nivelul creditelor neperformante al băncilor elene, de două ori mai mult decât capitalul

Nivelul creditelor neperformante (NPL) din sistemul bancar elen a crescut semnificativ în 2013, la mai mult decât dublul capitalului băncilor din Grecia, conform unui raport al companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).

În prezent, împrumuturile neperformante din sistemul bancar elen au urcat la 65 de miliarde de euro, în timp ce capitalul băncilor din Grecia este de doar 30 de miliarde de euro, apreciază PwC, citat de Agerpres.

Rata creditelor neperformante a depăşit 30% din totalul împrumuturilor emise, faţă de 25% la sfârşitul lui 2012 şi 18% la sfârşitul lui 2011. Cu toate acestea, băncile elene sunt ezitante în vânzarea activelor toxice, din cauza preţurilor extrem de scăzute oferite de investitori.

Tot datele PwC indică faptul că nivelul creditelor neperformante din bilanţurile băncilor europene a crescut cu 100 de miliarde de euro în ultimul an, până la aproximativ 1.200 de miliarde de euro (1.700 de miliarde de dolari).

Creşterea valorii creditelor neperformante, definite de Banca Centrală Europeană (BCE) drept credite la care s-au înregistrat întârzieri de peste 90 de zile, a fost influenţată în special de ţările din sudul Europei, precum Italia, Spania şi Grecia, plus Irlanda.

La finele lui 2012, băncile europene aveau credite neperformante în valoare de 1.190 de miliarde de euro, faţă de 1.090 de miliarde de euro la finele lui 2011.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings estima că eforturile celor patru bănci de importanţă sistemică din Grecia de a-şi restructura activitatea şi de a integra recentele achiziţii bancare ar putea duce la reduceri de costuri şi ar putea sprijini profiturile şi capitalul. Totuşi, agenţia avertizează că rămân riscuri dacă se prelungeşte şi se adânceşte recesiunea în Grecia, iar planificatele reduceri de costuri nu se materializează.

Fitch se aşteaptă ca economiile realizate în primul semestru din acest an prin restructurare şi integrare să ducă la o eficienţă mai sporită. Din semestrul doi din 2012, Piraeus a fost cea mai activă în achiziţii bancare, obţinând active totale de 95 miliarde de euro şi o poziţie de lider în Grecia, cu o cotă de piaţă la împrumuturi şi depozite de aproximativ 30%. De asemenea, Alpha a achiziţionat Emporiki Bank, iar Eurobank a cumpărat New Hellenic Postbank şi New Proton Bank, cele două bănci având active totale de 74 miliarde de euro şi, respectiv, 82 miliarde de euro, la sfârşitul lunii iunie 2013.

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare bancă elenă după active (110 miliarde de euro), a fost mai puţin activă în consolidarea internă, dar a beneficiat de operaţiunile profitabile ale subsidiarei din Turcia.

În ciuda climatului dificil din Grecia, profitabilitatea celor patru bănci de importanţă sistemică s-a îmbunătăţit în primul semestru din acest an, beneficiind de costurile de finanţare mai scăzute şi de scăderea creditelor neperformante. Reducerile de costuri în urma recentelor achiziţii, împreună cu o scădere suplimentară a costurilor de finanţare şi o încetinire a deteriorării calităţii activelor, ar putea îmbunătăţi profitabilitatea băncilor pe plan intern în 2013 şi 2014, apreciază Fitch.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank şi Piraeus Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb