Grecia şi creditorii săi nu au ajuns la nici un acord

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 25 iunie 2015

Grecia şi creditorii săi nu au ajuns la nici un acord

O nouă întâlnire pentru negocieri va avea loc sâmbătă

Unii creditori ai Greciei resping noile propuneri de reformă ale Atenei

Premierul elen: "Atitudinea creditorilor este ciudată"

Actualizare 21:40 Oficial Saxo Bank: "Pe termen lung şi mediu Grecia are un impact egal cu zero pe pieţele financiare"

Steen Jakobsen, economist şef al Saxo Bank, consideră că pe termen lung şi mediu Grecia are un impact egal cu zero pe pieţele financiare şi în raport cu veniturile pe asseturi, dar pe termen scurt, impactul e mare, aşa cum s-a văzut în ultimele două săptămâni: 3, 6, 8 şi 10 puncte plus - minus pe piaţa de acţiuni, arată un comunicat transmis astăzi redacţiei.

Oficialul Saxo Bank consideră că e nevoie urgentă de 50-70 de miliarde de dolari pentru a refinanţa toată datoria acumulată în Grecia, chiar dacă Guvernul de la Atena va găsi o soluţie pe termen scurt. De asemenea, Jakobsen subliniază faptul că Grecia nu pare dispusă să plătească vreun cent din datorie, ceea ce arată că nu e dispusă la o soluţie imediată.

(M.C.)

---

Actualizare 20:30

Grecia nu a ajuns, astăzi, la nici un acord cu creditorii săi internaţionali, iar negocierile vor fi reluate sâmbătă pentru a evita incapacitatea de plată de săptămâna viitoare, pe fondul temerilor legate de turbulenţele de pe pieţele financiare, informează Reuters.

Miniştrii de Finanţe din zona euro aşteaptă noi propuneri de acord din partea Greciei, după ce le-au refuzat pe cele propuse iniţial.

(M.C.)

---

Actualizare 19:55 Oficial FMI: "Nu se va extinde termenul de plată al Greciei"

Dacă Grecia nu va plăti până pe 30 iunie datoria de 1,5 miliarde de euro, Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu va extinde termenul de plată pentru guvernul elen şi va considera imediat că scadenţa este depăşită, a declarat Gerry Rice, purtător de cuvânt FMI, citat de Reuters.

FMI a insistat în trecut că Grecia va avea nevoie de o formă de reducere a datoriilor pentru a face finanţelor durabile. Dar joi, Fondul părea să fie mai aproape de poziţia oficialilor din zona euro, care nu sunt dispuşi să discute orice reducere a datoriilor până când Grecia nu va aplica întregul său program de salvare.

Declaraţiile oficialului FMI vin în urma sporirii criticilor creditorilor internaţionali privind atitudinea Guvernului de la Atena, care refuză în continuare solicitările reprezentanţilor UE, BCE şi FMI. Grecia riscă să intre în incapacitate de plată şi să iasă din zona euro.

(M.C.)

---

Actualizare 18: 10 BCE nu a extins finanţarea băncilor greceşti, în urma protestelor din Germania

Banca Centrală Europeană a ezitat să mărească, astăzi, plafonul liniei de finanţare de urgenţă pentru băncile greceşti, în urma obiecţiilor exprimate de Jens Weidmann, guvernatorul Bundesbank, informează Reuters.

Potrivit şefului Bundesbank, băncile din Grecia nu ar trebui să achiziţioneze datorii pe termen scurt ale guvernului de la Atena.

Săptămâna aceasta, politicieni din Irlanda şi Germania şi-au exprimat temeri similare.

(M.C.)

---

Actualizare 17:05 Miniştrii de Finanţe din zona euro doresc o propunere "mai bună" din partea Greciei

Miniştrii de Finanţe din zona euro i-au transmis Greciei să revină cu un pachet de propuneri "mai bun", iar întâlnirea lor este "suspendată pe termen nelimitat", informează The Guardian.

De asemenea, nu există nici un semn al unui acord între Grecia şi creditorii săi, după aproximativ două ore de discuţii pe baza pe celor două propuneri, una din partea guvernului de la Atena, iar cealaltă de la creditorii internaţionali.

(M.C.)

---

Actualizare 15:50 Guvernatorul Băncii Elveţiei consideră că un Grexit ar intensifica fluxurile cu franci

Thomas Jordan, guvernatorul Băncii Naţionale a Elveţiei, a declarat că anticipează "turbulenţe considerabile" Pe piaţă dacă Grecia va ieşi din zona euro şi se va grăbi să cumpere franci elveţiei deja supraevaluaţi, informează Reuters.

În cazul în care Grecia nu va ajunge la un acord cu creditorii săi, acest lucru ar intensifica probabil fluxurile în moneda elveţiană şi va stimula măsurile adoptate de Banca Elveţiei, care caută să slăbească francul.

(M.C.)

---

Actualizare 15:20 Creditorii Greciei nu acceptă mărirea ratei pe impozitul pe profit

Creditorii Greciei refuză să accepte propunerea guvernului grec de a creşte rata impozitului pe profit de la 26% la 29%, informează The Guardian.

Creditorii internaţionali ar putea fi de acord cu o rată a impozitului pe profit de 28%.

De asemenea, planul menţine propunerea lui Alexis Tsipras de a mări taxa de lux pe iahturi de la 10% la 13%.

(M.C.)

---

Actualizare 14:40 Grecia şi creditorii săi au propuneri diferite pentru stabilirea unui acord

Miniştrii de Finanţe din zona euro au primit propuneri separate din partea reprezentanţilor Greciei şi cei ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI într-o încercare de a ajunge la un acord de reluare a finanţării, în condiţiile în care nu au ajuns la o soluţie comună, informează Bloomberg.

Cei trei creditori ai Greciei au stabilit, în unanimitate, un pachet de propuneri care au fost trimise miniştrilor de Finanţe din zona euro, dar oficialii de la Atena nu le acceptă. Pe de altă parte, statul elen a prezentat propriile sale propuneri pentru a stabili un acord cu creditorii internaţionali.

(M.C.)

---

Actualizare 11:17

Negocierile pentru menţinerea solvabilităţii Greciei se împiedică în diferenţe majore de opinie legate de reducerea pensiilor şi alte condiţii impuse de creditori în schimbul deblocării ajutorului financiar, relatează Wall Street Journal.

Reuniunea de miercuri a miniştrilor de Finanţe a fost oprită după o oră şi ceva, participanţii afirmând că liderii eleni trebuie mai întâi să cadă de acord cu reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) şi FMI asupra măsurilor necesare. Şi această întâlnire a fost însă întreruptă joi dimineaţă, cele două părţi afirmând că se vor întâlni din nou în cursul zilei în speranţa unui acord.

Ministrul finlandez de Finanţe a spus că el şi omologii săi din zona euro se vor reuni din nou joi după-amiază, pentru a discuta dacă şi când poate primi Grecia fondurile necesare.

---

Actualizare 08:30 Tsipras a avut o întrevedere de circa două ore cu Juncker, Lagarde şi Draghi

Premierul grec Alexis Tsipras a avut o întrevedere de circa două ore în noaptea de marţi spre miercuri cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, şi preşedintele BCE, Mario Draghi, relatează joi AFP.

Scopul negocierilor, care au avut loc în clădirea Berlaymont, sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, este de a ajunge la un acord preliminar care să fie prezentat joi miniştrilor de finanţe pentru aprobare.

"Se lucrează la acest lucru", a declarat o sursă pentru AFP. Reuniunea începută în jurul orei 21.00 GMT (23.00 ora locală) s-a încheiat în jurul orei 23.00 GMT şi urmează să se reia joi, la ora 04.00 GMT, la nivel tehnic, şi de la 07.00 GMT la cel mai înalt nivel, potrivit unei surse europene.

---

Unii creditori ai Greciei au respins, ieri, noile măsuri de reformă propuse de Atena, situaţie caracterizată drept "ciudată" de premierul elen Alexis Tsipras.

Propunerile Greciei includ măsuri de eliminare a opţiunii de pensionare anticipată, majorarea taxei pe vânzări, a taxelor impuse persoanelor cu venituri medii şi mari şi introducerea unei noi taxe pentru companiile cu profituri nete anuale de peste 500.000 de euro.

"Insistenţa anumitor instituţii de a respinge măsurile nu s-a mai întâmplat nici în cazul Irlandei, nici al Portugaliei", a declarat Tsipras, adăugând: "Această atitudine ciudată poate semnifica numai două lucruri: fie că aceşti creditori nu vor un acord, fie că ei servesc anumite interese în Grecia".

Oficialul de la Atena s-a referit în principal la Fondul Monetar Internaţional (FMI), care este prudent în legătură cu reformele propuse de Grecia, apreciind că depind prea mult de majorarea taxelor, care ar putea afecta economia.

Reformele propuse de Grecia ar trebui să se axeze mai mult pe reducerea cheltuielilor şi mai puţin pe creşterea taxelor, susţin oficialii FMI.

Premierul Tsipras urma să se întâlnească ieri, la Bruxelles, cu creditorii instituţionali, în încercarea de a elimina diferenţele de opinie legate de propunerile de reformă, astfel încât să poată fi deblocat ajutorul financiar necesar evitării intrării Atenei în incapacitate de plată.

Tsipras avea programate discuţii cu preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, şi cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Grecia mai poate primi 7,2 miliarde de euro din programul de salvare de 240 de miliarde de dolari obţinut în 2010 de la creditorii externi, însă banii pot fi deblocaţi doar dacă Atena ajunge la o înţelgere cu aceştia în privinţa reformelor. Grecia are datorii scadente de 1,54 miliarde de euro către FMI, la data de 30 iunie.

De menţionat că, ieri, creditorii Greciei i-au trimis guvernului elen termeni revizuiţi pentru acordul necesar deblocării fondurilor de salvare. "Mai sunt multe de făcut. Nu am ajuns încă la un acord", a declarat ministrul danez de finanţe, Jeroen Dijsselbloem.

Pe de altă parte, Banca Centrală Europeană (BCE) a aprobat, ieri, majorarea plafonului liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată băncilor greceşti, cu o sumă solicitată de autorităţile de la Atena, conform unei surse bancare citate de presa străină. Aceasta nu a precizat care este suma în cauză.

Majorarea de ieri este a cincea din ultimele opt zile şi a venit în condiţiile în care retragerile din depozitele din băncile elene au crescut până la aproape un miliard de euro pe zi. Presa elenă estimează că între 4 şi 6 miliarde de euro au fost retraşi din băncile greceşti săptămâna trecută, comparativ cu 30 de miliarde de euro în primele patru luni din anul curent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb