Grevă de frica drobului de sare

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 februarie 2010

Grevă de frica drobului de sare

Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a declarat, ieri, că anul acesta nu sunt posibile creşteri salariale în sectorul bugetar. "Creşteri de salarii nu sunt posibile în mod cert", a subliniat ministrul, referindu-se la protestele sindicaliştilor din administraţia publică. Vlădescu a menţionat că solicitările greviştilor vor fi analizate şi a dat asigurări că o altă problemă - cea a relungirii şomajului tehnic - va fi soluţionată vineri.

Protestele organizaţiilor sindicale se generalizează înainte ca Legea unică a salarizării să producă efectele negative de care ele se tem

Sindicaliştii din educaţie şi sănătate iau în calcul să declanşeze greve în perioada imediat următoare, după ce funcţionarii publici au început această formă de protest

Sindicaliştii atrag atenţia că sunt situaţii în teritoriu în care personalul de la resurse umane nu ştie să aplice Legea unică a salarizării şi să calculeze salariile pe luna ianuarie

După ce luni şi marţi, sindicaliştii din administraţia publică au întrerupt lucrul timp de două ore şi au anunţat greva generală pentru data de 12 februarie, sindicaliştii din educaţie şi sănătate se declară solidari cu colegii lor şi se gândesc, şi ei, să intre în grevă în perioada următoare.

Cu toate că discutăm despre profesii diferite - funcţionari, profesori, medici - nemulţumirile sunt aceleaşi: teama că salariile pe luna ianuarie vor fi mai mici ca în decembrie 2009 din cauza Legii unice de salarizare, insecuritatea locurilor de muncă şi lipsa dialogului social cu Guvernul pe problemele actuale.

Interesant este că aceste proteste au loc în condiţiile în care disponibizările nu au avut loc momentan şi mai ales în condiţiile în care nu s-a încasat, încă, primul salariu pe noua lege.

Salariaţii din administraţia publică sunt decişi să intre în greva generală pe data de 12 februarie, ne-a declarat Romel Neagu, preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA).

Domnia sa ne-a precizat că la greva generală vor participa circa 44.000 de salariaţi şi că protestele vor continua dacă problemele privind salarizarea funcţionarilor publici nu vor fi soluţionate.

"Noi am înţeles că anul acesta, din cauza problemelor economice, nu se pot majora salariile, dar nu suntem de acord ca acestea să se reducă, în unele cazuri, cu până la 50%, şi nu sunt de acord cu disponibilizările", ne-a spus Romel Neagu.

La rândul lor, sindicaliştii din educaţie vor începe, astăzi, primele forme de protest. 100 de sindicalişti vor picheta sediul Ministerului Educaţiei, protestând împotriva celor 15.000 de disponibilizări anunţate în învăţâmânt şi, totodată, împotriva veniturilor mai mici la care se aşteaptă prin Legea unică de salarizare.

"Luăm în calcul să recurgem şi la alte forme de protest şi să intrăm în grevă în perioada următoare dacă problemele noastre nu vor fi rezolvate", ne-a declarat Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret".

Domnia sa a precizat că o decizie în acest sens ar urma să fie luată la data de 12 februarie, când va avea loc o nouă reuniune a Alianţei Bugetarilor, iar întreruperea lucrului pe termen limitat şi greva generală ar putea să aibă loc chiar luna aceasta sau în martie.

Nu în ultimul rând, sindicaliştii din Sănătate, ce se declară solidari cu colegii lor din administraţie, ar putea să intre în grevă imediat după achitarea primelor salarii pe Legea unică.

"Dacă vom constata că veniturile salariaţilor se vor reduce prin noua lege de salarizare vom începe protestele şi analizăm foarte serios posibilitatea să intrăm în grevă", ne-a spus Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România (FSSR).

Domnia sa mai atrage atenţia că sunt situaţii în teritoriu în care personalul de la resurse umane nu ştie să aplice Legea unică de salarizare şi să calculeze, astfel, salariile angajaţilor pe luna ianuarie.

Conform sindicalistului, cele mai mari probleme apar la calcul sporurilor (n.r. prin noua lege sporurile nu pot să depăşească 30% din salariu) şi la raportarea la luna decembrie, un exemplu în acest sens fiind cazul sporului pentru orele lucrate în weekend.

"Perioada salariilor se aproprie, cei din teritoriu nu ştiu să aplice Legea de salarizare, iar dacă veniturile noastre vor fi mai mici ca în decembrie 2009 vom începe acţiunile de protest", a încheiat liderul FSSR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb