Grecia va majora treptat preţurile energiei electrice şi va asigura investitorilor acces la depozitele de cărbune, măsurile făcând parte din planul de a deschide piaţa energiei, în prezent dominată de o companie de stat, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Grecia va adopta până la sfârşitul anului "un mecanism pentru a asigura ca tarifele la energie să reflecte gradual, şi cel mai târziu până în iunie 2013, preţurile pieţei", se arată într-un raport al autorităţilor elene destinat Uniunii Europene (UE), Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Centrale Europene.
Liberalizarea pieţei energiei este una dintre condiţiile impuse Greciei de UE şi FMI pentru accesarea unui mecanism de ajutor financiar de 110 miliarde de euro.
Compania de stat PPC controlează, în prezent, 97% din piaţa de retail a electricităţii.
Preţurile energiei electrice din Grecia sunt printre cele mai mici din UE, deoarece sunt stabilite de stat şi nu includ cheltuielile PPC pentru emisiile de carbon.
Atena s-a angajat, totodată, să permită altor companii acces la depozitele de lignit ale ţării şi la centralele electrice care utilizează acest combustibil.
Planurile Greciei oferă o alternativă liberalizării mai radicale propusă de mai mulţi oficiali ai UE, care consideră că PPC ar trebui să vândă 40% din capacitatea hidro şi cea pe lignit către companii rivale.
Guvernul elen, socialist, refuză să înstrăineze activele PPC, de teamă că acestor tranzacţii li se vor opune sindicatele.
Finlanda şi Franţa au preţuri mai reduse la energie decât cele ale Greciei, însă aceste state folosesc în principal energie nucleară, alternativă respinsă de Atena.