Grecia şi Spania readuc tensiuni pe pieţe

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 august 2012

Grecia şi Spania readuc tensiuni pe pieţe

Euro se depreciază

Moneda unică europeană a scăzut ieri, pe pieţele internaţionale, faţă de dolar, în condiţiile revenirii temerilor legate de o posibilă ieşire a Greciei din zona euro. În plus, pe pieţe au apărut speculaţii potrivit cărora Spania va solicita sprijin financiar internaţional, generând tensiuni în rândul investitorilor.

Euro a coborât cu 0,4% la ora 10.31, pe piaţa din New York, la 1,2279 dolari.

Conform publicaţiei britanice Financial Times, Grecia vrea să ceară încă doi ani pentru îndeplinirea condiţiilor celui mai recent plan de aus-teritate convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, premierul elen, Antonio Samaras, urmând să prezinte săptămâna viitoare detaliile propunerii sale cancelarului german Angela Merkel, premierului luxemburghez Jean-Claude Juncker şi preşedintelui Franţei, Francois Hollande.

Conform documentului, Grecia vrea ca termenul stabilit pentru aplicarea reducerilor bugetare în scopul diminuării datoriei ţării să fie prelungit până în 2016, faţă de 2014, cum a fost stabilit iniţial.

Conform planului lui Samaras, deficitul bugetar va scădea cu 1,5% din PIB anual, comparativ cu 2,5% din PIB anual, cât era prevederea anterioară. Astfel, Grecia va avea nevoie de noi finanţări, care ar putea proveni din împrumuturi de la FMI, din vânzarea de obligaţiuni sau din amânarea până în 2020 a rambursării creditului obţinut de la FMI (termenul stabilit în acest sens este 2016). În situaţia dată, analiştii fac referire din nou la posibila ieşire a Greciei din zona euro.

Pe de altă parte, presa străină informează că premierul spaniol Mariano Rajoy se va întâlni cu Angela Merkel, în 6 septembrie, la Madrid, în contextul în care au apărut noi zvonuri privind un posibil plan de salvare pentru Spania, care să depăşească ajutorul european deja acordat sectorului bancar (100 miliarde euro).

Dar, premierul Rajoy afirmă: "Agenda mea internaţională va fi în mod fundamental o agendă dedicată Europei. În momentul actual considerăm că aceasta este prioritatea".

La rândul său, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, a afirmat că încă nu a fost luată o decizie cu privire la o eventuală solicitare de sprijin din partea Spaniei.

"Spania are o minte deschisă. Guvernul premierului Mariano Rajoy nu a luat o decizie. Suntem pregătiţi să acţionăm dacă va exista o solicitare", a spus Rehn.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb